Ruskí vojaci sa účastnia na vojenskom cvičení na území Ruskom kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V ruskom Krasnojarskom kraji zrušia dve väznice, odsúdení bojujú na Ukrajine

21.03.2024, 17:03
Autor:
ČTKČTK

Americký časopis Newsweek vlani koncom roka s odvolaním sa na neoficiálne údaje napísal, že Rusko do vojny proti Ukrajine naverbovalo 100-tisíc trestancov.

V Krasnojarskom kraji na Sibíri v najbližšom čase zrušia dve pracovne nápravné zariadenia, oznámil dnes na zasadnutí parlamentu tohto ruského regiónu ombudsman Mark Denisov. Väznice sa vyprázdnili kvôli tomu, že odsúdení odišli bojovať na Ukrajinu. Informuje o tom nezávislý ruskojazyčný portál The Insider.

Denisov poslancov informoval o svojej činnosti v uplynulom roku. Povedal pri tom, že sa počet sťažností na fungovanie nápravných zariadení vlani oproti roku 2022 znížil presne o štvrtinu. Pripustil, že je to kvôli tomu, že väzňov je menej a že kvôli tomu bude potrebné niektoré väznice uzavrieť.

image

Odvrátili sme eskaláciu na fronte, tvrdia ruské milície bojujúce na strane Ukrajiny

"Jednorazové výrazné zníženie počtu odsúdených v situácii špeciálnej vojenskej operácie viedlo k potrebe informovať vyššie postavených činiteľov o nutnosti uzavrieť väznice kvôli úsporám," povedal Denisov. Ako špeciálna vojenská operácia je v Rusku označovaná invázia na Ukrajinu, ktorú na príkaz prezidenta Vladimira Putina ruská armáda začala vo februári 2022.

V Krasnojarskom kraji bude uzavretá trestanecká kolónia v obci Hromadsk východne od Krasnojarsku, kde sú väznení už skôr trestaní muži. V obci Arejskoje západne od Krasnojarska bude zrušené nápravné zariadenie s prísnym režimom pre prvýkrát trestaných mužov.

The Insider píše, že v Arejskoje bol niekoľko mesiacov držaný novinár Ivan Safronov odsúdený za vlastizradu. Prokuratúra ho obvinila zo spolupráce s českou rozviedkou.

Podľa Denisova je uzatváranie väzníc dočasným javom a v budúcnosti ich bude znovu potrebné otvoriť. "Vojna sa skôr či neskôr skončí. Všetko sa vráti k normálu, pretože sociálna štruktúra spoločnosti sa nezmenila," povedal ombudsman.

image

Noví vlasovci hatia Putinov triumf. Rusko bombarduje vlastné dediny

Rusko do vojny na Ukrajine odsúdených začalo najímať už v prvých mesiacoch invázie. Najskôr sa tým zaoberala žoldnierska Wagnerova skupina Jevgenija Prigožina. Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v utorok v konečnom treťom čítaní schválila návrh zákona, ktorý mení nepodmienečný trest na podmienečný v prípade páchateľov, ktorí počas vojny proti Ukrajine uzavreli kontrakt s ruskou armádou.

Americký časopis Newsweek vlani koncom roka s odvolaním sa na neoficiálne údaje napísal, že Rusko do vojny proti Ukrajine naverbovalo 100-tisíc trestancov.

01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:25