Poľskí vojaci hliadkujú pred kovovou zábranou, ktorú Poľsko postavilo na hranici s Bieloruskom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Poľských vojakov strieľajúcich na hranici s Bieloruskom zatkla vojenská polícia

06.06.2024, 16:18
Autor:
ČTKČTK

Prípad vyvolal pobúrenie okrem iného medzi poľskými politikmi z vládneho i opozičného tábora.

Pobúrenie v Poľsku vyvolalo počínanie vojenskej polície, ktorá zatkla a v putách odviedla troch vojakov po tom, ako na poľsko-bieloruskej hranici vypálili výstražné výstrely.

Najprv strieľali do vzduchu a potom v sebaobrane aj do zeme kvôli blížiacej sa skupine asi piatich desiatok migrantov vyzbrojených rôznymi predmetmi. Tí po výstreloch ustúpili do Bieloruska, informoval dnes portál Onet.

Doteraz utajovaný incident sa podľa Onetu stal už na prelome marca a apríla v okolí pohraničnej dediny Dubicze Cerkiewne. Varšavská prokuratúra, ktorej sa prípadom zaoberá, dvoch vojakov obvinila z neoprávneného použitia zbraní, prekročenia právomocí a ohrozenia životov ďalších osôb.

image

Jediný spôsob, ako sa vyhnúť vojnovej dráme. Tusk označil voľby do EP za kľúčové pre bezpečnosť Poľska

Prípad vyvolal pobúrenie

"Z dôkazov, najmä zo záznamov z kamier poskytnutých pohraničnou strážou, vyplýva, že vojaci počas zákroku proti migrantom snažiacim sa nelegálne prejsť hranicu Poľska prekročili svoje právomoci tým, že niekoľkokrát vystrelili, a vystavili tak iných nebezpečenstvu ohrozenia zdravia a života," uviedla dnes prokuratúra vo vyhlásení.

Kamerové záznamy podľa nej ukázali, že strieľajúci vojaci neboli v situácii ohrozenia svojho života. Zároveň dodala, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa kvôli streľbe niekomu niečo stalo. Vojenská polícia sa zatiaľ k veci nevyjadrila.

image

Poľský veľvyslanec pre HN: Bezpečnosť našich krajín treba považovať za úplnú prioritu

O prípade podľa portálu Onet hovoria vojenskí velitelia ako o "hanebnej a ponižujúcej urážke armády". Z vyšetrovacej väzby sa obvinení dostali až po tom, ako sa im ich jednotka zložila na obhajcu. Velenie údajne nepomohlo, hoci armáda má vlastných právnikov. Ministerstvo obrany oznámilo, že sa vojaci na spôsob zadržania nesťažovali, napísal Onet.

Prípad vyvolal pobúrenie okrem iného medzi poľskými politikmi z vládneho i opozičného tábora. "Zadržanie vojakov, ktorí vypálili varovné výstrely smerom k útočiacim migrantom, je neprijateľné," napísal na sociálnej sieti podpredseda vlády a minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a prisľúbil, že počínanie vojenskej polície bude podrobne preverené.

"Vojaci, ktorí strážia bezpečnosť štátu, si musia byť istí, že právne postupy ich chránia," zdôraznil minister a dodal, že vždy bude na strane vojakov.

Má minister obrany tušenie, čo sa deje v Poľsku?

Pod jeho vyjadrením sa však objavili aj komentáre pochybujúce, či má vôbec tušenie, čo sa v krajine deje, keď sa incident odohral už pred dvoma mesiacmi, a otázky, prečo teda až doteraz nič nepodnikol.

"Skutočnými ruskými agentmi sú tí, ktorí napádajú, urážajú a súdia poľských vojakov za obranu našej hranice," uviedol šéf volebného štábu opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Joachim Brudziński.

image

Rusko a Bielorusko uskutočnili spoločné cvičenie vzdušných síl

PiS v kampani pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré Poľsko čakajú v nedeľu, čelí výpadom z vládneho tábora, že svojou politikou počas ôsmich rokov pri moci pomáhala Rusku a ruským záujmom.

Vojenská polícia podľa niekdajšieho veliteľa pozemných síl Waldemara Skrzypczaka zaobchádzala s vojakmi strážiacimi hranicu s Bieloruskom úplne rovnako ako s tými, ktorí boli v roku 2007 podozriví, že ostreľovali afganskú dedinu z mínometu, súdy ich však oslobodili.

Vojaci v aktívnej službe podľa médií podotýkajú, že ich kolegovia len splnili svoju povinnosť a uloženú úlohu, ale štát sa k nim správa ako k zločincom. Ďalší povedali portálu, že velitelia posielajú na hranicu aj neskúsených nováčikov, ktorých výcvik sa odohral len "na papieri" vo výkazoch pre nadriadených.

Výcvik na papieri

Podľa údajov pohraničnej stráže pribúda pokusov o nelegálne prekročenie hraníc z Bieloruska do Poľska. Od začiatku mája ich bolo okolo 7500, zatiaľ čo v apríli necelých 3400. Od začiatku roka to bolo skoro 17-tisíc pokusov, uviedla TVN 24 a pripomenula, že pohraničníci skoro denne hlásia agresívne správanie osôb pokúšajúcich sa prekonať oceľový plot na hranici; najčastejšie po poľských strážach hádžu kamene a vetvy.

image

Slovensko má záujem o poľské rakety. Opačne zas Varšava môže využiť slovenské skúsenosti s jadrom (rozhovor)

V pondelok bol počas pokusu skupiny migrantov násilím preniknúť cez hranicu zranený jeden pohraničník, ktorý po zásahu palicou do hlavy skončil v nemocnici. O život dnes prišiel vojak, ktorého pred týždňom zranil migrant nožom.

Poľskí poslanci sa majú podľa denník Rzeczpospolita na budúci týždeň zaoberať prezidentovým návrhom zákona o činnosti štátnych orgánov v prípade vonkajšieho ohrozenia bezpečnosti štátu, ktorý podľa prezidentovho spolupracovníka umožní stanoviť jasné pravidlá pre použitie zbraní pri zásahoch na hranici.

Varšava, ktorá je jasným spojencom Ukrajiny v jej obrane pred ruskou agresiou, viní Bielorusko a jeho ruského spojenca, že migračnú krízu na poľskej hranici zámerne vyvolávajú.

01 - Modified: 2024-09-07 05:27:41 - Feat.: - Title: Sudcovia prispievajúci k nedemokratickým pomerom ponesú zodpovednosť, vyhlásil poľský minister spravodlivosti 02 - Modified: 2024-09-06 17:57:05 - Feat.: - Title: Poľsko vydalo zatykač na troch Bielorusov pre únos lietadla s Pratasevičom 03 - Modified: 2024-09-06 13:05:07 - Feat.: - Title: Poľsko je podľa Tuska blízko k získaniu rozpočtového portfólia v novej eurokomisii 04 - Modified: 2024-09-06 08:45:47 - Feat.: - Title: V rýchliku pobehoval baran s plienkou. Znečisťoval vlak a okusoval cestujúcich 05 - Modified: 2024-09-05 22:12:55 - Feat.: - Title: Vandali poškodili viacero budov spojených s Bieloruskom v Litve, exulantka Cichanovská obviňuje Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. september 2024 15:17