Britský minister financií Jeremy Hunt. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou

24.03.2024, 12:27
Autor:
TASRTASR

 

 

Britský minister financií Jeremy Hunt v nedeľu povedal, že Spojené kráľovstvo "veľmi málo verí" vyhláseniam Kremľa o piatkovom útoku v koncertnej sále v Moskve, a obvinil ho zo snahy "obhájiť" inváziu na Ukrajinu, píše agentúra AFP.

Ozbrojení muži v piatok vtrhli do koncertnej sály Crocus City Hall na severnom predmestí Moskvy a zabili najmenej 133 ľudí. K zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Ruské úrady ešte neobvinili z útoku túto organizáciu, ale prezident Vladimir Putin oznámil, že útočníkov zadržali, keď "unikali smerom k Ukrajine, kde podľa predbežných informácií mali vytvorený priestor na prekročenie hranice".

image

Hasiči uhasili požiar koncertnej siene po útoku pri Moskve, záchranné práce pokračujú

Ruská bezpečnostná služba FSB už predtým uviedla, že útočníci boli "v kontakte" s ľuďmi na Ukrajine, keď sa pokúšali ujsť z Ruska.

Britský minister financií Hunt v nedeľu pre britskú televíziu Sky News povedal, že všetko, čo ruská vláda hovorí, berie s veľkou rezervou vzhľadom na to, "čo sme od nej za posledných pár rokov počuli".

"Vieme, že vytvárajú dymovú clonu propagandy, aby obhájili čisté zlo - inváziu na Ukrajinu. Ale to neznamenaná, že to nie je tragédia, keď prichádzajú nevinní ľudia o život, keď ich strašným spôsobom bombardujú," dodal.

image

Teror v Moskve: Maskovaní muži strieľali do davu, zomrelo vyše 100 ľudí. K útoku sa hlási Islamský štát

Minister varoval, že Spojené kráľovstvo a ostatné európske krajiny by mali byť "absolútne" znepokojené, že Islamský štát je znovu na svetovej scéne.

"Máme v tejto krajine veľké šťastie, že máme neuveriteľne grandiózne tajné služby, ktorým sa v posledných rokoch podarilo... prekaziť množstvo teroristických hrozieb, ale musíme zostať ostražití," vyhlásil pre Sky News.

"Ak útok spáchal Islamský štát, ten je úplne nevyberavý v tom, čo robí, je pripravený vraždiť tým najstrašnejším spôsobom," dodal.

 

01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-21 06:10:00 - Feat.: - Title: Moskva tvrdí, že pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu "zhorší svetové krízy" 03 - Modified: 2024-04-17 14:07:30 - Feat.: - Title: Väznený kritik Kremľa a disident Kara-Murza čelí podľa právničky náročnému presunu do Moskvy 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 05 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:57