Taliansky vicepremiér a líder Ligy Matteo Salvini. FOTO: Reuters
StoryEditor

K frakcii založenej Orbánom a Babišom sa tlačí aj taliansky postrach migrantov, bola by to rana pre Meloniovú

01.07.2024, 12:40
Autor:
ČTKČTK

Oznámenie o vzniku novej frakcie privítal taliansky vicepremiér Matteo ​Salvini, ktorého Liga patrí medzi hlavné sily euroskeptickej frakcie Identita a demokracia.

K pripravovanej frakcii v Európskom parlamente, ktorej vznik v nedeľu ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán či český expremiér Andrej Babiš, sa pripojí aj talianska Liga, ktorú vedie vicepremiér Matteo Salvini, ktorý je známy ako veľký odporca migrácie. Píše to dnes s odvolaním sa na svoje zdroje talianska tlač.

Salvini vznik novej skupiny privítal na sociálnych sieťach. Vznikajúca frakcia zatiaľ nespĺňa podmienku, že musí združovať europoslancov zo siedmich krajín.

Vznik novej frakcie Patrioti pre Európu (Patriots for Europe) oznámili na spoločnom stretnutí v nedeľu vo Viedni Orbán, Babiš a šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl. Tri zakladajúce formácie - FPÖ, Fidesz a české hnutie ANO - dosahujú minimálny počet europoslancov pre vytvorenie frakcie.

Potrebujú však zástupcu z aspoň štyroch ďalších krajín, aby frakcia získala registráciu zo strany Európskeho parlamentu.

image

České hnutie ANO, Orbánov Fidesz a rakúska FPÖ zakladajú politickú alianciu. Špekuluje sa aj o účasti Smeru

Oznámenie o vzniku novej frakcie privítal taliansky vicepremiér Salvini, ktorého Liga patrí medzi hlavné sily euroskeptickej frakcie Identita a demokracia.

"Chceme čo najviac rozšíriť hranice silného, vlasteneckého a jednotného klubu, ktorý bude proti zákulisným dohodám," uviedol v nedeľu na sieti X Salvini. Podľa nemenovaných zdrojov talianskej tlače sa Liga chystá do novej frakcie pridať. "Salviniho Liga sa stane súčasťou novej rodiny vlastencov," píše napríklad denník La Stampa.

V úniovej politike Salvini svoje kroky doteraz úzko koordinoval s dlhoročnou líderkou francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie Marine Le Penovou. "Podľa niektorých zdrojov Marine Le Penová dala (novej skupine) svoje požehnanie," uvádza zvyčajne dobre informovaný bruselský portál La Matinale Européenne.

image

Nemecká AfD je otvorená spolupráci s novovzniknutým zoskupením Patrioti pre Európu

V súčasnosti sú pre francúzsku političku prioritou domáce parlamentné voľby, v ktorých sa jej strana pokúsi získať väčšinu. Francúzska strana RN má v Európskom parlamente 30 kresiel, Liga osem.

Vznik novej frakcie však pridáva podľa denníka La Repubblica starosti talianskej premiérke Giorgie Meloniovej, ktorá vedie konkurenčnú stranu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

O členstve v novom klube okolo Orbána a Babiša totiž uvažuje aj poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS), ako povedal portálu Politico bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki. Odchod 20 europoslancov zvolených za PiS by pre ECR, ktorá je v súčasnosti treťou najväčšou frakciou, bol tvrdou ranou.

Vo frakcii ECR podľa informácií z webu Európskeho parlamentu zasadá 83 europoslancov.

01 - Modified: 2024-07-06 09:50:10 - Feat.: - Title: Wilders sa chce pridať k vznikajúcej frakcii Patrioti pre Európu 02 - Modified: 2024-07-06 09:27:40 - Feat.: - Title: Letisko v talianskom Miláne pomenujú po magnátovi a politikovi Berlusconim 03 - Modified: 2024-07-06 08:10:00 - Feat.: - Title: Prvý Slovák na futbalovom šampionáte. Štefan Čambal patril k hviezdam tímu, ktorý siahal na svetové zlato 04 - Modified: 2024-07-06 10:21:03 - Feat.: - Title: Maďarsko zrušilo schôdzku s Baerbockovou. Nemecko chce diskusiu o Orbánovi 05 - Modified: 2024-07-05 14:53:38 - Feat.: - Title: Putin po rokovaní s Orbánom povedal, že prebrali možnosti urovnania vojny na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. júl 2024 12:21