Príslušníci ruskej národnej gardy hliadkujú okolie budovy koncertnej sály Crocus City Hall v západnej časti Moskvy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Masaker v Moskve majú na svedomí Tadžikovia napojení na Ukrajinu, tvrdí Rusko. Kyjev spojitosť odmieta

23.03.2024, 08:57
23.03.2024, 15:09
Autor:
sdlksdlkČTKČTK

Podľa agentúry TASS s odvolaním sa na Kremeľ bolo zadržaných už 11 ľudí, vrátane štyroch priamych podozrivých z účasti na piatkovom teroristickom útoku.

Riaditeľ Federálnej služby bezpečnosti (FSB) informoval Putina o zadržaní 11 ľudí, vrátane štyroch podozrivých z účasti na teroristickom útoku v ruskom Krasnogorsku, píše TASS s odvolaním sa na Kremeľ.

Podľa prvých informácií streľbu vykonali občania Tadžikistanu, FSB uviedla, že mierili na rusko-ukrajinskú hranicu a mali kontakty na ukrajinskej strane. Pri útoku zomrelo najmenej 133 ľudí.

image

Teror v Moskve: Maskovaní muži strieľali do davu, zomrelo vyše 100 ľudí. K útoku sa hlási Islamský štát

Ruskí policajti podľa agentúry TASS s odvolaním sa na ruského poslanca zadržali dvoch údajných teroristov pár kilometrov od hraníc s Ukrajinou, kde bezpečnostné zložky prinútili zastaviť auto, v ktorom boli. Ďalším štyrom ľuďom sa podarilo utiecť. Teraz polícia zadržaných vypočúva a pátra po utečencoch.

Vo vozidle bola nájdená pištoľ, zásobník do útočnej pušky AKM a pasy občanov Tadžikistanu. Oznámil to šéf výboru Štátnej dumy pre informačnú politiku Alexander Chinštejn.

„Podľa predbežných informácií bol Renault, v ktorom podozriví išli, objavený v noci v oblasti obce Chatsun, Karačinský okres, Brianská oblasť. Vozidlo na žiadosť strážcov zákona nezastavilo a pokúsil sa uniknúť,“ napísal v telegramovom kanáli.

Zadržali 11 ľudí 

Podľa agentúry TASS s odvolaním sa na Kremeľ bolo zadržaných už 11 ľudí, vrátane štyroch priamych podozrivých z účasti na piatkovom teroristickom útoku. Štyria podozriví smerovali k rusko-ukrajinskej hranici, keď boli v sobotu skoro ráno zadržaní, a mali kontakty na ukrajinskej strane, citovala agentúra Interfax bezpečnostnú službu FSB.

image

Zbabelý a odporný teroristický čin, členovia OSN odsúdili útok na predmestí Moskvy

Putin v sobotu telefonicky hovoril so svojím bieloruským spojencom Alexandrom Lukašenkom. Obaja podľa oznámenia kancelárie bieloruského vodcu potvrdili pripravenosť na spoluprácu, vrátane kontaktov medzi tajnými službami, „s cieľom účinného reagovania na teroristické hrozby“.

FSB uviedla, že útok bol starostlivo naplánovaný. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu znovu odmietol všetky snahy spájať Ukrajinu s útokom. 

Neobhájiteľné a absurdné, reaguje Kyjev 

"Očakávali sme od ruských úradov verziu o ‘ukrajinskej stope‘ v teroristickom útoku. Primitívnosť a predvídateľnosť sú ideálne črty ruskej bezpečnostnej služby. Zase raz FSB tvrdí, že...," ironicky napísal na sociálnej sieti poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak a poukázal na fakty, ktoré nie sú v súlade s ruským tvrdením.

Upozornil napríklad, že sa skupina ozbrojených útočníkov dostala v centrálnom regióne krajiny, teda v Moskovskej oblasti, až na miesto útoku, kde sa zhromaždil veľký počet ľudí, a to bez toho, že musela podstúpiť akúkoľvek kontrolu. Potom viac ako polhodinu strieľali do návštevníkov koncertu, a bezpečnostné zložky vôbec nezasiahli. Kompletná skupina teroristov potom namiesto útoku opustila v rovnakom vozni, v akom prišla, smerom k frontovej línii.

image

Verziu o ukrajinskej stope sme čakali, hovorí Kyjev. Spojenie s útokmi pri Moskve považuje za absurdné

"Ukrajina s týmto incidentom nemá ani najmenšie spojenie. Ukrajina je naplno vo vojne s Ruskom a problém ruskej agresie - a to agresie, ktorej súčasťou je vedomá teroristická zložka - vyrieši na bojisku. Verzia ruských špeciálnych služieb ohľadom Ukrajiny je absolútne neobhájiteľná a absurdná," zdôraznil na záver Podoľak.

Teroristický útok môže byť operáciou ruských špeciálnych služieb, aby bolo možné obviniť Ukrajinu a získať dôvod na novú vlnu mobilizácie v Rusku, uviedlo ukrajinské vládne stredisko.

Pripomenulo tiež špekulácie, že ruská tajná služba stála v roku 1999 za atentátmi v ruských mestách, ktoré boli potom pripísané čečenským separatistom. Tieto útoky na začiatku Putinovho pôsobenia na čele štátu poslúžili ako odôvodnenie na rozpútanie druhej, pre Moskvu víťaznej vojny v Čečensku. Putin stál na čele FSB od júla 1998 do augusta roku 1999.

Tadžikistan označil informácie za falošné

Na sociálnej sieti Telegram kolujú fotky údajných teroristov. Podľa nájdených pasov sa jedná o občanov Tadžikistanu, ktorí sú registrovaní v regiónoch Jaroslavľ, Ivanovo a Samara. Údaje dostali všetky policajné oddelenia v centrálnom federálnom okruhu.

Šéf výboru Štátnej dumy pre informačnú politiku Chinštejn dodal, že počas prenasledovania sa začala streľba a auto sa prevrátilo. „Jeden terorista bol zadržaný na mieste, zvyšok zmizol v lese. V dôsledku pátrania bol približne o 03:50 odhalený a zadržaný druhý podozrivý. Po zvyšku pokračuje pátranie. Podieľajú sa všetky orgány činné v trestnom konaní operácii,“ dodal.

Tadžikistan uviedol, že traja občania, o ktorých médiá písali, neboli do teroristického útoku zapojení. Dvaja z nich sú v republike, jeden pracuje v Samare, informovalo Ministerstvo vnútra republiky prostredníctvom agentúry TASS.

Ministerstvo zahraničných vecí Tadžikistanu predtým označilo údaje o zapojení občanov krajiny do teroristického útoku na koncertné centrum Crocus za "falošné", uviedla agentúra TASS.

„Zdôrazňujeme, že tadžická strana nedostala potvrdenie od ruských oficiálnych úradov o aktuálne kolujúcich falošných informáciách o zapojení tadžických občanov. V tomto ohľade vás žiadame, aby ste sa spoliehali na oficiálne informácie šírené ruskými vládnymi úradmi,“ uviedlo ministerstvo.

image

Spojené štáty musia poskytnúť akékoľvek informácie o streľbe na predmestí Moskvy, reaguje Rusko

Prezidentský tlačový hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že prezident Ruska Vladimir Putin bol o streľbe informovaný v prvých minútach, informácie o dianí a prijatých opatreniach dostáva prostredníctvom všetkých príslušných služieb. Putin sa ale zatiaľ k útoku nevyjadril.

Teroristi zaútočili na koncertné centrum na západnom okraji Moskvy. Podľa agentúry TASS zomrelo 133 ľudí. Okrem streľby v koncertnej hale sa ozvali aj dve explózie. V budove vypukol požiar, veľká časť stavby zhorela a jej strecha sa prepadla, šírenie plameňov sa už podarilo zastaviť.

Podľa výpovede jednej svedkyne udalosti nebola pri vstupe žiadna bezpečnostná kontrola. „Neboli tam žiadni špecialisti a nebola tam žiadna bezpečnosť. Rámy zvonili, ale nikto ich nechytil. Čakali sme priamo pri ráme, aby sme sa dostali na druhé poschodie,“ zveril sa na internete ďalší zo svedkov.

01 - Modified: 2024-05-07 15:04:17 - Feat.: - Title: Banka UniCredit chce zrýchliť redukciu expozície voči ruskému trhu. Tamojšia divízia zdvojnásobila zisk 02 - Modified: 2024-05-07 14:56:57 - Feat.: - Title: Rusko zvažuje, že zruší zákaz exportu benzínu, uvádzajú vládni činitelia. Rafinérie sa vracajú do prevádzky 03 - Modified: 2024-05-07 13:50:34 - Feat.: - Title: Rusko začne tento rok v bývalom závode Toyoty vyrábať limuzíny Aurus. Vozí sa v nich aj Putin 04 - Modified: 2024-05-07 12:31:29 - Feat.: - Title: Francúzsko obvinilo ruskú diplomaciu z manipulácie a zastrašovania 05 - Modified: 2024-05-07 11:49:22 - Feat.: - Title: Ruské ropné produkty sa hromadia na mori. Spoločnosti sa vyhýbajú priamemu dovozu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 17:53