Mamuka Mdinaradze, vodca parlamentnej frakcie vládnucej strany Gruzínsky sen, dostal päsťou do tváre od opozičného poslanca Aleka Elisashviliho počas diskusie o návrhu zákona o „zahraničných agentoch“ v parlamente. FOTO: Reuters
StoryEditor

Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch

15.04.2024, 14:30
Autor:
TASRTASR

Legislatívu o zahraničných agentoch presadzuje vládna strana Gruzínsky sen. Vláda plánuje návrh zákona schváliť viac ako rok po protestoch, ktoré ju prinútili tento plán odložiť.

Niekoľko stoviek ľudí sa v pondelok zhromaždilo pred gruzínskym parlamentom na protest proti plánom vlády obmedziť mimovládneh organizácie financované zo zahraničia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Legislatívu o "zahraničných agentoch" presadzuje vládna strana Gruzínsky sen. Vláda plánuje návrh zákona schváliť viac ako rok po protestoch, ktoré ju prinútili tento plán odložiť.

image

Tisíce Gruzíncov protestovali proti návrhu zákona o zahraničných agentoch

Podľa návrhu by museli všetky mimovládne organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich financií zo zahraničia, podávať každoročne vyhlásenie. Podobná legislatíva platí v Rusku, pričom tam sa používa najmä na umlčiavanie disentu.

Návrh zákona kritizovali európske krajiny a Spojené štáty. Európska únia, ktorá vlani v decembri udelila Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ, uviedla, že tento krok je nezlučiteľný s hodnotami eurobloku.

Vládna strana Gruzínsky sen tvrdí, že legislatíva je potrebná na boj proti "pseudoliberálnym hodnotám", ktoré prinášajú cudzinci, a na podporu transparentnosti. Kritici vládu obviňujú, že sa snaží oslabiť v krajine tzv. prozápadné sily. O návrhu zákona v pondelok rokuje parlamentný výbor pre právne záležitosti, ktorý kontrolujú vládne strany.

Počas poslaneckej rozpravy k návrhu zákona došlo v pondelok v gruzínskom parlamente k potýčke, píše AFP. Video ukázalo, ako opozičný poslanec udrel päsťou do hlavy poslanca vládnej strany, ktorý je jedným z autorov návrhu. V rokovacej sále vypukol chaos a bol prerušený priamy prenos zo zasadnutia.

image

Do gruzínskeho parlamentu sa vracia sporný návrh zákona o zahraničných agentoch, je skopírovaný z Ruska

Gruzínsko sa dlhodobo zmieta medzi politickým vplyvom EÚ a susedného Ruska; tento rok ho čakajú parlamentné voľby. V krajine sú dva separatistické regióny, Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré Moskva po krátkej vojne s Tbilisi v roku 2008 uznala ako samostatné štáty.

Oba tvoria asi pätinu gruzínskeho územia a sú silne závislé od Ruska. Okrem neho ich uznalo len pár krajín, pričom podľa Západu ich Moskva fakticky anektovala.

01 - Modified: 2024-05-02 10:31:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament prerušil schôdzu pre poškodenie budovy počas protestov 02 - Modified: 2024-05-01 20:30:39 - Feat.: - Title: Ďalšie protesty v Gruzínsku. Polícia znovu zasiahla proti odporcom zákona o zahraničnom vplyve 03 - Modified: 2024-05-01 17:36:13 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil zákon o zahraničnom vplyve aj v druhom čítaní 04 - Modified: 2024-05-01 14:12:19 - Feat.: - Title: Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície 05 - Modified: 2024-05-01 10:18:00 - Feat.: - Title: Šéf európskej diplomacie Borrell žiada Gruzínsko, aby rešpektovalo právo na zhromažďovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:31