Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin označil stiahnutie ukrajinských síl z východu Ukrajiny za podmienku rokovania

14.06.2024, 12:51
14.06.2024, 15:50
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské jednotky podľa šéfa Kremľa musia opustiť Donbas a Chersonskú aj Záporožskú oblasť, teda regióny, ktoré Rusko čiastočne okupuje.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry TASS označil stiahnutie ukrajinských vojakov z východu a juhu Ukrajiny za podmienku pre rozhovory s Kyjevom.

Ukrajinské jednotky podľa šéfa Kremľa musia opustiť Doneckú, Luhanskú, Chersonskú aj Záporožskú oblasť, teda regióny, ktoré Rusko čiastočne okupuje. Akonáhle to Kyjev urobí a zaviaže sa nevstúpiť do NATO, Moskva preruší paľbu a bude pripravená na rokovania, cituje TASS ruského vodcu.

Putinove podmienky nie sú serióznym pokusom o nájdenie dohody na zmieri, povedal agentúre Reuters poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

image

Postup Rusov sa zastavil. Zbrane zo Západu vracajú Ukrajine optimizmus

Putin sa dnes k možnosti rokovania s Ukrajinou vyjadril na stretnutí s vedením ruského ministerstva zahraničia, urobil tak krátko pred začiatkom medzinárodného samitu o mieri na Ukrajine, ktorý sa bude cez víkend konať vo Švajčiarsku, a očakáva sa na ňom účasť deviatich desiatok krajín a organizácií.

Moskva na neho pozvaná nebola. Cieľom stretnutia je okrem iného nájsť spôsob, ako v budúcnosti do mierového procesu zapojiť obe strany.

Ukrajina sa bráni ruskej vojenskej agresii už 842 dní a invázne sily ovládajú približne pätinu ukrajinského územia - časť Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti. Okrem toho Moskva v roku 2014 anektovala v rozpore s medzinárodným právom ukrajinský polostrov Krym.

Štyri Putinove podmienky 

"Ukrajinské vojská musia byť úplne stiahnuté z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Upozorňujem: z celého územia týchto oblastí v ich administratívnych hraniciach, ktoré existovali v čase ich uvedenia na Ukrajinu," vyhlásil šéf Kremľa, pričom v prvých dvoch prípadoch použil termíny, ktoré Moskva používa pre Doneckú a Luhanskú oblasť.

Takzvaná Donecká ľudová republika (DNR) a Luhanská ľudová republika (LNR) sú medzinárodne neuznané proruské separatistické útvary, ktoré Moskva najprv podporovala a po rozsiahlej invázii na Ukrajinu sa ich rozhodla anektovať.

image

„Tajná“ ruská misia v Líbyi. Kremeľ zvýšil podporu afrického spojenca, môže to byť hrozba aj pre Európu

Podľa TASS šéf Kremľa stanovil celkovo štyri podmienky na rokovania s Ukrajinou: okrem stiahnutia ukrajinských vojakov zo štyroch ukrajinských oblastí a formálneho sľubu Kyjeva nevstúpiť do NATO Moskva požaduje tiež neutrálny a bezjadrový status Ukrajiny a zrušenie všetkých západných sankcií proti Rusku. Podľa agentúry AP spomenul Putin aj obmedzenie ukrajinských ozbrojených síl a ochranu záujmov rusky hovoriaceho obyvateľstva krajiny.

Štandardná agresorská zostava, reaguje Kyjev

Podoľak v reakcii na sieti X napísal, že Moskva neprišla so žiadnymi novými "mierovými návrhmi". "

Vyslovil iba ‘štandardnú agresorskú zostavu‘, ktorá zaznela už veľakrát," napísal prezidentský poradca.

"Návrh Ruska vyzerá takto: 1. Dajte nám svoje územia. 2. Vzdelajte sa svojej suverenity... 3. Zostaňte nechránení (žiadne členstvo v alianciách). 4. Zrušte (spolu so západnými krajinami) všetky sankcie úplne a hneď, aby sme mohli naplniť našu militarizovanú ekonomiku a viac investovať do informačných provokácií po celom svete. 5. Urýchlene napravme ‘nie/zlyhanie‘ Ruska na úkor Ukrajiny," dodal Podoľak, podľa ktorého Rusko v skutočnosti vojnu ukončiť nechce.

image

Expert varuje: Nepodceňujme Putina

Agentúra Reuters poznamenala, že Putinove podmienky sú úplne v rozpore s tým, čo požaduje Ukrajina. Kyjev už skôr uviedol, že mier môže byť založený iba na úplnom stiahnutí ruských inváznych síl z ukrajinského územia a na obnovení ukrajinskej celistvosti.

Taktiež agentúra AP píše, že podmienky Moskvy budú pre Ukrajinu neprijateľné a pripomína okrem iného jej zámer vstúpiť do NATO. Putinovo vyjadrenie predstavuje moment, keď jasne stanovil svoje podmienky pre ukončenie vojny, ale neobsahuje žiadne nové požiadavky, podotkla AP. Kremeľ už skôr uviedol, že Kyjev by mal uznať ruské územné zisky a upustiť od svojej snahy o vstup do NATO.

Putin: Svet priblížil k bodu, odkiaľ nie je návratu

Putin, na ktorého príkaz pred viac ako dvoma rokmi Rusko rozpútalo najväčší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny, počas svojho dnešného rokovania s predstaviteľmi ruskej diplomacie tiež povedal, že sa svet priblížil k bodu, odkiaľ nie je návratu. K súčasnému mimoriadne nebezpečnému stavu podľa neho viedol egoizmus a arogancia západných štátov.

"Výzvy na strategickú porážku Ruska, ktoré disponuje najväčším arzenálom jadrových zbraní, ukazujú na nehorázny avanturizmus západných politikov," predniesol Putin.

Šéf Kremľa podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že súčasný západný model globálnej bezpečnosti sa zrútil a treba nájsť spôsob, ako spolupracovať s Ruskom. Podľa šéfa Kremľa je čas diskutovať o novom systéme bezpečnosti, Rusko je podľa jeho slov otvorené diskusii so všetkými, vrátane NATO.

01 - Modified: 2024-06-13 17:54:39 - Feat.: 1 - Title: Putin telefonicky hovoril s úradujúcim prezidentom Iránu. Teherán je pre Rusko dôležitý 02 - Modified: 2024-06-13 17:39:37 - Feat.: 1 - Title: Šéf NATO očakáva schválenie plánu, aby aliancia koordinovala pomoc pre Kyjev a prevzala žezlo od USA 03 - Modified: 2024-06-13 07:36:01 - Feat.: 1 - Title: Putin nariadil jadrové cvičenia, Rusko v Petrohrade elektronicky odpaľovalo rakety 04 - Modified: 2024-06-12 18:58:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko ponúka na adopciu deti unesené z Ukrajiny. Dôkazov o vojnových zločinoch je viac 05 - Modified: 2024-06-11 16:37:54 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina chce túto vojnu skončiť, ale nie za podmienok Ruska, vyhlásil Zelenskyj v nemeckom parlamente 06 - Modified: 2024-06-11 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Expert varuje: Nepodceňujme Putina
01 - Modified: 2024-09-28 17:35:37 - Feat.: - Title: Pri útoku ruského dronu zahynul sudca Najvyššieho súdu Ukrajiny 02 - Modified: 2024-09-28 19:30:57 - Feat.: - Title: Jadrovú mocnosť neporazíte. Západ by tým spáchal samovraždu, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-09-28 16:28:22 - Feat.: - Title: Rusi v dvojitom útoku zasiahli nemocnicu v Sumách, hlásia deväť mŕtvych 04 - Modified: 2024-09-27 20:38:25 - Feat.: - Title: Náčelník generálneho štábu Zmeko rokoval na Ukrajine so Syrským. Ocenil pomoc Slovenska 05 - Modified: 2024-09-27 19:17:03 - Feat.: - Title: Čína a Brazília sa snažia presadiť mierový plán napriek nesúhlasu Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 23:45