Cyperský prezident Nikos Christodulides. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cyprus odmieta hrozby vodcu Hizballáhu, avizuje diplomatické kroky

20.06.2024, 13:03
Autor:
TASRTASR

Cyprus je podľa prezidenta Nikosa Christodulidesa súčasťou riešenia, nie problému.

Cyprus vo štvrtok odmietol hrozby vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý v stredu varoval tento ostrovný štát pred spoluprácou s Izraelom, a uviedol, že podnikne potrebné kroky na diplomatickej úrovni. Informuje o tom agentúra DPA.

"Otvorenie cyperských letísk a základní izraelskému nepriateľovi na cielenie Libanonu by znamenalo, že cyperská vláda je súčasťou vojny a hnutie by k nej tak pristupovalo," uviedol vodca Hizballáhu.

Hovorca cyperskej vlády Konstantinos Letymbiotis označil narážky vodcu hnutia ako nezaložené na realite. "Nasralláhove vyjadrenia sú nepríjemné a my podnikneme všetky kroky na diplomatickej úrovni," povedal pre miestne médiá.

Nasralláh povedal, že širšia vojna s Libanonom by mala regionálne dôsledky a Hizballáh by zaútočil na ktorúkoľvek krajinu v regióne, ktorá by pomáhala Izraelu vo vojnovom úsilí, pričom spomenul Cyprus, ktorý by podľa neho mohol v prípade širšej vojny umožniť Izraelu použiť svoje základne.

image

V prípade vojny by v Izraeli nebolo nikde bezpečne, varoval vodca Hizballáhu. Pohrozil aj Cypru

Cyperský prezident Nikos Christodulides v reakcii uviedol, že jeho krajina sa v žiadnom prípade nezúčastňuje na vojenských operáciách v regióne. Cyprus je podľa neho súčasťou riešenia, nie problému a poukázal na námorný koridor medzi Cyprom a Pásmom Gazy, ktorý sa používa na dodávanie pomoci na palestínske územie, píše AP.

Cyprus, členská krajina Európskej únie, udržiava dobré vzťahy s Izraelom aj Libanonom. Izraelské a cyperské médiá v posledných rokoch opakovane informovali o tom, že špeciálne jednotky izraelskej armády cestovali na Cyprus, aby spolu s tamojšími jednotkami precvičili taktiku boja proti terorizmu.

Na hraniciach Libanonu a Izraela dochádza k pravidelnému vzájomnému ostreľovaniu. Šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac v utorok pohrozil Hizballáhu zničením v prípade "totálnej vojny".

01 - Modified: 2024-09-07 21:19:29 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku zabili libanonských záchranárov, ktorí hasili požiar 02 - Modified: 2024-09-07 16:00:36 - Feat.: - Title: Erdogan vyzýva na vytvorenie islamskej aliancie proti Izraelu 03 - Modified: 2024-09-07 11:18:06 - Feat.: - Title: Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v škole v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-09-06 18:08:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda v Predjordánsku údajne zastrelila americko-tureckú občianku 05 - Modified: 2024-09-06 13:55:46 - Feat.: - Title: Útočník z Mníchova vystrelil na viacero budov, vrátane izraelského konzulátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:32