Francúzsky prezident Emmanuel Macron a americký prezident Joe Biden.  FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsko a USA zosilnia svoje úsilie o zníženie napätia na Blízkom východe. Sústredia sa na Libanon

08.06.2024, 17:17
Autor:
ČTKČTK

Paríž a Washington tiež vnímajú stratégiu eskalácie zo strany Iránu v regióne. Obe krajiny sú podľa Emmanuela Macrona odhodlané vyvinúť potrebný tlak, aby Teherán zastavili.

Francúzsko a Spojené štáty zdvojnásobia svoje úsilie, aby zabránili prudkej eskalácii násilia na Blízkom východe, najmä v Libanone, kde je potrebné naliehavo znížiť napätie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh. Podľa agentúr to dnes uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý je vo Francúzsku na štátnej návšteve.

Eskalácia kvôli Iránu

Paríž a Washington tiež vnímajú stratégiu eskalácie zo strany Iránu v regióne. Obe krajiny sú podľa Macrona odhodlané vyvinúť potrebný tlak, aby Teherán zastavili.

"Pokiaľ ide o Irán, zdieľame rovnaký názor na stratégiu eskalácie na všetkých frontoch, či už ide o bezprecedentné útoky proti Izraelu, regionálne destabilizačné manévre alebo samozrejme iránsky jadrový program. Obe naše krajiny sú odhodlané vyvinúť potrebný tlak, aby sa tento trend zastavil, "uviedol Macron.

image

Armáda USA zničila drony i rakety húsijských povstalcov. Ohrozujú obchodnú trasu

Biden na tlačovej konferencii privítal návrat štyroch izraelských rukojemníkov, ktorí boli zachránení v Pásme Gazy. Izraelské sily dnes pri osobitnej operácii v centrálnej časti Gazy oslobodili štyroch živých izraelských rukojemníkov unesených vlani 7. októbra pri teroristickom útoku Hamasu. Pri akcii zomrel jeden člen izraelských zvláštnych jednotiek. "Neprestaneme pracovať, kým sa všetci rukojemníki nevrátia domov a kým nebude dosiahnuté prímerie," povedal Biden na tlačovej konferencii po Macronovom boku.

Prezidenti sa spolu rozprávali tiež o ruskej invázii na Ukrajinu. Biden zopakoval, že Spojené štáty "stoja pevne po boku Ukrajiny" a neprestanú ju spolu so svojimi spojencami podporovať. "Opakujem, že sa nezaľahneme," povedal šéf Bieleho domu.

Bidenova lojalita

Biden v piatok vo Francúzsku hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a okrem iného sa mu ospravedlnil za niekoľkomesačné zdržanie americkej vojenskej pomoci, ktoré umožnilo Rusku dosiahnuť zisky na bojisku.

Macron dnes tiež ocenil Bidenovu lojalitu a označil ho za "partnera, ktorý miluje a rešpektuje Európanov". Vyzdvihol tiež Bidenovu ochotu byť "tým, kto chce budovať tieto dohody, od Ukrajiny po Blízky východ".

Okrem konfliktov spolu Biden a Macron rokovali aj o ekonomike. Macron po stretnutí uviedol, že Francúzsko bude spolupracovať so Spojenými štátmi na "resynchronizácii" americkej a európskej ekonomiky a spomenul americký zákon o znižovaní inflácie.

Macron dnes prijal Bidena pri Víťaznom oblúku, spoločne položili kvetinový veniec pri hrobe neznámeho vojaka. Prezidenti spolu následne obedovali a nasledovalo rokovanie, po ktorom spoločne vystúpili pre tlač. Macrona a Bidena čaká ešte večera s manželkami Brigitte a Jill.

Biden do Francúzska priletel už v stredu, deň pred oslavami 80. výročia vylodenia v Normandii, na ktorých sa zúčastnil aj britský premiér Rishi Sunak, český prezident Petr Pavel alebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

01 - Modified: 2024-06-07 10:30:56 - Feat.: 0 - Title: EÚ Global Gateway: Únia mobilizuje stovky miliárd eur pre projekty vo svete. Chce tým posilniť európsku značku 02 - Modified: 2024-06-06 06:44:16 - Feat.: 1 - Title: Indonézska sopka Ibu dnes vybuchla už trikrát. Vychrlila päťkilometrovú vežu popola 03 - Modified: 2024-06-05 07:58:50 - Feat.: 1 - Title: Pri americkej ambasáde v Libanone sa strieľalo, útočníka armáda postrelila
01 - Modified: 2024-07-04 22:22:30 - Feat.: - Title: Slovan angažoval Kanaďana Hoelschera. Má výborné štatistiky, tvrdí Dočekal 02 - Modified: 2024-07-04 21:00:02 - Feat.: - Title: USA podľa zdroja vnímajú prelom v rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom, niektoré otázky pretrvávajú 03 - Modified: 2024-07-04 20:41:59 - Feat.: - Title: Na poriadok počas volieb bude vo Francúzsku dohliadať približne 30-tisíc policajtov 04 - Modified: 2024-07-04 20:21:10 - Feat.: - Title: Biden víta rozhodnutie Netanjahua poslať delegáciu na rozhovory o rukojemníkoch, kde sa zúčastňujú aj USA 05 - Modified: 2024-07-04 19:36:31 - Feat.: - Title: Ruský súd poslal na 12,5 roka do väzenia Američana za obchodovanie s drogami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. júl 2024 02:40