Kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy, čakajú v rade na egyptskej strane hraničného priechode Kerem Šalom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Egypt umožní dodávať pomoc od OSN do Gazy cez prechod Kerom Šalom

24.05.2024, 20:34
Autor:
ČTKČTK

Podľa egyptskej prezidentskej kancelárie Káhira dočasne umožní dodávať humanitárnu pomoc a palivo od OSN z Egypta do Pásma Gazy cez izraelský prechod Kerom Šalom.

Americký prezident Joe Biden dnes so svojím egyptským náprotivkom Abdal Fattáhom Sísím po telefóne hovoril o pokračujúcich snahách zabezpečiť prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy a o riešení humanitárnej krízy na tomto území, informoval Biely dom.

Podľa egyptskej prezidentskej kancelárie Káhira dočasne umožní dodávať humanitárnu pomoc a palivo od OSN z Egypta do Pásma Gazy cez izraelský prechod Kerom Šalom. Biely dom tento záväzok privítal s tým, že podporí snahy znovuotvoriť prechod Rafáh medzi Egyptom a Pásmom Gazy a vyšle do Káhiry na budúci týždeň americkú delegáciu.

Prísun pomoci

"Prezident Biden privítal záväzok prezidenta Sísího umožniť dočasný prísun humanitárnej pomoci poskytovanej OSN z Egypta cez prechod Karom Šalom, aby mohla byť ďalej distribuovaná do celého Pásma Gazy," uviedol Biely dom.

"Biden tiež vyjadril svoje plné odhodlanie podporiť snahy o znovuotvorenie hraničného priechodu Rafáh za podmienok prijateľných pre Egypt i Izrael a súhlasil, že na budúci týždeň vyšle do Káhiry tím vysokých predstaviteľov na ďalšie rokovania," dodal.

image

Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze

Okrem toho americký prezident so Sísím hovoril o snahách docieliť prepustenie rukojemníkov, ktorých vlani 7. októbra z Izraela uniesol Hamas a jeho spojenci, a o tom, ako v Pásme Gazy dosiahnuť "okamžité a trvalé prímerie".

Egyptská prezidentská kancelária uviedla, že sa s USA dohodla na tom, že bude dočasne dodávať pomoc do Pásma Gazy cez prechod Kerom Šalom, kým nebudú uvedené do praxe "právne mechanizmy", ktoré umožnia znovuotvorenie prechodu Rafáh z palestínskej strany.

Stiahnutie izraelských jednotiek

Oznámenie o dočasnom posielaní pomoci z Egypta cez prechod Kerom Šalom podľa portálu The Times of Israel predstavuje víťazstvo pre Bidenovu administratívu, ktorá v tomto smere na Egypt v posledných dňoch vyvíjala tlak. Od 7. mája, keď Izrael začal operáciu na obsadenie palestínskej strany hraničného priechodu Rafáh sa v Egypte hromadí pomoc.

Egypt svoju stranu prechodu odmietol znovuotvoriť, kým sa izraelské jednotky nestiahnu z druhej strany v Pásme Gazy. USA a Izrael medzitým naliehali na Káhiru, aby aspoň umožnila prevoz pomoci hromadiacej sa v Egypte do Izraela, odkiaľ by mohla byť dopravená do Pásma Gazy cez Kerom Šalom. To Egypt doteraz odmietal, aby nebol vnímaný ako spoluvinník izraelskej ofenzívy.

image

Fedor Gál: Slovensko nie je ďaleko od dna. Atentát na Fica je bod zvratu (rozhovor)

Izrael podľa ToI v snahe prelomiť patovú situáciu skôr tento mesiac v tichosti požiadal palestínsku samosprávu pôsobiacu na okupovanom Západnom brehu Jordánu, aby namiesto Hamasu prevzala kontrolu nad prechodom Rafáh na strane Pásma Gazy.

Izrael však túto ponuku podmienil tým, že sa policajti na prechode nebudú identifikovať ako zástupcovia samosprávy, a to pre obavy, že by to vyvolalo odpor krajne pravicových členov koaličnej vlády premiéra Benjamina Netanjahua, povedal TOI nemenovaný americký predstaviteľ. Ramalláh podľa neho ponuku odmietol s tým, že jej nevyhovie, ak Izrael nebude súhlasiť s vytvorením cesty k budúcemu palestínskemu štátu, na čo zase odmieta pristúpiť izraelská vláda.

Izrael a Egypt potom podľa zdroja ToI rokovali o možnosti, že by palestínsku stranu prechodu Rafáh za pomoci medzinárodných organizácií prevádzkovali Palestínčania, ktorí nie sú priamo napojení na Hamas ani palestínsku samosprávu.

01 - Modified: 2024-05-23 19:27:52 - Feat.: 1 - Title: Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze 02 - Modified: 2024-05-22 14:59:05 - Feat.: 1 - Title: Uznanie Palestíny bez predpokladov na jej existenciu nedáva zmysel, vraví český prezident Pavel 03 - Modified: 2024-05-20 08:42:50 - Feat.: 1 - Title: Fedor Gál: Slovensko nie je ďaleko od dna. Atentát na Fica je bod zvratu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-05-18 20:03:51 - Feat.: 1 - Title: Gantz dal Netanjahuovi ultimátum. Do 8. júna požaduje plán pre Gazu, v hre je podpora koalície
01 - Modified: 2024-06-14 18:02:12 - Feat.: - Title: USA uvalili sankcie na izraelských extrémistov, marili prísun pomoci do Gazy 02 - Modified: 2024-06-14 16:48:03 - Feat.: - Title: G7 vyzve na fungovanie agentúr OSN v Pásme Gazy bez obmedzení. Podporuje Bidenov návrh o prímerí 03 - Modified: 2024-06-14 16:25:38 - Feat.: - Title: Zásoby potravín na juhu Gazy sú ohrozené, tvrdí predstaviteľ OSN. Izrael tvrdí, že pomoc neblokuje 04 - Modified: 2024-06-13 20:26:36 - Feat.: - Title: Násilie prerastá do krvavých bojov. Bezpečnostná rada OSN vyzýva na ukončenie obliehania sudánskeho Fáširu 05 - Modified: 2024-06-13 19:41:23 - Feat.: - Title: Kolumbia oznámila, že poskytne liečbu deťom zraneným vo vojne v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. jún 2024 14:51