Vojaci britskej armády z Badger Squadron jazdia na tanku Challenger 2 počas cvičenia okamžitej reakcie ako jednej zložky cvičenia NATO Steadfast Defender 2024. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krajiny NATO sa zhodli na koordinácii zbraní pre Kyjev, Maďarsko má výnimku

14.06.2024, 13:42
Autor:
TASRTASR

Návrh generálneho tajomníka NATO na ponúknutie dlhodobých finančných záväzkov Ukrajine, v hodnote okolo 40 miliárd eur ročne pre vojenskú pomoc, je podľa českej ministerky v štádiu skúmania.

Všetky členské krajiny Severoatlantickej aliancie súhlasia s presunom zodpovednosti za riadenie vojenskej pomoci na oficiálne štruktúry NATO. Uviedla to v piatok doobeda česká ministerka obrany Jana Černochová na úvod druhého dňa rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Černochová upozornila, že koordinácia vojenskej pomoci Ukrajine sa bude dolaďovať na júlovom samite vo Washingtone. Teraz v Bruseli však všetky členské krajiny naznačili, že to odobria, len Maďarsko má istú výnimku. Aliancia chce zmeniť organizáciu vojenskej pomoci pre Ukrajinu a to tak, že zodpovednosť od Američanov prevezme samotné NATO.

image

Šéf NATO očakáva schválenie plánu, aby aliancia koordinovala pomoc pre Kyjev a prevzala žezlo od USA

"Dobrou správou je, že Maďarsko nebude nič blokovať a že ďalej postupujeme jednotne všetci spojenci," opísala situáciu. "Je dobre, že tá koordinácia bude viac zameraná jedným smerom, že všetky tie rôzne iniciatívy a skupiny, ktoré dnes Ukrajine pomáhajú, budú zjednotené pod Alianciu. To je prínos a ušetrí to mnoho rokovaní a možno aj nejasností," vysvetlila.

Po výnimke pre Maďarsko podľa nej nehrozí, že aj iní spojenci budú žiadať niečo podobné, lebo na rokovaniach ministrov obrany zaznela podpora od všetkých ostatných spojencov. Spresnila, že nikto v Aliancii nechce dostať Maďarsko pod nejaký tlak a nikto ani neuvažuje o odchode Maďarska z NATO. Upozornila, že maďarské konanie v rámci Aliancie, čo sa týka pomoci Ukrajine, je skôr odkaz pre domácich voličov ako ohrozenie nejakých zabehnutých postupov v Aliancii.

Návrh generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga na ponúknutie dlhodobých finančných záväzkov Ukrajine, v hodnote okolo 40 miliárd eur ročne pre vojenskú pomoc, je podľa jej slov v štádiu skúmania.

Rieši sa totiž čo všetko sa započítava do týchto záväzkov a to nielen v rámci NATO, ale aj v rámci EÚ cez Európsky mierový nástroj (EPF), aby sa niektoré položky nezapočítavali dvakrát.

image

ANALÝZA: Prečo Západ nedokáže vyčerpať Rusko zbrojením

Aj preto podľa jej slov Česká republika zatiaľ nevie povedať aká bude výška jej finančných príspevkoch v rámci tejto schémy. Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) členov NATO bude slúžiť ako základ pre výpočet spravodlivého "rozdelenia záťaže" pre sumu 40 miliárd eur.

Spresnil, že ak HDP Spojených štátov je zhruba 50 percent celkového HDP Aliancie, tak Američania budú zodpovední za polovicu záväzkov a zvyšok sa rozdelí medzi európskych spojencov a Kanadu.

Černochová zároveň potvrdila, že voľba nového šéfa Aliancie bude témou samitu vo Washingtone, pričom Praha podporí kandidáta, ktorý musí byť rovnako schopný viesť NATO ako bol počas posledných desať rokov Stoltenberg. Holandského expremiéra Marka Rutteho označila za takého kandidáta a upozornila, že Holandsko "má všetky tromfy vo svojich rukách".

01 - Modified: 2024-07-02 22:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Nie je vojak ako vojak. Ukrajinci majú nad Rusmi stále jednu zásadnú výhodu 02 - Modified: 2024-07-02 18:53:30 - Feat.: - Title: Lídra proruských luhanských separatistov na Ukrajine odsúdili v neprítomnosti. Dostal 12 rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-07-02 18:37:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj podľa jeho slov vyzval Orbána, aby sa pripojil k mierovým snahám Ukrajiny 04 - Modified: 2024-07-02 16:19:30 - Feat.: - Title: Ruské útoky na Nikopol si vyžiadali dve obete. Poškodili domy, školy a kliniku 05 - Modified: 2024-07-02 15:48:28 - Feat.: - Title: Nepoľavíme v podpore. Spojené štáty ohlásili ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu za 2,3 miliardy dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. júl 2024 02:48