StoryEditor

Nárast nenávisti na sieti ma desí, priznáva český šéfžalobca Igor Stříž

10.07.2024, 00:00
  • Informáciu, že české orgány zanedbávajú postihovanie tých, ktorí schvaľujú útok na slovenského premiéra, označuje najvyšší štátny zástupca Českej republiky Igor Stříž ako úplný nezmysel.
  • Schvaľujúce komentáre, ktoré odzneli bezprostredne po útoku na Fica, boli v Česku okamžite prešetrené z hľadiska možnej trestnoprávnej zodpovednosti.
  • Kým predtým boli verejné priestory len v krčmách či na železničných staniciach, dnes je verejným priestorom všetko, čo je pripojené na internet. O to je situácia nebezpečnejšia.

Slovenskí politici kritizovali údajnú neochotu českej polície stíhať autorov nenávistných komentárov podporujúcich útok na premiéra Roberta Fica. Toho v polovici mája útočník niekoľkými ranami vážne zranil. Vrchný štátny zástupca Igor Stříž však uviedol, že vyšetrovatelia netolerujú nenávistné prejavy na internete a on sám ich berie veľmi vážne. V rozhovore sa prvýkrát obšírne vyjadril aj k vyšetrovaniu útoku na filozofickej fakulte. „Viem, že Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe zvažuje preskúmanie postupu štátneho zastupiteľstva so zameraním na otázku možnej nepríčetnosti a duševného stavu páchateľa,“ povedal Stříž. Prípadom by sa mala zaoberať kancelária Lenky Bradáčovej.

image

Prehovoril Ústavný súd a prvýkrát od atentátu verejne aj premiér Robert Fico

Ako vnímate vyjadrenia slovenských politikov, že Česká republika v súvislosti so schvaľovaním streľby na Roberta Fica nezasahuje dostatočne proti nenávistným prejavom?

Neviem, odkiaľ sa vzala informácia, že zanedbávame trestný postih tých, ktorí schvaľujú útok na slovenského premiéra. To je úplný nezmysel. Hovoril som o tom s námestníkom policajného prezidenta, ktorý ma ubezpečil o tom, o čom som presvedčený aj ja, že vo veciach schvaľovania trestného činu, nenávistných prejavov a celého radu trestných činov „meriame všetkým rovnako“. Tak ako sme boli nestranní pri posudzovaní rôznych nenávistných útokov voči ukrajinským občanom, ako aj voči ruským občanom, podobne nestranná je polícia a štátne zastupiteľstvo aj v tomto prípade. Som si vedomý, že bezprostredne po útoku na premiéra Fica odzneli niektoré „schvaľujúce“ komentáre, ktoré boli okamžite prešetrené z hľadiska možnej trestnoprávnej zodpovednosti.

Nenávistné prejavy, najmä v zmysle schvaľovania násilných činov, sú novým fenoménom. Týka sa to aj spomínanej streľby na filozofickej fakulte. Nakoľko je to podľa vás nebezpečný problém?

Tieto prípady sa u nás pomaly, ale veľmi skryto rozrastajú. To je moja najväčšia obava. Vďaka internetu a sociálnym sieťam sa každý vyjadruje k všetkému a nie vždy rešpektuje mieru toľko diskutovanej slobody prejavu a dopúšťa sa schvaľovania trestného činu alebo nejakého nenávistného prejavu voči inej skupine ľudí. Spravidla sa to týka inej národnosti, iného náboženstva.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-06 19:15:00 - Feat.: - Title: Českí poslanci osem hodín vypočúvali policajtov, ktorí zasahovali pri streľbe na UK 02 - Modified: 2024-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Matúš Šutaj Eštok: Voľby alebo revolúcia 03 - Modified: 2024-08-21 15:30:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Gašpar chce Ficovi prihrať novú výsadu 04 - Modified: 2024-08-14 14:10:54 - Feat.: - Title: Prešli tri mesiace a verejnosť nevie nič. Progresívci chcú vytvoriť parlamentnú komisiu k atentátu na premiéra 05 - Modified: 2024-08-14 12:00:17 - Feat.: - Title: Orgány činné v trestnom konaní robia všetko potrebné pre vyšetrenie atentátu na premiéra, vyhlásil Žilinka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:37