Maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Orbán je prvýkrát od ruskej invázie v Kyjeve. Zelenského vyzval na rýchle prímerie

02.07.2024, 06:45
02.07.2024, 14:33

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bagatelizoval Orbánovu návštevu Kyjeva a vyhlásil, že od tejto cesty "nič neočakáva". Maďarský premiér si podľa neho iba "plní svoje povinnosti".

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier, informuje agentúra Reuters.

VIDEO: Orbán žiadal Zelenského, aby zvážil rýchle prímerie:

 Orbán v utorok dopoludnia pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu, ktorá sa koná deň po tom, ako Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ide o prvú cestu maďarského premiéra na Ukrajinu od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022.

Na spoločnej tlačovej konferencii Orbán vyjadril záujem o zlepšenie vzťahov s Ukrajinou a uzavretie širšej bilaterálnej dohody o spolupráci. Maďarsko je podľa neho taktiež pripravené zúčastniť sa na modernizácii ukrajinského hospodárstva. 

Základ dvojstrannej dohody

Podľa Zelenského by jeho rokovanie s Orbánom mohlo poslúžiť ako základ spomínanej dvojstrannej dohody.

Ukrajinský prezident ocenil, že sa návšteva koná hneď po začiatku maďarského predsedníctva v EÚ. Považuje to za jasný dôkaz "spoločných európskych priorít a toho, aké dôležité je nastolenie spravodlivého mieru na Ukrajine".

"Požiadal som prezidenta, aby zvážil, či... by rýchle prímerie mohlo urýchliť mierové rokovania," povedal Orbán s tým, že prímerie, ktoré si predstavuje, by bolo časovo obmedzené.

image

Maďarsko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie

Budapešť na rozdiel od väčšiny európskych krajín opakovane spochybnila potrebu vojenskej podpory pre Ukrajinu a namiesto toho vyzýva na uzavretie prímeria, konštatoval denník The Guardian s tým, že Orbán zablokoval alebo oslabil úsilie EÚ o poskytnutie pomoci Ukrajine a o uvalenie ďalších sankcií na Moskvu. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v máji označil plány na podporu Kyjeva za "bláznivú misiu", pripomenul denník.

Počas návštevy Kyjeva však Orbán v utorok povedal, že otázka mieru na Ukrajine je dôležitá pre celú Európu a maďarské predsedníctvo v Rade EÚ bude Kyjevu v tejto záležitosti k dispozícii.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bagatelizoval Orbánovu návštevu Kyjeva a vyhlásil, že od tejto cesty "nič neočakáva". Maďarský premiér si podľa neho iba "plní svoje povinnosti".

Po dlhých rokovaniach

Istý zdroj z Budapešti pre The Guardian uviedol, že plán cesty sa zrodil po dlhých rokovaniach o otázke práv ukrajinskej maďarsky hovoriacej menšiny, ktorá žije na krajnom západe Ukrajiny v blízkosti hraníc oboch krajín v Zakarpatsku. Orbán viní Kyjev z jej diskriminácie a aj týmto tvrdením ospravedlňuje svoje odmietnutie poskytnúť Ukrajine zbrane alebo povoliť ich prevoz cez spoločnú hranicu.

Podľa denníka Ukrajinska pravda maďarský premiér po príchode do ukrajinského hlavného mesta najprv zamieril na maďarské veľvyslanectvo.

image

České hnutie ANO, Orbánov Fidesz a rakúska FPÖ zakladajú politickú alianciu. Špekuluje sa aj o účasti Smeru

Orbánova návšteva prichádza v čase, keď sa maďarský premiér snaží získať členov do novej aliancie európskych nacionalistických strán Patrioti pre Európu, ktorá by sa podľa jeho predstáv mala stať najväčšou pravicovou frakciou v Európskom parlamente, pripomenula agentúra AP.

So Zelenským hovoril Orbán pred pár dňami na samite EÚ v Bruseli. Ukrajinský prezident na vrcholnej schôdzke vyzval lídrov všetkých krajín EÚ, aby ďalej zvýšili vojenskú pomoc Ukrajine, ktorá sa tretím rokom bráni ruskej agresii. Budapešť naďalej udržiava vrelé vzťahy s Moskvou.

Orbán udržiava kontakty s Moskvou a minister Szijjártó od začiatku vojny na Ukrajine absolvoval najmenej päť ciest do Ruska. Naposledy tak učinil v júni, keď na zúčastnil ekonomickom fóre v Petrohrade, pripomína denník The Guardian. Maďarký premiér sa dokonca radí k niekoľkým málo západným lídrom, ktorí sa od invázie stretli s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

01 - Modified: 2024-07-01 11:11:27 - Feat.: 1 - Title: K frakcii založenej Orbánom a Babišom sa tlačí aj taliansky postrach migrantov, bola by to rana pre Meloniovú 02 - Modified: 2024-07-01 09:21:03 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie 03 - Modified: 2024-06-30 09:38:11 - Feat.: 1 - Title: České hnutie ANO, Orbánov Fidesz a rakúska FPÖ zakladajú politickú alianciu. Špekuluje sa aj o účasti Smeru 04 - Modified: 2024-06-28 13:56:08 - Feat.: 1 - Title: Zákulisné dohody v Bruseli: Do jednej sa mohol dostať aj Smer, má šancu na veľký návrat 05 - Modified: 2024-06-28 11:48:36 - Feat.: 1 - Title: Zákulisná dohoda o nominácii Leyenovej rozdeľuje Úniu. Rozzúrená je aj talianska premiérka
01 - Modified: 2024-07-04 10:25:48 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda potvrdila, že ruské jednotky získali kontrolu nad štvrťou v meste Časiv Jar 02 - Modified: 2024-07-04 10:05:50 - Feat.: - Title: Ukrajina hlási mŕtvych a ranených. Zostrelila aj 21 ruských dronov 03 - Modified: 2024-07-04 09:44:46 - Feat.: - Title: Patrioti v problémoch. Babišovu frakciu odmietli Poliaci aj Fico, čo spraví Le Penová? 04 - Modified: 2024-07-04 06:57:05 - Feat.: - Title: Takmer 400 útokov za deň. Pri ruskom ostreľovaní v Záporožskej oblasti zahynuli dvaja ľudia 05 - Modified: 2024-07-04 05:14:34 - Feat.: - Title: Počet civilných obetí ruského útoku na Dnipro stúpol na päť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. júl 2024 13:02