Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Intenzívne boje s Hamasom sa končia, vojna v Gaze však nie, povedal izraelský premiér

23.06.2024, 21:20
23.06.2024, 23:48
Autor:
ČTKČTK

Netanjahu zopakoval svoj odmietavý postoj k myšlienke, že by namiesto Hamasu prevzala kontrolu nad Gazou palestínska samospráva pôsobiaca na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Fáza intenzívnych bojov proti palestínskemu hnutiu Hamas sa chýli ku koncu, vyhlásil dnes podľa agentúry Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Koniec vojny v Pásme Gazy to ale neznamená. Tá sa skončí, keď už Hamas nebude mať pásmo pod kontrolou, povedal.

Netanjahu tiež uviedol, že ukončenie fázy intenzívnych bojov v Gaze umožní rozmiestnenie väčšieho počtu izraelských síl pri severnej hranici Izraela s Libanonom. V posledných týždňoch výrazne rastie napätie medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, ktoré podporuje Irán.

image

Tisíce proiránskych bojovníkov ponúka Hizballáhu pomoc v boji proti Izraelu

Palestínske radikálne hnutie Hamas považuje Izrael, USA aj EÚ za teroristickú organizáciu a Izrael proti nemu vedie vojnu v Pásme Gazy od vlaňajšieho 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci zaútočili na izraelské pohraničie, kde zabili na 1200 ľudí a asi 250 osôb uniesli do Gazy.

Izraelská odveta si podľa úradov v Gaze vedených Hamasom vyžiadala už vyše 37-tisíc obetí z radov Palestínčanov, väčšinou civilistov.

Pozemnú operáciu proti Hamasu začal Izrael zo severu Pásma Gazy a teraz sa sústredí na dve oblasti: Rafah na južnom okraji Pásma Gazy a oblasť okolo Dajr Balahu v strednej časti tohto palestínskeho územia.

"Fáza intenzívnych bojov proti Hamasu sa blíži ku koncu. Neznamená to, že sa vojna blíži ku koncu, ale vojna vo svojej intenzívnej fáze v Rafahu sa blíži ku koncu," povedal Netanjahu v rozhovore s televíziou Channel 14.

image

Borrell vyzval na prešetrenie paľby, ktorá poškodila kanceláriu výboru Červeného kríža v Gaze

Zopakoval tiež svoj odmietavý postoj k myšlienke, že by namiesto Hamasu prevzala kontrolu nad Gazou palestínska samospráva pôsobiaca na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

"Po tom, čo intenzívna fáza (bojov) skončí, budeme mieru možnosť presunúť časť síl na sever. A aj to urobíme. Predovšetkým pre obranné účely, ale aj preto, aby sa ‘evakuovaní‘ obyvatelia mohli vrátiť domov," dodal Netanjahu.

Izrael a libanonské hnutie Hizballáh na seba od vlaňajšieho októbra intenzívnejšie cielia vzdušnými údermi. Na oboch stranách hranice boli evakuované desaťtisíce civilistov.

01 - Modified: 2024-06-28 04:48:32 - Feat.: - Title: Hizballáh vypálil rakety na vojenskú základňu na severe Izraela, žiadne zranenia nehlásia 02 - Modified: 2024-06-27 21:11:33 - Feat.: - Title: Blíži sa vojna medzi Izraelom a Hizballáhom, tvrdí USA. Už pripravujú diplomatické riešenie 03 - Modified: 2024-06-27 19:57:29 - Feat.: - Title: Tínedžer vo Švédsku išiel so zbraňou na izraelskú ambasádu, súd ho dal pod dohľad 04 - Modified: 2024-06-27 19:46:47 - Feat.: - Title: Z Gazy previezli do Egypta prvých chorých a zranených od 7. mája, išlo o 68 detí 05 - Modified: 2024-06-27 19:09:30 - Feat.: - Title: Hamas bude v Pásme Gazy podľa šéfa izraelského letectva čoskoro porazený, je pripravený čeliť Hizballáhu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. jún 2024 08:26