Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Netanjahu chce dohodu o návrate rukojemníkov, trvá však na vojenskom zničení Hamasu

31.05.2024, 21:31
31.05.2024, 22:11
Autor:
ČTKČTK

Šéf Bieleho domu dodal, že navrhované prímerie je najlepšou cestou k ukončeniu konfliktu, a vyzval lídrov Hamasu aj všetkých lídrov židovského štátu, aby návrh prijali a vojnu ukončili.

Benjamin Netanjahu poveril svojich vyjednávačov, aby predložili palestínskemu hnutiu Hamas návrh dohody, ktorá zabezpečí návrat izraelských rukojemníkov. Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters úrad izraelského premiéra vo vyhlásení, v ktorom však zopakoval, že vojna neskončí, kým nebude dosiahnutý všetok vojnový cieľ vrátane oslobodenia rukojemníkov a vojenského zničenia Hamasu.

Americký prezident Joe Biden krátko predtým oznámil, že Izrael predložil Hamasu prostredníctvom katarských sprostredkovateľov nový návrh komplexnej trojfázovej dohody o prímerí a o prepustení rukojemníkov zadržiavaných už takmer osem mesiacov Hamásom v Pásme Gazy.

Ukončenie konfliktov

Šéf Bieleho domu dodal, že navrhované prímerie je najlepšou cestou k ukončeniu konfliktu, a vyzval lídrov Hamasu aj všetkých lídrov židovského štátu, aby návrh prijali a vojnu ukončili.

"Izraelská vláda je jednotná vo svojej túžbe, aby sa naši rukojemníki čo najskôr vrátili, a na dosiahnutí tohto cieľa pracuje," uvádza sa vo vyhlásení Netanjahuovho úradu.

image

Uznanie Palestíny bez predpokladov na jej existenciu nedáva zmysel, vraví český prezident Pavel

"Premiér preto poveril vyjednávací tím, aby predložil návrh na dosiahnutie tohto cieľa, pričom trvá na tom, že vojna neskončí, kým nebude dosiahnutý všetok vojnový cieľ, vrátane návratu všetkých našich rukojemníkov a zničenia vojenských i vládnych kapacít Hamasu. "

Podľa návrhu dohody, ktorý dnes v Bielom dome predstavil Biden, by v prvej fáze nastalo šesťtýždňové prímerie, počas ktorého by sa izraelské sily stiahli z obývaných oblastí Pásma Gazy, Palestínčania by sa mohli vrátiť do svojich domovov a Izrael a Hamas by začali rokovať o trvalom ukončení bojov.

Obnova Gazy

V druhej fáze by Hamas prepustil zvyšných rukojemníkov a Izrael by stiahol všetky svoje sily z Pásma Gazy. Tretia a posledná fáza by sa podľa amerického prezidenta týkala rozsiahleho plánu obnovy vojnou zdevastovaného palestínskeho územia.

Šéf Bieleho domu uviedol, že si je vedomý, že nie všetci Izraelčania vrátane niektorých členov vlády budú s navrhovanou dohodou súhlasiť. Vedúcich predstaviteľov židovského štátu preto vyzval, aby neprepásli príležitosť a dohodu podporili. Jej naplnenie by podľa neho viedlo k bezpečnejšiemu Izraelu, zatiaľ čo v opačnom prípade by Izrael riskoval ďalšiu izoláciu vo svete.

image

Izraelskí pravicoví aktivisti vyhádzali potraviny z kamiónov smerujúcich do Pásma Gazy

Snahy o uzavretie dohody o prímerí vo vojne už niekoľko mesiacov viaznu. Hlavným bodom sváru je požiadavka Hamasu, aby sa Izrael výmenou za prepustenie zvyšných rukojemníkov zaručil k trvalému ukončeniu bojov a úplnému stiahnutiu svojich jednotiek z Pásma Gazy.

Netanjahuova vládna koalícia, ktorá sa opiera o krajne pravicové a ultraortodoxné strany, to však odmieta a trvá na splnení všetkých vojnových cieľov, medzi ktoré popri zničení Hamasu v Pásme Gazy a oslobodení všetkých rukojemníkov patrí aj to, že Pásmo Gazy už nikdy nesmie pre Izrael predstavovať hrozbu.

Biden však v dnešnom prejave tiež vyhlásil, že Hamas už nie je schopný teroristické útoky zo 7. októbra, pri ktorých zahynulo na 1200 ľudí a ďalších 250 bolo odvlečených ako rukojemníkov, zopakovať. Pri odvetnej izraelskej ofenzíve odvtedy prišlo podľa úradov ovládaných Hamásom o život vyše 36.000 Palestínčanov.

01 - Modified: 2024-05-31 19:07:31 - Feat.: 1 - Title: Izrael ponúkol Hamasu novú dohodu o prímerí, povedal Biden a vyzval na ukončenie bojov 02 - Modified: 2024-05-31 17:35:44 - Feat.: 1 - Title: Číňania si sadajú za stôl s Arabmi. Peking využíva rokovania o mieri v Palestíne na zisk z obchodu 03 - Modified: 2024-05-31 16:54:48 - Feat.: 1 - Title: V Pásme Gazy bolo podľa miestnych úradov od októbra zabitých viac než 36-tisíc Palestínčanov
01 - Modified: 2024-07-07 09:56:14 - Feat.: - Title: Izraelčania protestujú za dosiahnutie dohody ohľadom rukojemníkov Hamasu. Úplné zlyhanie, kričia demonštranti 02 - Modified: 2024-07-06 19:23:55 - Feat.: - Title: Izraelský nálet zasiahol utečenecký tábor Nusajrát, hlásia 16 obetí 03 - Modified: 2024-07-06 15:27:33 - Feat.: - Title: Hamas prijal americký návrh na ďalšie rokovania o prímerí, v Gaze pokračujú boje 04 - Modified: 2024-07-05 17:55:50 - Feat.: - Title: Európska únia je znepokojená evakuáciou civilistov z oblasti Chán Júnis nariadenou Izraelom 05 - Modified: 2024-07-04 21:00:02 - Feat.: - Title: USA podľa zdroja vnímajú prelom v rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom, niektoré otázky pretrvávajú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. júl 2024 05:14