Člen námorníctva Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pred inauguráciou taiwanského prezidenta sa zvyšuje aktivita čínskej armády

15.05.2024, 10:32
Autor:
ČTKČTK

V utorok večer prekročilo 15 čínskych lietadiel strednú líniu Taiwanského prielivu, ktorú ostrovné krajiny považujú za neoficiálnu hranicu s Čínou.

Čínska armáda sa v posledných týždňoch zo vzduchu aj po vode približuje k Taiwanu vo väčšej miere ako doteraz. V utorok taiwanské ministerstvo obrany v blízkosti ostrova zaznamenalo 23 čínskych vojenských lietadiel.

Prekročili strednú líniu

Deje sa tak necelý týždeň pred inauguráciou nového taiwanského prezidenta. S odvolaním sa na predstaviteľov taiwanskej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

V utorok večer prekročilo 15 čínskych lietadiel strednú líniu Taiwanského prielivu, ktorú ostrovné krajiny považujú za neoficiálnu hranicu s Čínou.

image

Taiwan zaznamenal vo svojom okolí 26 lietadiel a päť lodí čínskej armády

Podľa taiwanského rezortu obrany sa lietadlá zúčastnili spoločných hliadok s vojnovými loďami. Desať čínskych plavidiel vrátane člnov pobrežnej stráže zachytili radary v blízkosti ostrova 11. a 12. mája. Čínske ministerstvo obrany na žiadosť Reuters o vyjadrenie k situácii nereagovalo.

Čína považuje demokratický Taiwan za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nejednali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Peking odmieta rokovania

Doterajší viceprezident Laj Čching-te sa prezidentského úradu ujme 20. mája. Zvyšujúci sa počet cvičení čínskej armády v blízkosti Taiwanu miestna vláda monitoruje od konca apríla.

"Národná armáda nie je tým, kto v Taiwanskom prielive spôsobuje problémy. Nenecháme sa zaťahovať do ďalších provokácií a musíme dať jasne najavo, že akékoľvek podobné akcie stabilite a mieru v regióne nepomáhajú," uviedol v reakcii na opakovanú prítomnosť čínskej armády hovorca taiwanského ministerstva obrany Sun Li-fang.

image

Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching

Podľa Reuters Čína narúša taiwanský vzdušný priestor už niekoľko rokov takmer denne, často tiež prekračuje strednú deliacu líniu, ktorá podľa Pekingu neexistuje.

Novo zvoleného taiwanského prezidenta Peking označuje za "nebezpečného separatistu" a opakovane s ním odmieta rokovať. Laj Čínu naposledy vyzval na rozhovory v utorok večer, no neúspešne. 

Po svojom zvolení v januári uviedol, že bude Taiwan brániť pred "pokračujúcimi hrozbami a zastrašovaním zo strany Číny".

 

01 - Modified: 2024-06-18 18:54:31 - Feat.: - Title: Čína musí prestať podporovať ruský zbrojársky priemysel, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-06-18 12:46:16 - Feat.: - Title: Austrália vyšle na Papuu-Novú Guineu ministrov na rokovania o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-06-18 10:23:20 - Feat.: - Title: Čína sa ohradila voči tvrdeniam Stoltenberga o dôsledkoch podpory Ruska 04 - Modified: 2024-06-18 09:47:13 - Feat.: - Title: Spoločný vývoj s globálnymi lídrami z Taiwanu rýchlo napreduje. Stáva sa zo Slovenska polovodičová veľmoc? 05 - Modified: 2024-06-18 09:43:22 - Feat.: - Title: Čína zostáva kľúčovým dodávateľom elektromobilov na nemecký trh
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. jún 2024 12:05