Juhokórejský prezident Jun Sok-jol​. FOTO: Reuters
StoryEditor

Petíciu na odvolanie juhokórejského prezidenta sprevádzajú komplikácie, podpísaných je vyše 800-tisíc ľudí

01.07.2024, 10:25
Autor:
TASRTASR

Občania v petícii vyzývajú parlament, aby predstavil návrh zákona so zámerom začať voči prezidentovi Junovi procedúru impeachmentu z dôvodu, že nie je vhodný na vykonávanie svojej funkcie.

Online petícia vyzývajúca na vznesenie ústavnej žaloby proti juhokórejskému prezidentovi Jun Sok-jolovi zaznamenala v dôsledku veľkého náporu záujemcov oneskorenia aj prerušenia. V nedeľu neskoro večer o tom informoval predseda parlamentu s prísľubom, že problémy vyriešia čo najskôr, napísala agentúra Reuters.

Pod petíciu, ktorá je zverejnená na webovej stránke Národného zhromaždenia, sa od jej spustenia 20. júna podpísalo viac než 811-tisíc ľudí. Občania v nej vyzývajú parlament, aby predstavil návrh zákona so zámerom začať voči prezidentovi Junovi procedúru impeachmentu z dôvodu, že nie je vhodný na vykonávanie svojej funkcie.

Záujemcovia snažiaci sa v pondelok dostať na webovú stránku s cieľom petíciu podpísať museli pre zdržanie čakať až štyri hodiny. V určitom okamihu sa na čakacej listine ocitlo viac než 30-tisíc ľudí.

image

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko začali prvé spoločné vojenské cvičenie

Petícia okrem iného obviňuje Juna z korupcie, podnecovania rizika vojny so susednou Severnou Kóreou a vystavovania Juhokórejčanov zdravotným rizikám tým, že nezabránil Japonsku vypúšťať vyčistenú rádioaktívnu vodu z jadrovej elektrárne Fukušima.

Akúkoľvek petíciu, ktorú podpísalo vyše 50-tisíc, musí parlament na základe zákona posunúť výboru, aby rozhodol o jej prípadnom predložení na hlasovanie v pléne.

Schválenie by si potom vyžadovalo podporu dvojtretinovej väčšiny poslancov.

O záležitosti by následne rokoval ústavný súd, ktorý rozhodne o odvolaní či zotrvaní prezidenta vo funkcii.

Opozičná Demokratická strana, ktorá má v parlamente väčšinu, však podľa médií váhala, či má petíciu pretaviť do návrhu zákona o obžalobe voči Junovi. Jej hovorca uviedol, že strana o tejto záležitosti zatiaľ nebude rokovať.

01 - Modified: 2024-07-01 08:10:49 - Feat.: - Title: Najvyššia hora Južnej Kórey čelí environmentálnym škodám z neočakávaného zdroja. Ničí ju polievka s instantnými rezancami 02 - Modified: 2024-07-01 05:58:42 - Feat.: - Title: KĽDR odpálila dve balistické rakety, jedna z nich zrejme zlyhala 03 - Modified: 2024-06-30 21:29:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea vypálila po hrozbách bližšie neupresnenú balistickú strelu, tvrdí Soul 04 - Modified: 2024-06-30 05:48:11 - Feat.: - Title: Severná Kórea odsúdila spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska 05 - Modified: 2024-06-27 09:15:56 - Feat.: - Title: Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko začali prvé spoločné vojenské cvičenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 10:25