Palestínčania sa pozerajú na škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izrael útočil na školu v tábore v Pásme Gazy, zahynulo 40 ľudí. Skrývali sa tam civilisti

06.06.2024, 22:13
Autor:
ČTKČTK

V škole sa podľa agentúry AP ukrývali ľudia, ktorí museli kvôli bojom opustiť svoje domovy. Izraelská armáda uviedla, že sa tam ukrývali príslušníci elitných jednotiek Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu.

Izraelská armáda v noci na dnes zaútočila na školu v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy. Informácie o počte mŕtvych sa rozchádzali, podľa vyjadrenia tlačového odboru vlády radikálneho hnutia Hamas a zdroje z tamojšieho ministerstva zdravotníctva bolo zabitých 40 ľudí, vrátane 14 detí a deviatich žien, a ďalších 73 údajne utrpelo zranenia.

Agentúra Reuters predtým s odvolaním sa na zástupkyňu Úradu OSN pre palestínskych utečencov, ktorý školu prevádzkoval, písala o provizórnej bilancii 35 až 45 obetí. Izraelská armáda oznámila, že na mieste zabila 20 až 30 bojovníkov hnutia Hamas a Palestínskeho islamského džihádu.

Kryt pre civilistov

V škole sa podľa agentúry AP ukrývali ľudia, ktorí museli kvôli bojom opustiť svoje domovy. Izraelská armáda uviedla, že sa tam ukrývali príslušníci elitných jednotiek Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu zapojení do útoku, pri ktorom 7. októbra zomrelo na 1200 ľudí a ďalších asi 250 bolo zajatých a odvlečených do Pásma Gazy.

Podľa agentúry AP však armáda pre tvrdenia o bojovníkoch v škole neposkytla dôkazy. Podľa dnešného oznámenia ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy si izraelská ofenzíva od vlaňajšieho októbra vyžiadala životy viac ako 36 654 Palestínčanov, z toho 68 za uplynulý deň, a 83 309 Palestínčanov bolo zranených, za posledných 24 hodín 235.

V ďalšom vyhlásení izraelská armáda uviedla, že pri "presne mierenom údere" zlikvidovala 20 až 30 teroristov, najmä z Palestínskeho islamského džihádu. Podľa armádneho vyhlásenia sa ozbrojenci ukrývali v troch učebniach.

Armáda tiež tvrdí, že úder dvakrát odložila, aby minimalizovala civilné straty na životoch. Izrael opakovane obviňuje Hamas z toho, že civilistov využíva ako ľudské štíty a ukrýva sa v objektoch, ako sú školy a nemocnice. 

Počas dňa potom armáda oznámila, že sa jej doteraz podarilo identifikovať deväť z 30 zabitých príslušníkov Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu, a zverejnila ich mená a u väčšiny z nich aj fotografie.

USA chcú vysvetlenie

Spojené štáty očakávajú od Izraela "absolútnu transparentnosť" pri zverejňovaní informácií o tomto údere, vrátane mien zabitých osôb, a sú s izraelskou vládou v tejto veci v kontakte, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller. 

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell vyzval na nezávislé vyšetrenie incidentu a poukázal na násilie a utrpenie, ktorým sú stále vystavené "stovky tisíc nevinných civilistov".

Izraelský úder na školu spravovanú úradom UNRWA odsúdil generálny tajomník organizácie António Guterres, ktorý ho ústami svojho hovorcu označil za "ďalší otrasný príklad ceny, ktorú platia civilisti" v Pásme Gazy. Súčasne vyzval všetky strany konfliktu, aby rešpektovali a chránili civilné obyvateľstvo a tiež priestory OSN, ktoré sú podľa neho nedotknuteľné. 

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini na sieti X napísal, že Izrael úder na školu vykonal bez toho, aby jeho úrad alebo civilistov v oblasti vopred varoval.

Nemocnica v Dajr Balahu podľa agentúry AP oznámila, že dostala telá najmenej 30 osôb zabitých pri údere na školu a ďalších šesť tiel ľudí, ktorí boli zabití pri vzdušnom údere na obytný dom. AP sa odvoláva na záznamy z nemocnice a reportéra, ktorého má na mieste.

Bojovníci Hamasu

Šéf tlačového odboru vlády Hamasu Ismáíl Sauabta odmietol tvrdenia Izraela, že sa v škole v Nusajráte ukrývali bojovníci Hamásu. "Okupačné sily verejnosti klamú prostredníctvom vymyslených rozprávok, aby ospravedlnili tento brutálny zločin spáchaný voči vysídleným ľuďom," povedal agentúre Reuters.

Muhammad Karím, vysídlený Palestínčan, ktorý videl sanitky privážať zranených, agentúre AP opísal chaotické scény pred nemocnicou. Videá kolujúce na internete zachytili, ako niektorí zo zranených boli ošetrovaní priamo na podlahe, čo sa v Pásme Gazy, kde nemocnice nestíhajú ošetrovať množstvo zranených a sú v dôsledku konfliktu preťažené, deje často.

image

Netanjahu: V Gaze nebude trvalé prímerie, kým nebudú zničené spôsobilosti Hamasu

Svedok AP tiež opísal, ako ľudia hľadali svojich blízkych medzi telami zabalenými do bielych prostradíl na nádvorí nemocnice. Jedna žena podľa Karíma neustále nemocničný personál žiadala o odkrytie tiel, aby zistila, či medzi mŕtvymi nie je jej syn. "Situácia je tragická," uviedol Karím. Agentúra Reuters poznamenala, že zo záberov zabalených tiel nebolo zrejmé, či sú medzi nimi bojovníci.

O mesiac od chvíle, keď izraelskí vojaci vstúpili do Rafáhu na juhu Pásma Gazy, zosilneli tiež vzdušné údery aj pozemné boje v okolí Nusajrátu. Jeden z domov v tunajšom tábore bol cieľom útoku napríklad 19. mája, keď tu zomrelo 20 ľudí. Izraelská armáda tvrdí, že tu vykonáva "cielené" operácie.

Pred dnešným útokom armáda podľa svojho vyhlásenia podnikla kroky na obmedzenie počtu civilných obetí, napríklad "vizuálnu kontrolu zo vzduchu" alebo zhromaždenie dodatočných spravodajských informácií.

01 - Modified: 2024-06-01 13:12:00 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu: V Gaze nebude trvalé prímerie, kým nebudú zničené spôsobilosti Hamasu 02 - Modified: 2024-05-23 19:27:52 - Feat.: 1 - Title: Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze 03 - Modified: 2024-05-22 14:59:05 - Feat.: 1 - Title: Uznanie Palestíny bez predpokladov na jej existenciu nedáva zmysel, vraví český prezident Pavel
01 - Modified: 2024-06-27 21:11:33 - Feat.: - Title: Blíži sa vojna medzi Izraelom a Hizballáhom, tvrdí USA. Už pripravujú diplomatické riešenie 02 - Modified: 2024-06-27 19:57:29 - Feat.: - Title: Tínedžer vo Švédsku išiel so zbraňou na izraelskú ambasádu, súd ho dal pod dohľad 03 - Modified: 2024-06-27 19:46:47 - Feat.: - Title: Z Gazy previezli do Egypta prvých chorých a zranených od 7. mája, išlo o 68 detí 04 - Modified: 2024-06-27 19:09:30 - Feat.: - Title: Hamas bude v Pásme Gazy podľa šéfa izraelského letectva čoskoro porazený, je pripravený čeliť Hizballáhu 05 - Modified: 2024-06-26 18:23:08 - Feat.: - Title: Izraelský minister obrany po rokovaní s predstaviteľmi USA hovorí o pokroku pri dodávkach zbraní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. jún 2024 02:21