Francúzsky prezident Emmanuel Macron navštívil centrálnu policajnú stanicu v meste Noumea, na tichomorskom území Francúzska v Novej Kaledónii. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Macron pricestoval do Novej Kaledónie. Prisľúbil, že odloží kontroverznú reformu ústavy

23.05.2024, 07:55
23.05.2024, 16:33
Autor:
ČTKČTK

Nepokoje vypukli pre ústavný návrh zákona, ktorým sa menia pravidlá regionálnych volieb: právo voliť získajú všetci pôvodní obyvatelia, ale aj obyvatelia súostrovia s najmenej desaťročným pobytom v Novej Kaledónii.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si želá, aby sa do Novej Kaledónie čo najrýchlejšie vrátil pokoj, mier a bezpečnosť. V súvislosti s tým sa rozhodol o niekoľko týždňov odložiť kontroverznú reformu ústavy. Povedal to dnes pri návšteve francúzskeho zámorského územia, ktoré zažíva najväčšie nepokoje od 80. rokov minulého storočia, informovali agentúry.

"Ďalšie rozhodnutia prijmem s ohľadom na začatie rokovaní o politickej dohode. Mojím cieľom stále je presadiť schválenie volebnej reformy, ale všetko záleží na tom, ako sa situácia bude vyvíjať," uviedol francúzsky prezident.

Upozornil, že teraz neexistuje medzi jednotlivými stranami konfliktu zhoda, aký by mal byť osud francúzskeho územia v budúcnosti. "O politickej budúcnosti ostrova by malo rozhodovať aj občianske referendum," uviedol Macron. Návrat mieru a pokoja do Novej Kaledónie podľa neho zaberie najmenej "niekoľko dní".

image

Macron odcestoval na Novú Kaledóniu, súostrovie zasiahli počítačové útoky z ruských IP adries

Macron si dnes na ostrove z vrtuľníka pozrel oblasti zdevastované nepokojmi, po ktorých zostalo šesť mŕtvych a rozsiahle materiálne škody v dôsledku výtržností, podpaľačstva a rabovania. "Ekonomické škody sú kolosálne," povedal. Francúzsky prezident pritom uviedol, že policajné posily z Paríža, ktoré na ostrov dorazili po vyhlásení výnimočného stavu z minulého týždňa, zostanú v Novej Kaledónii, kým bude treba.

"Dokonca aj v čase olympijských hier," dodal Macron s odvolaním sa na letnú olympiádu, ktorá sa začne v Paríži 26. júla.

Nepokoje v Novej Kaledónii vypukli minulý pondelok a vyplývajú z protestov proti reforme miestnej ústavy, ktorú začal prerokúvať francúzsky parlament. Návrh by v zámorskom teritóriu s 270-tisíc obyvateľmi rozšíril volebné právo, ktoré doteraz mali len domorodí Kanakovia a prisťahovalci, ktorí v Novej Kaledónii žili už v roku 1998.

image

Francúzsko vyhlásilo v Novej Kaledónii kvôli nepokojom výnimočný stav, smrtiace nepokoje vyvolala zmena ústavy

Odporcovia chystaných zmien ústavy majú obavy, že by boli výhodné pre novokaledónských profrancúzskych politikov, a naopak by ďalej upodozrievali Kanakov, ktorí v minulosti trpeli v dôsledku prísnej politiky segregácie a ďalekosiahlej diskriminácie. Medzi potomkami kolonizátorov a ďalších prisťahovalcov, ktorí chcú zostať súčasťou Francúzska, a domorodým obyvateľstvom vládne napätie už desiatky rokov.

V metropole Nouméa sa dnes Macron zišiel s prezidentom Louisom Mapouom, so zástupcami skupín podporujúcich nezávislosť Novej Kaledónie aj s reprezentantmi profrancúzskeho tábora. "V nadchádzajúcich hodinách a dňoch budú vykonané nové operácie, aby bol obnovený poriadok," povedal na rokovaní.

Podľa agentúry Reuters demonštranti v Novej Kaledónii aj dnes pokračovali v blokádach ciest a obyvatelia na sociálnych sieťach zdieľali rady, ako si zaobstarať potraviny, palivo a lieky.

Macron uviedol, že ukončenie blokád ciest je podmienkou pre odvolanie výnimočného stavu.

01 - Modified: 2024-06-14 21:15:51 - Feat.: - Title: Macron dúfa, že lídri sa na obsadení najvyšších postov v Európskej únii dohodnú na budúci týždeň 02 - Modified: 2024-06-13 14:57:34 - Feat.: - Title: Francúzsko sa príliš angažuje v konflikte, hrozí mu stret s Ruskom, varuje Moskva 03 - Modified: 2024-06-12 11:51:44 - Feat.: - Title: Jedine nové voľby vyjasnia smer Francúzska, vyhlásil Macron. Vyzval politikov na spoluprácu proti extrémom 04 - Modified: 2024-06-11 14:57:04 - Feat.: - Title: Samovražedná misia alebo geniálny ťah? Macron riskuje v boji s Le Penovou všetko 05 - Modified: 2024-06-11 08:49:22 - Feat.: - Title: Macronove nečakané predčasné voľby môžu zmeniť pomery vo Francúzsku. Moody‘s vydala varovanie k ratingu Paríža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 06:02