Vyhorená koncertná sieň Crocus po teroristickom útoku pri Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva

03.04.2024, 11:33
Autor:
ČTKČTK

Riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov pred niekoľkými dňami pripustil, že USA na nebezpečenstvo útoku extrémistov ruské úrady upozornili, išlo podľa neho ale o všeobecné varovanie.

Viac ako dva týždne pred tým, ako teroristi zaútočili na predmestí Moskvy, oznámila americká vláda ruským predstaviteľom, že cieľom by mohla byť práve populárna koncertná sieň Crocus City Hall na okraji metropoly. 

S odvolaním sa na amerických činiteľov to napísal denník The Washington Post, podľa ktorého je to v rozpore s skorším tvrdením Moskvy, že americké varovania boli príliš všeobecné, aby pomohli útoku predísť.

image

Tisíce Rusov sa hlásia do armády, chcú pomstiť útok pri Moskve, tvrdia úrady

K najkrvavejšiemu útoku v Rusku za posledných 20 rokov, ktorý si podľa úradov vyžiadal najmenej 144 mŕtvych a 551 zranených, sa opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Moskva však naďalej hľadá spojenie medzi útočníkmi a Ukrajinou, potažmo Západom.

Ruské obvinenia zo spojitosti s útokom, nepodložené žiadnymi dôkazmi, odmietli Kyjev aj Washington. USA Moskvu pred hrozbou islamských extrémistov v predstihu varovali, ruský prezident Vladimir Putin ale túto výstrahu verejne odmietol ako údajnú snahu zastrašiť a vydierať ruskú spoločnosť.

Informácie boli príliš všeobecné, tvrdilo Rusko 

Riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov pred niekoľkými dňami pripustil, že USA na nebezpečenstvo útoku extrémistov ruské úrady upozornili, išlo podľa neho ale o všeobecné varovanie.

Šéf ruskej civilnej rozviedky SVR Sergej Naryškin sa v utorok vyjadril podobne, Američania podľa neho odovzdali informácie FSB. "Informácie boli príliš všeobecné a neumožňovali nám plne identifikovať tých, ktorí sa na tom podieľali," povedal Naryškin agentúre Interfax.

image

Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe

Nemenovaní americkí činitelia teraz podľa denníka The Washington Post uviedli, že Washington varoval Moskvu konkrétne pred potenciálnym útokom v Crocus City Hall. Američania v tomto prípade zdieľali veľmi konkrétne informácie o plánoch teroristov s krajinou, s ktorou nemajú priateľské vzťahy, čo je neobvyklý krok, poznamenal denník.

Kým Washington bežne zdieľa informácie o možných teroristických útokoch s ďalšími krajinami v rámci politiky známej ako "povinnosť varovať", je neobvyklé poskytovať informácie o konkrétnych cieľoch krajine, ktorá je považovaná za protivníka, píše denník. Hrozí totiž, že by sa mohlo prezradiť, ako USA informácie získali, čo by mohlo ohroziť ich tajné sledovacie aktivity alebo ľudí.

Informácie, ktoré ukazovali na útok na koncertnú sálu, avšak zároveň predstavovali potenciálne nebezpečenstvo pre Američanov v Rusku, napísal ďalej The Washington Post. Pripomenul, že veľvyslanectvo USA 7. marca verejne oznámilo, že "sleduje správy, podľa ktorých majú extrémisti bezprostredné plány zaútočiť na veľké zhromaždenia v Moskve, vrátane koncertov", a odporučilo občanom USA, aby sa v najbližších 48 hodinách vyhli veľkým zhromaždeniam.

Narušený obraz sily a bezpečnosti 

Podľa ľudí oboznámených so záležitosťou Spojené štáty zdieľali svoje informácie s Ruskom deň pred týmto verejným varovaním. Americké označenie Crocus City Hall za potenciálny cieľ vyvoláva nové otázky, prečo ruské úrady nepristúpili k dôraznejším opatreniam k ochrane miesta, poznamenal The Washington Post.

Naryškin uviedol, že ruské úrady v reakcii na americké informácie prijali "príslušné opatrenia", aby zabránili útoku. Videozáznam z miesta masakru však ukazuje, že útočníci nečelili výraznému odporu, a podľa ruských médií špecializované jednotky dorazili až viac ako hodinu po začatí streľby a čakali potom vyše pol hodiny, kým vstúpili do budovy, píše The Washington Post.

image

Cieľ útoku: Moskva. Z teroristov v Islamskom štáte sú dnes nervózni aj Talibanci, prečo sa upli na Rusko?

Útok podľa amerického denníka ďalej narušil obraz sily a bezpečnosti, ktorý sa ruský vodca snaží vytvárať, a odhalil zásadné slabiny v bezpečnostnom aparáte krajiny, ktorý je pohltený viac ako dvojročnou vojnou na Ukrajine. Podľa analytikov sa zdá, že Putinovi agenti sa na domácej scéne viac zaoberajú umlčaním politického disentu a opozície voči prezidentovi ako likvidáciou teroristických plánov.

Napriek nedostatočnému zabezpečeniu Crocus City Hall existujú náznaky, že ruské úrady minimálne spočiatku brali varovanie Washingtonu vážne, píše denník a dodáva, že podľa jedného amerického činiteľa sa varovanie týkalo aj plánov Islamského štátu zaútočiť na synagógu.

Deň po tom, ako Rusko tieto informácie dostalo, FSB oznámila, že zabránila útoku IS na synagógu v Moskve.

01 - Modified: 2024-04-02 21:21:41 - Feat.: 1 - Title: Putin po teroristickom útoku pri Moskve vyzval na nový prístup k migrácii 02 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: 1 - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-01 20:10:12 - Feat.: 1 - Title: Putin dal pokyn vláde. Chce bohatým Rusom a firmám zvýšiť dane 04 - Modified: 2024-03-31 20:01:21 - Feat.: 1 - Title: Rusko žiada, aby Ukrajina vydala šéfa tajnej služby, vraj sa podieľal na terorizme 05 - Modified: 2024-03-31 09:50:08 - Feat.: 1 - Title: V Dagestane zadržali troch ozbrojencov podozrivých z plánovania útoku. Rusko je v stave zvýšenej pohotovosti
01 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 03 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 04 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 05 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 02:47