Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Urs Flueeler
StoryEditor

Zelenskyj: Rusko nemusí na nič čakať, môže s nami začať rokovať už zajtra

16.06.2024, 18:12
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský prezident povedal, že Čína nie je napriek svojim úzkym väzbám s Ruskom nepriateľom Ukrajiny.

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine.

Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

"Rusko nechce mier, to je fakt," povedal Zelenskyj. "Rusko s nami môže začať rokovať už zajtra, na nič nečakať, ak sa stiahne z nášho legálneho územia," zdôraznil.

image

Putin to s ukončením vojny nemyslí vážne, vyhlásila po summite vo Švajčiarsku von der Leyenová​

Prezident Ukrajiny, ktorá už vyše dvoch rokov odoláva ruskej invázii, povedal, že súčasná úroveň vojenskej pomoci zo Západu nestačí na to, aby Kyjev vyhral vojnu. "Pomoc existuje. Existujú rozsiahle balíky. Stačí to na víťazstvo? Nie. Je to neskoro? Áno," povedal.

Zelenskyj zároveň oznámil, že účastníci summitu sa dohodli na pokračovaní v práci v osobitných skupinách "na konkrétnych myšlienkach, návrhoch a vývoji, ktoré môžu obnoviť bezpečnosť v rôznych aspektoch". Keď budú podľa neho pripravené tzv. akčné plány pre mier, otvorí sa cesta k druhému summitu.

image

Mierové rokovania o Ukrajine by mali pokračovať aj za účasti Ruska, hovorí Blanár. Na summite zastupuje Fica

Ukrajinský prezident tiež vyhlásil, že Čína nie je napriek svojim úzkym väzbám s Ruskom nepriateľom Ukrajiny. "Čína by nám mohla pomôcť," povedal Zelenskyj a vyzval Peking, aby sa seriózne zaoberal vypracovaním mierových návrhov. Čína sa na summite o Ukrajine nezúčastnila.

Kanadský premiér Justin Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii oznámil, že Kanada plánuje v nasledujúcich mesiacoch zorganizovať stretnutie ministrov zahraničných vecí s cieľom pokročiť v práci zameranej na dôsledky vojny na Ukrajine na životy ľudí.

01 - Modified: 2024-06-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Orbán v úlohe šéfa. Predsedníctvo Maďarska v EÚ môže byť poučné 02 - Modified: 2024-06-25 21:05:51 - Feat.: - Title: Bieloruská humanitárna organizácia odsúdila väzbu kňaza, ktorý podporil Ukrajinu 03 - Modified: 2024-06-25 20:19:22 - Feat.: - Title: Historická chvíľa. Prvýkrát od marca 2023 spolu telefonicky hovorili ministri obrany USA a Ruska 04 - Modified: 2024-06-25 19:42:39 - Feat.: - Title: Rusko a Ukrajina si vymenili vojnových zajatcov. Sprostredkovať to mali Emiráty 05 - Modified: 2024-06-25 16:08:49 - Feat.: - Title: Ukrajina tvrdí, že Rusko na ňu tento rok vypustilo 2277 dronov typu Šáhid
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 06:45