Indický premiér Narendra Módí. FOTO: Reuters
StoryEditor

Módi vyhral, ​​opozícia v Indii však silnie. Ani svetový rekord v počte voličov výsledok nezmenil

07.06.2024, 15:28
  • Strana BJP a jej spojenci po sčítaní 99 percent hlasov získali 291 z 543 kresiel. To v parlamente zaistí väčšinu.
  • Módí sa pri zostavovaní vlády bude musieť spoliehať aj na svojich spojencov a nebude mať pri presadzovaní vlastnej politiky tak voľnú ruku ako doteraz.
  • Podľa mnohých odborníkov si Módí už od roku 2014 a svojho prvého premiérskeho obdobia priazeň voličov získava najmä presadzovaním ekonomických i inštitucionálnych reforiem.

Voľby do parlamentu v Indii začali už v apríli. Až v utorok večer sa takmer miliarda oprávnených voličov dozvedela výsledky. Už tretíkrát zvíťazila strana premiéra Naréndreho Módího. Avšak menej presvedčivo, než sa čakalo.

Šesť týždňov a sedem fáz, v ktorých sa vždy hlasovalo v iných oblastiach krajiny. Tak vyzerali voľby v Indii, ktoré začali v apríli a skončili uplynulý víkend. Účasť voličov dosiahla 66,3 percenta, čo znamenalo, že volilo 642 miliónov ľudí.

Video: Čo znamenajú výsledky volieb v Indii pre Módího?

Najviac hlasov

V tomto ohľade ide o nový svetový rekord. Výsledky boli oznámené v utorok. Indovia už tretíkrát v rade dali najviac hlasov hinduistickej nacionalistickej Indickej ľudovej strane na čele s premiérom Naréndrom Módím.

Strana BJP a jej spojenci po sčítaní 99 percent hlasov získali 291 z 543 kresiel. To v parlamente zaistí väčšinu a premiér Módí, ktorý ako dieťa pomáhal otcovi s predajom čajov v stánku na autobusovej stanici v Ahmadábade, tak môže pokračovať vo svojej funkcii, už vykonáva už desať rokov. A to aj napriek tomu, že nakoniec samotná BJP získala menej hlasov, než sa pôvodne očakávalo.

Lepšie si oproti pôvodným očakávaniam naopak viedli najväčší vyzývatelia. Aliancia s názvom INDIA Rahula Gándhího – z kedysi dominantnej strany Indický národný kongres – a Árvinda Kedžrivála, prvého ministra samosprávnej oblasti Dillí.

V praxi to podľa agentúry Reuters znamená, že Módí pri zostavovaní vlády bude musieť spoliehať aj na svojich spojencov a nebude mať pri presadzovaní vlastnej politiky tak voľnú ruku ako doteraz. „V tomto zmysle to bude musieť byť oveľa viac vyjednávajúca vláda,“ okomentoval pre britský denník The Financial Times politológ Bhanu Mehta z Centra pre politický výskum v Novom Dillí.

Zaviedol vodu a kanalizáciu

Podľa mnohých odborníkov si Módí už od roku 2014 a svojho prvého premiérskeho obdobia priazeň voličov získava najmä presadzovaním ekonomických i inštitucionálnych reforiem.

„Počas jeho pôsobenia prešla India významnou transformáciou infraštruktúry. Došlo k vybudovaniu ciest, prístavov, letísk a železníc po celej krajine,“ píše napríklad americká stanica CNN. Za jeho vlády bola tiež v Indii do desiatok miliónov domácností zavedená voda a kanalizácia.

Módia sa tiež – aj vďaka dlhoročnému ministrovi zahraničia Subrahmanjamovi Džajšankarovi – úspešne prezentuje na medzinárodnej scéne. Napomáha tomu aj strategická poloha krajiny. India má zásadný význam pre úspech indicko-pacifickej stratégie, ktorá má brániť ďalšiemu rastu Číny.

image

Indiu zasiahla vlna horúčav. Predčasne ukončili školský rok, poznačené sú aj parlamentné voľby

Aj preto prezident USA Joe Biden privítal vlani v júni Módiho v Bielom dome. Ešte v roku 2005 pritom Američania odmietli Módimu udeliť vízum a bol mu fakticky zakázaný vstup do krajiny na takmer desať rokov.

Dôvodom bolo jeho údajné nabádanie k protimoslimskému násiliu pri protestoch v roku 2002 v štáte Gudžarát, ktorý v tom čase viedol. Podľa CNN bola pri násilí zabitá viac ako tisícka ľudí, väčšinou moslimov. Indické súdy Módiho neskôr viny oslobodili.

Kritika za obmedzovanie prejavu

Medzi najväčšie problémy, ktorým musela jeho vláda v uplynulom volebnom období čeliť, patrili napríklad masové protesty poľnohospodárov. Tí v septembri 2020 nesúhlasili s prijatím poľnohospodárskych zákonov, ktoré mali zvýhodňovať veľké firmy na úkor drobných poľnohospodárov. Indický parlament nakoniec v novembri nasledujúceho roka zákony zrušil.

Kritizovaný bol Módí aj za nedostatočne razantné počínanie pri pandémii ochorenia covid-19. Agentúra AP zase pripomenula, že jeho vláda si vyslúžila kritiku aj za útoky na menšiny či obmedzovanie slobody prejavu.

image

Chcú spolupracovať na slobodnej a otvorenej Ázii. Spojené štáty zagratulovali Módímu k volebnému triumfu

A ako vlastne stovky miliónov ľudí volili? India používa elektronické hlasovacie prístroje. Tie pripomínajú vzhľadom tabuľu so zvončekmi ako na domoch, na ktorých je nielen nápis politickej strany, ale pre negramotných – ktorých je v Indii stále asi štvrtina – aj obrázkové symboly. BJP mala symbol lotosu.

Počas hlasovania potom komisár namaľuje voličovi na prst čiarku nezmazateľným atramentom, volič stlačí jeden kláves a tým odovzdá svoj hlas.

01 - Modified: 2024-06-06 05:56:55 - Feat.: 1 - Title: Chcú spolupracovať na slobodnej a otvorenej Ázii. Spojené štáty zagratulovali Módímu k volebnému triumfu 02 - Modified: 2024-06-04 21:13:41 - Feat.: 1 - Title: Víťazom volieb v Indii sa stala Národná demokratická aliancia vedená premiérom Módím 03 - Modified: 2024-06-04 10:43:23 - Feat.: 1 - Title: V indických voľbách vedie strana premiéra Módího. Jej náskok je menší, než sa čakalo 04 - Modified: 2024-06-03 07:37:37 - Feat.: 1 - Title: Indický premiér smeruje k víťazstvu vo voľbách, jeho oponent je opäť vo väzení 05 - Modified: 2024-06-01 09:27:55 - Feat.: 1 - Title: V Indii odštartovala posledná etapa parlamentných volieb 06 - Modified: 2024-05-26 05:57:34 - Feat.: 1 - Title: Zábavký park v Indii zachvátil požiar, vyžiadal si najmenej 27 mŕtvych
01 - Modified: 2024-06-17 16:33:27 - Feat.: - Title: India preveruje možnú detskú prácu, v liehovare malo pracovať vyše 50 detí. Boli spálené od chemikálií 02 - Modified: 2024-06-17 14:24:24 - Feat.: - Title: Obchod so Slovenskom má priestor na výrazný rast. Potenciál vidíme v turizme, tvrdí pre HN veľvyslankyňa Indie 03 - Modified: 2024-06-17 09:25:42 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku oficiálne začína blesková predvolebná kampaň 04 - Modified: 2024-06-17 07:55:48 - Feat.: - Title: V britských voľbách kandiduje poslanec vytvorený umelou inteligenciou. Steve bude môcť pracovať 24 hodín denne 05 - Modified: 2024-06-17 07:05:34 - Feat.: - Title: Počas predvolebnej kampane v Mongolsku dobili na smrť kandidáta opozície
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. jún 2024 14:58