Vladimir Putin (vpravo) a Alexander Lukašenko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu

27.03.2024, 12:16
Autor:
ČTKČTKjhrjhr
  • Vladimir Putin aj viacerí jeho spojenci piatkový teroristický útok stále verejne spájajú s Kyjevom.
  • Odôvodňujú to najmä tým, že páchatelia mali pri úteku namierené na Ukrajinu.
  • Bieloruský prezident Alexander Lukašenko však túto verziu spochybnil.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko spochybnil slová šéfa Kremľa Vladimira Putina, že páchatelia teroristického útoku v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy utekali na Ukrajinu. Podľa neho mierili do Bieloruska. Podľa agentúry Bloomberg s Putinom nesúhlasia aj niektorí ľudia z jeho vlastného okruhu. Kyjev podiel na terore už predtým kategoricky poprel.

VIDEO: Podozriví z útoku v Moskve sa objavili pred súdom

Lukašenko vyhlásil, že smerom k Ukrajine sa domnelí útočníci vydali až po tom, ako sa pokúsili dostať do Bieloruska. Ukrajinci a západní komentátori už skôr upozorňovali, že na rozdiel od rusko-ukrajinskej hranice, ktorá je prešpikovaná vojakmi, je neďaleká hranica s Bieloruskom nestrážená. Bieloruský vodca to potvrdil. Podozriví sa podľa neho napriek tomu do krajiny nedostali.

Pokus zjednotiť Rusov

„Nemohli do Bieloruska žiadnym spôsobom vstúpiť. Pochopili to. Tak sa obrátili a zamierili k ukrajinsko-ruskej hranici,“ povedal Lukašenko. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so zdôrazňovaním, že podozriví sa nemohli do krajiny dostať, snažia vyhnúť sa otázkam, prečo hľadali úkryt v Bielorusku, a naznačiť, že bieloruské bezpečnostné orgány hrali dôležitú úlohu v ich zadržaní.

image

Teroristom v Crocus City Hall pomáhal Západ a Ukrajinci s nimi majú priame prepojenie, tvrdí Rusko

Putin v pondelok vyhlásil, že teroristický útok pri Moskve spáchali radikálni islamisti, ale chce vedieť, kto ho zorganizoval. Prezident opäť naznačoval súvislosť s Ukrajinou. Útok môže byť článkom v reťazi pokusov tých, ktorí bojujú proti Rusku už od roku 2014 rukami kyjevského režimu, tvrdil šéf Kremľa podľa ruskej agentúry TASS na porade venovanej vyšetrovaniu masakru na koncerte. Spojitosť s Ukrajinou, proti ktorej Rusko vedie vojnu, Putin naznačoval už v skoršom televíznom prejave k národu.

Putin sa zúčastnil diskusií, na ktorých sa predstavitelia zhodli, že neexistuje žiadne spojenie Kyjeva s útokom, ale je stále odhodlaný využiť tragédiu na pokus zjednotiť Rusov na podporu vojny proti Ukrajine, napísal Bloomberg s odkazom na jeden zo svojich zdrojov z Kremľa.

Kremeľskí činitelia boli podľa zdrojov agentúry šokovaní neschopnosťou ruských bezpečnostných služieb zabrániť piatkovému útoku v centre Crocus City Hall, kde sa nachádza koncertná sieň. A takmer nikto v ruskej politickej a podnikateľskej elite, koho tieto zdroje poznajú, podľa Bloombergu neverí, že za útokom stojí Ukrajina.

Americké varovanie

Niektorí Putinovi spojenci a bezpečnostní predstavitelia však stále verejne spájajú s piatkovým terorom susednú krajinu. „Samozrejme, Ukrajina,“ reagoval tajomník prezidentovej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev na otázku novinára, či útok podnikol Islamský štát alebo Ukrajina. Šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov bez dôkazov tvrdil, že útoku islamských radikálov napomáhali ukrajinské a západné tajné služby. Teroristi, ktorí útočili v Moskve, podľa neho chceli utiecť na Ukrajinu.

image

Po útoku na ruskú koncertnú sálu ukončili pátranie po obetiach

Ukrajinskí predstavitelia už predtým akúkoľvek účasť na útoku kategoricky odmietli. Prihlásil sa k nemu opakovane Islamský štát, ktorý zverejnil aj zábery zhotovené útočníkmi počas vraždenia ľudí. Ruské úrady medzitým informovali o zatknutí viac ako desiatich ľudí v súvislosti s piatkovým masakrom vrátane mužov, ktorí sa podľa vyšetrovateľov priamo zúčastnili teroristického útoku.

Americká ambasáda 7. marca varovala svojich občanov, že v nasledujúcich dvoch dňoch hrozí v Moskve teroristický útok a Washington uviedol, že Moskve poskytol spravodajské informácie. Putin výstrahu označil za snahu zastrašiť a destabilizovať ruskú spoločnosť.

01 - Modified: 2024-03-26 20:35:45 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina chce upokojiť poľských farmárov exportnými licenciami na agroprodukty 02 - Modified: 2024-03-25 14:17:04 - Feat.: 1 - Title: Obnova energetických zariadení na Ukrajine bude stáť "miliardy", vraví ukrajinský minister Galuščenko 03 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: 1 - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 04 - Modified: 2024-03-25 09:56:58 - Feat.: 1 - Title: Fico na summite Únie potvrdil prípravy rokovania jeho vlády s ukrajinskou 05 - Modified: 2024-03-25 08:57:24 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Štyria Tadžici vyzliekli Putina do naha. Ten musí teraz niečo urobiť 06 - Modified: 2024-03-24 15:00:00 - Feat.: 1 - Title: Voľby prekonali rekord tisícročia, čo nás pritiahlo k urnám? Ľudia cítili, že niečo je v hre, tvrdia odborníci 07 - Modified: 2024-03-24 14:38:42 - Feat.: 0 - Title: Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá
01 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 04 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 05 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 03:06