Palestínska žena objíma telo svojej päťročnej netere, ktorá bola zabitá pri izraelskom útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

World Press Photo vyhrala snímka z Pásma Gazy, zachytáva Palestínčanku s mŕtvym dieťaťom v náručí

18.04.2024, 11:58
Autor:
ČTKČTK

Usporiadatelia súťaže počas slávnostného vyhlásenia v Amsterdame pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Víťaznou snímkou tohtoročnej ročnej fotografickej súťaže World Press Photo sa stala snímka smútiacej Palestínčanky, ktorá drží v náručí telo svojej mŕtvej päťročnej netere zabalenej do bielej látky. Fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim ho zaobstaral 17. októbra 2023 v nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, oznámili dnes usporiadatelia.

V Pásme Gazy na začiatku októbra prepukli boje medzi izraelskou armádou a palestínskym hnutím Hamas. Izrael operáciu v Gaze začal v reakcii na teroristický útok Hamasu na juh Izraela.

Usporiadatelia súťaže počas slávnostného vyhlásenia v Amsterdame pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia. Od začiatku vojny v Pásme Gazy už zomrelo 99 novinárov a zamestnancov médií, píše s odvolaním sa na ceremóniu Reuters.

image

Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN

Tridsaťdeväťročný Sálim žije v Pásme Gazy, pre agentúru Reuters pracuje od roku 2003. Za svoju prácu už získal čiastkové ocenenie World Press Photo v roku 2010.

Porota uviedla, že tohtoročná víťazná snímka bola "starostlivo a s rešpektom komponovaná a ponúka zároveň metaforický i doslovný pohľad na nepredstaviteľnú stratu".

"Mal som pocit, že snímka vystihuje širší zmysel toho, čo sa v Pásme Gazy dialo. Ľudia zmätene pobehovali z jedného miesta na druhé, obávali sa o osud svojich blízkych a táto žena upútala moju pozornosť, ako držala telo malej dievčiny a odmietala ho pustiť," povedal o svojej snímke Sálim, keď bola fotografia v novembri prvýkrát zverejnená.

Porota súťaže tento rok hodnotila viac ako 61-tisíc snímok, ktoré poslalo 3851 fotografov zo 130 krajín. Hlavného víťaza z najlepších regionálnych snímok vyberala globálna porota, na čele ktorej zasadla hlavná fotoeditorka britského denníka The Guadian Fiona Shieldsová.

image

ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?

Každý z 24 regionálnych víťazov dostane popri trofeji tiež finančnú cenu 1000 eur, ich práce budú zahrnuté v katalógu výstavy, ktorý je distribuovaný po celom svete. Celkový víťaz súťaže dostane navyše 5000 eur a fotoaparát FUJIFILM GFX100 II.

Víťazné fotografie budú od piatka vystavené v kostole De Nieuwe Kerk v Amsterdame, ktorý je miestom korunovácie a svadieb holandských kráľov. Výstava potom poputuje po celom svete, vrátane Londýna, Ríma alebo Berlína.

Vlani sa víťaznou snímkou stala fotografia z rozbombardovanej pôrodnice v juhoukrajinskom Mariupole od ukrajinského fotoreportéra agentúry AP Jevhena Maloletku. Ten zachytil smrteľne zranenú tehotnú ženu, ktorú záchranári odnášajú na nosítkach.

01 - Modified: 2024-04-30 12:24:11 - Feat.: - Title: V troskách v Pásme Gazy je vyše 10-tisíc mŕtvych Palestínčanov, kvôli nahromadeným telám sa šíria choroby 02 - Modified: 2024-04-30 09:28:33 - Feat.: - Title: Zástupcovia hnutí Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o zmierení 03 - Modified: 2024-04-30 05:39:53 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie 04 - Modified: 2024-04-30 13:03:13 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita zavrela kampus, podmienečne vylučuje protestujúcich 05 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 07:19