Ľudia si kontrolujú svoje mená v zozname voličov pred volebnou miestnosťou v deň šiestej fázy volieb v Dillí. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Indii sa koná šiesta etapa najväčších volieb na svete, Módí sa usiluje o tretí mandát

25.05.2024, 10:43
Autor:
ČTKČTK

Sedemfázové indické parlamentné voľby sa začali 19. apríla. Hlasovať v nich môže celkovo 970 miliónov ľudí.

Milióny Indov sa dnes zúčastňujú šiestej a predposlednej etapy parlamentných volieb, ktoré sú najväčšie na svete. K volebným urnám idú aj občania v hlavnom meste Dillí.

Očakáva sa, že víťazstvo obháji hinduistická nacionalistická Indická ľudová strana súčasného premiéra Naréndru Módího, ktorý usiluje o tretí mandát. Líder opozície Arvind Kedžrivál dnes podľa agentúry AFP vyzval svojich spoluobčanov, aby hlasovali proti údajnej diktatúre.

image

Indiu zasiahla vlna horúčav. Predčasne ukončili školský rok, poznačené sú aj parlamentné voľby

Mnoho ľudí dnes stálo rady pri volebných miestnostiach už pred ranným začiatkom hlasovania, informovala agentúra AP, podľa ktorej sa chceli vyhnúť neskoršiemu spaľovaciemu slnku na vrchole indického leta. Indovia dnes volia v 58 volebných obvodoch, vrátane siedmich v Dillí.

Po dnešku bude dokončené hlasovanie o obsadení takmer 90 percent z 543 kresiel v dolnej komore parlamentu. Hlasovanie o zvyšných 57 sa odohrá 1. júna a sčítanie by sa malo začať o tri dni neskôr.

"Prosím, voľte, uplatnite svoje právo voliť a voľte proti diktatúre," vyhlásil opozičný líder Kedžrivál, keď dnes vhadzoval svoj hlas do volebnej urny v indickej metropole. Kedžrivál je jedným z lídrov opozičnej aliancie INDIA, ktorá chce oslabiť Módího, ktorý má povesť autoritárskeho politika.

image

Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom

Medzi voličmi, ktorí už ráno odovzdali svoj hlas, boli indická prezidentka Draupadí Murmúová alebo minister zahraničia Subrahmanjam Džajšankar, rovnako ako lídri opozičnej Kongresovej strany Soňa Gándhíová a jej syn Ráhul Gándhí.

Podľa AP sú tohtoročné voľby pokladané za jedny z najdôležitejších v dejinách Indie a sú testom Módího politickej dominancie. Ak Módí vyhrá, stane sa až druhým indickým vodcom, ktorý si udrží vládu pre tretie funkčné obdobie. Doteraz to dokázal len prvý indický premiér Džaváharlál Néhrú.

Sedemfázové indické parlamentné voľby sa začali 19. apríla. Hlasovať v nich môže celkovo 970 miliónov ľudí. Predchádzajúcich päť fáz volieb sprevádzala nižšia volebná účasť, ako sa čakalo.

01 - Modified: 2024-06-14 07:18:53 - Feat.: - Title: Pri zosuvoch pôdy a záplavách v Indii zahynulo najmenej šesť ľudí 02 - Modified: 2024-06-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Reportér HN na cestách: Mexiko sa chce vymaniť zo špirály krvavého násilia. Pomôže mu v tom nová prezidentka? 03 - Modified: 2024-06-13 16:51:42 - Feat.: - Title: USA, Británia a Kanada obvinili Rusko z ovplyvňovania volieb v Moldavsku. Využíva dezinformácie 04 - Modified: 2024-06-12 13:33:53 - Feat.: - Title: India žiada Rusko o návrat svojich občanov naverbovaných do armády 05 - Modified: 2024-06-11 14:32:53 - Feat.: - Title: India hľadá výhodnú ropu. Plánuje dohody o dovoze s viacerými štátmi, vrátane Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 06:52