Provizórny pamätník obetiam streleckého útoku, ktorý sa udial v koncertnej sále Crocus City Hall v Moskovskej oblasti. FOTO: Reuters 
StoryEditor

V Rusku zavládol štátny smútok. Urážka Boha, označil útok pápež František

24.03.2024, 13:21
Autor:
ČTKČTKredred

Majiteľ zničenej koncertnej siene oznámil, že budovu obnoví. Zo strediska Crocus City Hall ostali po útoku a požiari iba obhorené železné nosníky a oceľové rámy stoviek sedadiel.

Ľudia v Rusku v nedeľu držia celoštátny smútok na pamiatku obetí piatkového teroristického útoku v koncertnej sieni v Krasnogorsku na západnom okraji Moskvy, pri ktorom zahynulo najmenej 133 ľudí.

Ďalších 152 ľudí, vrátane piatich detí, sa pri útoku zranilo, spresnilo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Pápež František označil útok v Moskve za zbabelý zločin a urážku Boha.

Pápež František: Zbabelý zločin a urážka Boha

O vyhlásení celoštátneho smútku v sobotu informoval v televíznom prejave ruský prezident Vladimir Putin. Televízne a rozhlasové stanice potom zmenili vysielanie, z ktorého zmizli zábavné programy aj reklama.

VIDEO: Teroristický útok v koncertnej sieni v Moskve.

Na poludnie moskovského času (10:00 nášho času) bola naplánovaná minúta ticha v múzeách, uviedlo ministerstvo kultúry. Ministerstvo zahraničia nariadilo zastupiteľským úradom spustiť vlajky na pol žrde, uviedla agentúra Interfax. Podľa BBC sú na znamení solidarity vlajky spustené aj na zahraničných veľvyslanectvách v Moskve.

K teroristickému útoku sa vyjadril aj pápež František. Útok v Moskve označil za zbabelý zločin a urážku Boha. Pri omši na Svätopeterskom námestí predtým vynechal kázanie, informujú agentúry.

image

Hasiči uhasili požiar koncertnej siene po útoku pri Moskve, záchranné práce pokračujú

Majiteľ koncertnej siene, zničenej pri piatkovej streľbe a následnom požiari, v nedeľu oznámil, že budovu obnoví. Zo strediska Crocus City Hall ostali po útoku a požiari iba obhorené železné nosníky a oceľové rámy stoviek sedadiel.

Stredisko so sieňou s kapacitou viac ako 6-tisíc miest postavila skupina Crocus miliardára Arasa Agalarova v roku 2009. Je súčasťou rozsiahleho komplexu nákupných centier, reštaurácií a hotelov na západnom okraji hlavného mesta, kúsok od moskovskej okružnej diaľnice.

Denník Kommersant napísal, že ide o 30. smútok v modernej histórii Ruska. „Nikdy nezabudneme na tých, ktorí sa stali obeťami teroristov. Čo ich špinavé ruky zničili, to bude obnovené,“ uviedla spoločnosť Crocus Group.

Ruské úrady uvádzajú, že v súvislosti s útokom zadržali 11 ľudí, vrátane štyroch mužov podozrivých priamo z útoku v koncertnej sieni v stredisku Crocus City Hall v Krasnogorsku.

K útoku sa prihlásil Islamistický štát

Ruskí predstavitelia na čele s Putinom a štátne médiá poukazujú na údajnú súvislosť s Ukrajinou, kam podľa nich podozriví z útoku utekali. Ukrajina akékoľvek spojenie s útokom odmieta a tvrdí, že Rusku ide o zámienku pre ďalšiu mobilizáciu do armády, ktorá už dlhšie ako dva roky bojuje proti Ukrajine.

K útoku sa opakovane, v piatok a v sobotu, prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Spojené štáty pred touto hrozbou Rusko varovali, ale prezident Putin varovanie verejne odmietol ako pokus o zastrašovanie.

Hnutie IS sa v minulosti hlásilo už k mnohým útokom, aby si zvýšilo prestíž, a neskôr sa ukázalo, že za nimi nestálo. V sobotu IS však zverejnil video z kamier útočníkov.

image

Teror v Moskve: Maskovaní muži strieľali do davu, zomrelo vyše 100 ľudí. K útoku sa hlási Islamský štát

Spojené štáty v piatok uviedli, že majú k dispozícii spravodajské informácie, ktoré potvrdzujú, že k útoku sa hlási Islamský štát-Chorásán, čo je afganská vetva tejto teroristickej organizácie.

Objavila sa vo východnom Afganistane koncom roka 2014 a rýchlo si získala povesť mimoriadne brutálneho zoskupenia, uviedla agentúra Reuters. V sobotu označila IS za jediného vinníka útoku pri Moskve aj hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady.

V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy Tadžikistanu. Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých jeden zo zadržaných odpovedá na otázky Tadžikov.

01 - Modified: 2024-03-24 12:39:13 - Feat.: 1 - Title: Čiernomorská flotila pod útokom: "Tieňové" strely zničili dve lode a hlavné komunikačné centrum, hlási Kyjev 02 - Modified: 2024-03-24 06:52:17 - Feat.: 1 - Title: Rusko svojou strelou narušilo vzdušný priestor Poľska, nad jeho územím zotrvala 39 sekúnd 03 - Modified: 2024-03-24 05:35:46 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Putin chce z teroristického útoku pri Moskve obviniť Ukrajinu 04 - Modified: 2024-03-24 01:58:18 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že zostrelilo ukrajinské rakety vypálené na Krym. Dvaja ľudia sú zranení, zastavili dopravu
01 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 02 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 05 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:03