Vojaci v obrnenom vozidle hliadkujú v historickom centre mesta po vypuknutí násilia deň po tom, čo ekvádorský prezident Daniel Noboa vyhlásil 60-dňový výnimočný stav po úteku Adolfa Maciasa, vodcu zločineckého gangu Los Choneros z väznice. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ekvádorská vláda vyhlásila výnimočný stav v siedmich provinciách

23.05.2024, 10:37
Autor:
TASRTASR

Donedávna pokojný Ekvádor, ležiaci medzi poprednými exportérmi kokaínu Kolumbiou a Peru, sa stal dejiskom vojny drogových gangov, ktorá sa odohráva zväčša vo väzniciach.

Ekvádorská vláda v stredu v súvislosti s nárastom násilností v rámci prebiehajúcej "vojny" proti drogovým gangom vyhlásila výnimočný stav v siedmich z dovedna 24 provincií.

Opatrenie, ktoré umožňuje nasadenie vojakov, bude platiť nasledujúcich 60 dní, informovala agentúra AFP.

Kabinet vyhlásil výnimočný stav v provinciách Guayas, El Oro, Santa Elena, Manabí, Los Ríos, Sucumbíos a Orellana, kde v ostatnom čase stúpol počet "činov systematického násilia páchaných skupinami organizovaného zločinu, teroristickými organizáciami a militantnými jednotlivcami".

Prezident Daniel Noboa zaviedol výnimočný stav prvýkrát v januári po tom, čo z väzenia s maximálnym stupňom stráženia ušiel nebezpečný narkobarón José Adolfo Macias prezývaný Fito.

image

Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi

Zločinecké gangy následne vyhlásili "vojnu" polícii, armáde a ďalším štátnym orgánom. Z rôznych oblastí krajiny boli hlásené výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov.

Noboa v reakcii vyhlásil, že krajina je v stave "vnútorného ozbrojeného konfliktu" a nariadil armáde "neutralizovať" 22 zločineckých skupín.

Organizácia Human Rights Watch (HRW) v stredu vyzvala Nobou, aby zrušil stav vnútorného ozbrojeného konfliktu, pretože umožňuje porušovanie ľudských práv zo strany bezpečnostných síl.

Donedávna pokojný Ekvádor, ležiaci medzi poprednými exportérmi kokaínu Kolumbiou a Peru, sa stal dejiskom vojny drogových gangov, ktorá sa odohráva zväčša vo väzniciach, kde majú zločinci ako Macias veľký vplyv.

01 - Modified: 2024-08-06 07:44:37 - Feat.: - Title: Mexiko požiadalo Ekvádor o prevoz bývalého viceprezidenta do tretej krajiny 02 - Modified: 2024-08-02 19:51:07 - Feat.: - Title: Ekvádor a Kostarika považujú opozičného kandidáta Gonzáleza Urrutiu za víťaza volieb vo Venezuele 03 - Modified: 2024-06-17 05:03:25 - Feat.: - Title: Zosuv pôdy v Ekvádore si vyžiadal šesť obetí, 30 osôb je nezvestných 04 - Modified: 2024-05-15 19:23:59 - Feat.: - Title: Francúzsko vyhlásilo v Novej Kaledónii kvôli nepokojom výnimočný stav, smrtiace nepokoje vyvolala zmena ústavy 05 - Modified: 2024-05-12 05:27:08 - Feat.: - Title: Oslava narodenín sa zmenila na nočnú moru. Strelecký útok v ekvádorskom bare si vyžiadal osem obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. september 2024 18:36