Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa rozpráva s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm počas stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO na Severoatlantickej rade v sídle NATO v Bruseli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

NATO by mohol viesť nominant stredoeurópskej krajiny. Výzvy prichádzajú z tohto regiónu, tvrdí Szijjártó

03.04.2024, 20:23
Autor:
TASRTASR

Šéf maďarskej diplomacie v prestávke rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO novinárom povedal, že by nový generálny tajomník zo strednej či východnej Európy bol vhodný.

Bolo by načase, keby sa generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie stal nominant členského štátu strednej alebo východnej Európy. Podľa agentúry MTI to v stredu v Bruseli vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Šéf maďarskej diplomacie v prestávke rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO novinárom povedal, že by nový generálny tajomník zo strednej či východnej Európy bol vhodný vzhľadom na to, že hlavná bezpečnostná výzva v súčasnosti prichádza práve z tohto regiónu.

Posilnenie východného krídla

Maďarsko podľa slov Szijjártóa vždy podporovalo posilnenie východného krídla Aliancie. "Situácia je taká, že v histórii NATO sa ešte nikdy nestalo, aby prišiel generálny tajomník z krajiny strednej alebo východnej Európy. Hoci už 20 či 25 rokov je väčšina krajín strednej a východnej Európy členmi NATO," podčiarkol.

Szijjártó pripomenul, že významná časť členských krajín NATO jednoznačne podporuje zvolenie odchádzajúceho holandského premiéra Marka Rutteho do tejto funkcie, Maďarsko mu ale hlas nedá.

"Ide o obrannú alianciu, kde je potrebná najvyššia miera dôvery k lídrom," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie. Podľa jeho slov je pre Budapešť neprijateľné Rutteho vyjadrenie, že by "Maďarsko malo padnúť na kolená".

Nová situácia

Odvolával sa na Rutteho ostrú kritiku maďarskej vlády po tom, ako v krajine prijali tzv. zákon o ochrane detí, do ktorého pridali homofóbne pasáže stigmatizujúce sexuálne menšiny.

Podľa Szijjártóa ešte stále niektoré členské štáty váhajú, pričom kandidatúra rumunského prezidenta Klausa Iohannisa vytvorila v tomto smere novú situáciu.

"Sme radi, že existuje stredoeurópsky kandidát, a zopakujem to, myslíme si, že je načase vážne diskutovať o otázke, ako sa mohlo stať, že NATO nikdy nemalo generálneho tajomníka zo strednej či východnej Európy," uzavrel maďarský minister zahraničných vecí.

01 - Modified: 2024-04-03 16:20:38 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko odmieta posilnenie aktivít NATO na Ukrajine. Szijjártó nechce cvičiť vojakov Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-03 15:31:29 - Feat.: 1 - Title: Nastal kritický moment. Štáty budú riešiť väčšiu úlohu NATO v koordinácii pomoci Kyjevu, povedal Stoltenberg
01 - Modified: 2024-04-28 08:24:00 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácií a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 02 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 05 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 08:29