Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron

25.04.2024, 13:35
25.04.2024, 14:39
Autor:
ČTKČTK

Európa sa podľa francúzskeho prezidenta nemôže spoliehať na USA, pre ktoré nie je európska bezpečnosť prioritou.

Európa musí posilniť svoju obranu a viac sadiť na vlastnú zbrojársku produkciu, aby lepšie čelila globálnym bezpečnostným hrozbám, na ktoré nie je v súčasnosti pripravená. Vyhlásil to dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý v prejave na parížskej Sorbonne hovoril o prioritách svojej európskej politiky pred júnovými eurovoľbami.

Európske krajiny sa podľa neho musia zbaviť obrannej závislosti od Spojených štátov a zosilniť väzby na Britániu. Povedal tiež, že Európa musí podporovať svoje firmy, ďalej pracovať na nezávislosti svojho priemyslu a lepšie chrániť hranice pred nelegálnou migráciou.

VIDEO: Macronov prejav o prioritách svojej európskej politiky ​

Macron: Záleží len na tom, čo si vyberieme

"Musíme si byť vedomí faktu, že dnes je naša Európa smrteľná. Môže zomrieť a záleží to len na tom, čo si vyberieme. A toto rozhodnutie musíme urobiť teraz," povedal Macron s odvolaním sa na ruskú hrozbu a blízkovýchodný konflikt.

Európska únia sa od predvlaňajšieho začiatku ruskej invázie na Ukrajinu snaží navýšiť výrobu zbraní a munície, ktorá však stále nestačí na rýchle zásobovanie Kyjeva a súčasné dopĺňanie vlastných obranných zásob krajín únie. Macron patrí v rámci EÚ k hlavným zástancom nákupov od európskych výrobcov, čo zopakoval aj v dnešnom prejave.

image

Francúzsko mohlo zastaviť genocídu v Rwande, ale nemalo vôľu, vyhlásil Macron

"Musíme vyrábať viac, musíme vyrábať rýchlejšie a musíme vyrábať ako Európania," povedal. Navrhol tiež vytvorenie európskej obrannej akadémie alebo koordináciu boja proti kybernetickým hrozbám.

Európa sa podľa neho nemôže spoliehať na USA, pre ktoré nie je európska bezpečnosť prioritou. Washington sa stará predovšetkým o dve veci, o svoju vlastnú budúcnosť a o výzvu, ktorú predstavuje Čína, povedal Macron.

Vládnej koalícii hrozí porážka 

Francúzsky prezident počas takmer dvojhodinového prejavu zopakoval slová o "smrteľnosti Európy" aj pri ďalších zásadných témach. Hovoril okrem iného o potrebe posilniť konkurencieschopnosť európskych firiem a zbaviť sa závislosti od kľúčových surovín dovážaných z mimoeurópskych krajín na čele s Čínou.

image

Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri

EÚ v tomto smere urobila v posledných rokoch dôležité kroky a musí v nich pokračovať, uviedol šéf Elyzejského paláca.

Macron sa na Sorbonnu so zásadným politickým prejavom vrátil po siedmich rokoch, počas ktorých sa EÚ musela vyrovnať s odchodom Británie, pandémiou covidu-19 a ruskou inváziou na Ukrajinu.

K francúzskym voličom prehovoril v čase, keď centristickej koalícii vedenej jeho stranou Obnova podľa prieskumov hrozí v júnových európskych voľbách porážka od krajne pravicovej strany Národné združenie (RN). Macronovej liberálnej europarlamentnej frakcii prieskumy predpovedajú ústup z pozície tretieho najsilnejšieho zoskupenia v Európskom parlamente.

Jednou z hlavných tém volieb je migrácia 

Medzi hlavné volebné témy bude rovnako ako v minulých voľbách migrácia, v ktorej regulácii by podľa neho európske krajiny mali zájsť ďalej ako doteraz. "Mocná Európa je tiež Európou, ktorá kontroluje svoje hranice," vyhlásil Macron.

Krajiny EÚ by mali byť schopné účinnejšie spoločne chrániť hranice pred nelegálnou migráciou, napríklad posilnením spolupráce s krajinami pôvodu migrantov. EÚ sa nedávno zhodla na veľkej reforme migračných a azylových pravidiel, podľa Macrona by však mala v spoločnom postupe zájsť ešte ďalej.

image

Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu

Francúzsky prezident navrhol aj prehodnotenie liberálnej európskej obchodnej a hospodárskej politiky vo svetle toho, ako vlády vo Washingtone a Pekingu dotujú svoje firmy. "Nemôže to fungovať, ak sme jediní na svete, ktorí rešpektujú tie pravidlá spísané pred 15 rokmi, ktoré už Číňania a Američania nedodržiavajú a podporujú svoje kritické odvetvia," vyhlásil Macron.

EÚ, ktorá štátnu podporu firiem až na výnimky zakazuje, v posledných rokoch začala prijímať opatrenia proti neférovej konkurencii čínskych firiem. Diskusia o krokoch voči bezprecedentnej štátnej pomoci amerického priemyslu však ku konkrétnym opatreniam neviedla.

Macron apeloval aj na to, aby Európska centrálna banka pri určovaní menovej politiky neprihliadala len na infláciu, ale brala do úvahy aj nutnosť "dekarbonizácie ekonomiky".

01 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2024-05-01 20:12:00 - Feat.: - Title: Kyjev chce zvýšiť objem plynu v zásobníkoch v prospech európskych firiem o 60 percent 03 - Modified: 2024-04-30 10:51:50 - Feat.: - Title: Poľsko sa stáva silnou krajinou, zodpovednou za obranu celej Európy, vyhlásil Tusk 04 - Modified: 2024-04-30 08:29:34 - Feat.: - Title: Za prvý mesiac využila európske mýto takmer pätina aktívnych dopravcov. NDS taký záujem nečakala 05 - Modified: 2024-05-01 22:00:00 - Feat.: - Title: "Nespoliehajme sa na NATO." Macron ponúka francúzske jadrové zbrane na obranu Únie, nechce byť vazalom USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 15:10