Český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Český premiér verí, že samit povedie k nominácii postov a dohode na prioritách EÚ

27.06.2024, 15:26
Autor:
TASRTASR

Pre Česko je podľa Fialu pri obsadzovaní postov dôležitá politická, ale aj geografická vyváženosť.

Český premiér Petr Fiala verí, že štvrtkové rokovania v Bruseli povedú k nominácii kľúčových pozícií v EÚ a tiež k dohode na prioritách o ďalšom smerovaní Únie. Povedal to vo štvrtok pred odletom do Bruselu.

Zopakoval, že pre ČR je pri obsadzovaní postov dôležitá politická, ale aj geografická vyváženosť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Česko podľa jeho slov preferuje, aby sa pri obsadzovaní kľúčových postov postupovalo takzvaným "balíčkovým princípom", teda aby sa kľúčové pozície dohodli ako jeden balík mien. Podotkol, že ide o špecifické rozhodnutie, ktoré sa líši od iných rozhodnutí Európskej rady.

image

Zelenskyj sa v Bruseli stretol s lídrami EÚ, podpísal novú bezpečnostnú dohodu

"Musíme sa pozerať na to, aby kandidáti, ktorých budeme navrhovať - s výnimkou predsedu Európskej rady, to je čisto na nás - mali šancu prejsť aj parlamentom. To znamená, že je potrebné zohľadňovať väčšinu, ktorá sa po európskych voľbách môže v Európskom parlamente vytvoriť," vysvetlil Fiala.

Dodal, že okrem tejto politickej či frakčnej vyváženosti je pre ČR podstatná aj určitá geografická vyváženosť. Tá sa podľa neho v súčasných návrhoch "dobrým spôsobom odráža".

Český premiér tiež ocenil, že v debate o tom, kam má Únia smerovať a aké majú byť jej priority, sa presadila pozícia, ktorú zastáva aj ČR - teda dôraz najmä na bezpečnosť a konkurencieschopnosť.

image

Pellegrini potvrdil, že sa na samite EÚ stretne so Zelenským

Súčasťou samitu bude podľa neho tiež diskusia o pokračovaní v protiruských sankciách, posilnení možnosti využívať aktíva z ruského majetku a pokračovaní v ceste Ukrajiny smerom k EÚ.

"Napriek tomu, čo niektorí lídri hovoria vo verejných debatách v svojich krajinách, tak aj tu sa ukazuje – a dúfam, že to potvrdia aj tieto dva dni a ukázalo sa to na schvaľovaní 14. sankčného balíčku - že v základných veciach stále panuje zhoda," povedal Fiala. To, že EÚ navonok udržiava jednotný postoj, je podľa neho kľúčové.

01 - Modified: 2024-10-04 12:35:58 - Feat.: - Title: Česko chce, aby sa znížili emisné ciele EÚ, sú podľa neho príliš ambiciózne 02 - Modified: 2024-10-04 10:13:07 - Feat.: - Title: Český študent sa vyhrážal vystrieľaním triedy, hrozia mu štyri roky väzenia 03 - Modified: 2024-10-04 11:26:37 - Feat.: - Title: Vraždiť začala ešte ako neplnoletá. Jaroslava Fabiánová je jednou z mála žien, ktoré si odpykávajú doživotie 04 - Modified: 2024-10-04 07:07:54 - Feat.: - Title: Jednodňové známky idú na dračku. V predaji porážame Čechov aj Maďarov, budúci rok však príde úpadok 05 - Modified: 2024-10-03 21:06:57 - Feat.: - Title: V Prahe bude rokovať česká a poľská vláda, riešiť budú aj povodne a energie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 04:05