StoryEditor

Putin sa po útoku v Moskve prihovoril Rusom. Teroristi mali pripravenú únikovú cestu na Ukrajine, tvrdí

23.03.2024, 13:55
23.03.2024, 14:50
Autor:
sdlksdlkČTKČTK

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave poďakoval záchranným a špeciálnym zložkám za ich úsilie. Na 24. marca vyhlásil štátny smútok.

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil k národu s prejavom o teroristickom útoku, ktorý zasiahol Rusko v piatok večer. O život prišlo podľa neoficiálneho údaja 143 ľudí. Putin sa rozhodol vyhlásiť 24. marca štátny smútok. Na ukrajinskej strane bola podľa predbežných údajov pripravovaná pre páchateľov teroristického útoku pri Moskve možnosť prechodu hraníc, povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave poďakoval záchranným a špeciálnym zložkám za ich úsilie. Na 24. marca vyhlásil štátny smútok.

image

Verziu o ukrajinskej stope sme čakali, hovorí Kyjev. Spojenie s útokmi pri Moskve považuje za absurdné

Lekári teraz bojujú o život obetí, tých, ktorí sú vo vážnom stave. Som si istý, že urobia všetko možné aj nemožné, aby zachránili životy a zdravie všetkých zranených,“ dodal ruský prezident.

„Pokiaľ ide o vyšetrovanie tohto zločinu a výsledky pátracej akcie, môžeme v súčasnej dobe povedať nasledujúce. Všetci štyria priami páchatelia teroristického útoku, teda všetci tí, ktorí strieľali a zabíjali, boli nájdení a zadržaní,“ uistil Putin.

„Všetci páchatelia, organizátori a zákazníci teroristického útoku budú spravodlivo potrestaní,“ uviedol Putin. Podotkol tiež, že strelci z Crocusu mierili na Ukrajinu, kde bolo pre nich pripravené „únikové okno“.

Na ukrajinskej strane bola podľa predbežných údajov pripravovaná pre páchateľov teroristického útoku pri Moskve možnosť prechodu hraníc, tvrdil Putin v prejave.

Dodatočné bezpečnostné opatrenia

Rusko si podľa ruského prezidenta prešlo najťažšími skúškami viac ako raz a bude to tak aj teraz. "Zločinci vyrazili chladnokrvne zabíjať, strieľať Rusov z bezprostrednej blízkosti, ako to kedysi robili nacisti," tiež poznamenal Putin.

Putin tiež vyhlásil, že v Rusku boli zavedené dodatočné bezpečnostné opatrenia. „Naši nepriatelia nás nerozdelia,“ sľúbil ruský prezident v prejave.

Rusko si podľa ruského prezidenta prešlo najťažšími skúškami viac ako raz a bude to tak aj teraz. "Zločinci vyrazili chladnokrvne zabíjať, strieľať Rusov z bezprostrednej blízkosti, ako to kedysi robili nacisti," tiež poznamenal Putin.

image

Masaker v Moskve majú na svedomí Tadžikovia napojení na Ukrajinu, tvrdí Rusko. Kyjev spojitosť odmieta

Prezident Putin oznámil pomoc postihnutým rodinám, zraneným a postihnutým. „Vyjadrujem hlbokú a úprimnú sústrasť všetkým, ktorí prišli o svojich príbuzných a blízkych. Spolu s vami smúti celá krajina, všetci naši ľudia,“ povedal v prejave

Putin tiež vyhlásil, že v Rusku boli zavedené dodatočné bezpečnostné opatrenia. „Naši nepriatelia nás nerozdelia,“ sľúbil ruský prezident v prejave. Rusko je podľa Putina pripravené na spoluprácu so všetkými štátmi, ktoré sú pripravené spojiť svoje sily v boji proti spoločnému nepriateľovi – medzinárodnému terorizmu so všetkými jeho prejavmi.

K útoku sa prihlásil Islamský štát 

Západné štáty varovali ruských predstaviteľov o možnosti teroristických útokov na ich území už v utorok. Prezident Putin však toto varovanie označil za priame vydieranie a snahu zastrašiť ruskú spoločnosť.

Podľa médií Ruská tajná služba FSB tvrdí, že podozriví z piatkového útoku v Krasnogorsku pri Moskve mali údajne kontakty na ukrajinskej strane. Kyjev už v piatok odmietol, že by mal s útokom na koncertnú sieň čokoľvek spoločné.

image

Západ Rusko pred útokmi varoval. Snažia sa zastrašiť spoločnosť, odbil ich Putin

Teroristický útok na koncertné centrum v Krasnogorsku na okraji Moskvy si podľa Ruského vyšetrovacieho výboru vyžiadal 115 obetí, ruské médiá hovoria až o 143 obetiach. V súvislosti s útokom už bolo zadržaných 11 osôb, vrátane štyroch priamych podozrivých. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Podľa dostupných informácií teroristi pochádzali z Tadžikistanu, FSB však tvrdí, že mali kontakty na ukrajinskej strane, Kyjev akékoľvek zapojenie do útoku v Moskve poprel. Okrem streľby v koncertnej hale sa ozvali aj dve explózie. V budove vypukol požiar, veľká časť stavby zhorela a jej strecha sa prepadla, šírenie plameňov sa už podarilo zastaviť.

01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-16 13:31:00 - Feat.: - Title: Putin hovoril s iránskym prezidentom, vyzval na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-15 17:15:31 - Feat.: - Title: V Soule zrušili vystúpenie moskovského divadla Boľšoj teatr 05 - Modified: 2024-04-04 13:55:21 - Feat.: - Title: Putin spochybnil, že by za útokom na koncertnú sieň stáli islamskí radikáli. Nemali by na útok dôvod, povedal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:01