Republikánsky kandidát na prezidenta a bývalý prezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Reakcia Európy na Trumpov verdikt: Ani exprezident nestojí nad zákonom, znie z médií. Orbán ho podporil

31.05.2024, 17:18
Autor:
ČTKČTK

Podporu Trumpovi vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý exprezidenta vyzval, aby "pokračoval v boji". "Nechajme ľudí, aby v novembri vyniesli svoj verdikt! "povedal Orbán.

Ani bývalý americký prezident nestojí nad zákonom. Na tom sa dnes zhodujú západoeurópske médiá po tom, čo porota v New Yorku vo štvrtok uznala Donalda Trumpa vinným z trestného činu ako prvú bývalú hlavu štátu.

Niektoré analýzy tiež dodávajú, že skutočný verdikt ale padne až o volebné noci 5. novembra, kedy sa ukáže, ako štvrtkový verdikt ovplyvnil názory voličov či priebeh Trumpovho súboja o Biely dom s terajším americkým prezidentom Joom Bidenom.

Prestáva sa mu dariť

S odsúdením sa "teflónovému Donovi" prestáva dariť, napísal komentátor denníka The Guardian Hugo Lowell. "Trump bol v hraní si so súdnym systémom taký úspešný, že ľudia z jeho okolia žartovali, že dostál prezývke "teflónový Don" - zdalo sa, že sa naneho nič nelepí. Toto šťastie vypršalo vo štvrtok, "uviedol novinár.

Podľa Lowella však verdikt v niektorých ohľadoch nie je prekvapujúci. "Newyorský súdny systém (...) má za sebou históriu, keď doháňal politicky mocné postavy, ktoré sa domnievali, že by mohli byť chránené pred zákonom," dodal.

Dvanásťčlenná porota vo štvrtok uznala Trumpa za vinného z 34 trestných činov v prípade falšovania finančných záznamov v súvislosti s platbami pornoherečke za mlčanlivosť pred voľbami v roku 2016.

image

Orbán po verdikte súdu odkázal Trumpovi, aby pokračoval v boji. Je to čestný človek, tvrdí

"Verdikt ukazuje, že ani exprezident nestojí nad zákonom. Sudca ani porota sa nezaľahli a nenechali sa Trumpom zastrašiť, "uviedol komentátor Rolland Nelles z nemeckého spravodajského magazínu Der Spiegel. "Napriek tomu je nepravdepodobné, že by rozhodnutie výrazne pomohlo jeho politickému rivalovi Bidenovi," dodal.

"Áno, je samozrejme pravda, že odsúdenie za 34 trestných činov by stačilo na zničenie kariéry každého normálneho politika. Áno, je samozrejme pravda, že Trump nie je normálny politik. Jeho najoddanejší stúpenci sa po štvrtkovom verdikte o vine stanú len ešte oddanejšími, "uviedol John Harris z portálu Politico.

"Znamená to však, že mnohí voliči, ktorí Bidena nemajú príliš v láske, dostali dôraznú a jednoznačnú pripomienku toho, prečo nemajú radi Trumpa. Pohyb aj len malého percenta voličov v nerozhodných štátoch, ako je Michigan, Pensylvánia a Wisconsin - všetky musia Biden vyhrať - by mohol mať rozhodujúcu odozvu v rovnováhe závodu, "dodal.

Kampaň sa nekončí

"Newyorský súdny proces... poslúžil užitočnému účelu, lebo všetkým názorne rozobral správanie človeka, ktorý si z pohŕdania právnym štátom urobil životný štýl," zhodnotil verdikt francúzsky Le Monde. "Bývalý prezident Spojených štátov bol uznaný vinným z 34 trestných činov... Tým však jeho kampaň neskončí. Skutočný rozsudok padne až večer 5. novembra v deň prezidentských volieb, "dodal denník.

Francúzsky komentátor Maurin Picard označil výsledok procesu za pozoruhodný. "V tejto chorej demokracii, ktorú sú USA so svojimi 330 miliónmi duší, neporovnateľným taviacim kotlíkom a extrémnou polarizáciou verejného života, ľudová porota bez postranných úmyslov a bez zvláštnych záujmov, vzdialená akejkoľvek politickej manipulácii, na chvíľu zobrala úsmev z tváre Donaldovi Trumpovi, keď bol pri vyhlásení rozsudku videný, ako so sklopenými ramenami odmietavo krútihlavou. Dôkaz, ak bol potrebný, že v meste preslávenom bojom proti zločinu ‘bielych golierov‘ nie je nikto nad zákonom, "uviedol. "Skutočný rozsudok" ale podľa neho padne až o volebnej noci 5. novembra.

image

Trump spozná, aký je život zločinca. Spojené štáty sa dostali do neprebádaných vôd, píše denník New York Times

Opačný názor ako väčšina komentátorov západoeurópskych médií má Gerard Baker z denníka The Times. "Keď budú historici tento okamih hodnotiť, bude skôr považovaný za ďalší - obrovský - krok v neustálom americkom ústupe od stabilnej demokratickej spoločnosti, ktorá sa riadi nestranným právnym poriadkom," uviedol vo svojom komentári Baker.

"Iste, Trump nie je žiadny anjel a jeho správanie - v úrade aj mimo neho - často testovalo dosah právneho štátu. Ale tento konkrétny prípad proti nemu ...bol právne pritiahnutý za vlasy, ako uznali aj mnohí demokrati, "dodal.

Podporu Trumpovi vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý exprezidenta vyzval, aby "pokračoval v boji". "Nechajme ľudí, aby v novembri vyniesli svoj verdikt! "povedal Orbán. Taliansky vicepremiér Matteo Salvini zase vyhlásil, že Trump je "obeťou súdneho obťažovania a procesu politického charakteru".

01 - Modified: 2024-05-31 10:54:15 - Feat.: 1 - Title: Orbán po verdikte súdu odkázal Trumpovi, aby pokračoval v boji. Je to čestný človek, tvrdí 02 - Modified: 2024-05-31 10:33:23 - Feat.: 0 - Title: Kauza Russiagate: Rusi sa snažia rozleptávať demokraciu v EÚ vždy, keď môžu, tvrdí pre HN europoslanec Bilčík 03 - Modified: 2024-05-31 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Po 14 rokoch je „čas na zmenu“ v Británii hmatateľný 04 - Modified: 2024-05-31 08:21:38 - Feat.: 1 - Title: Trump spozná, aký je život zločinca. Spojené štáty sa dostali do neprebádaných vôd, píše denník New York Times
01 - Modified: 2024-06-29 22:00:00 - Feat.: - Title: „Ten, čo to vie s Trumpom.“ Nový šéf NATO Rutte chce pokračovať vo vyučovaní na základnej škole 02 - Modified: 2024-06-29 14:40:08 - Feat.: - Title: Svetový verdikt po prvom stretnutí: Biden sa v prezidentskej debate znemožnil, Trump klamal 03 - Modified: 2024-06-29 10:23:07 - Feat.: - Title: Demokrati sú znepokojení Bidenovým vystúpením v debate s Trumpom a zvažujú, čo ďalej 04 - Modified: 2024-06-29 07:24:24 - Feat.: - Title: Biden by mal odstúpiť z volieb, aby poslúžil krajine, píše The New York Times po jeho prehre v debate 05 - Modified: 2024-06-29 05:08:19 - Feat.: - Title: Trump požaduje prepustenie svojich "bojovníkov", ktorí zaútočili na Kapitol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 10:26