Ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov. FOTO: Reuters/Nórske kráľovské letectvo/NTB Scanpix
StoryEditor

Zmarili sme útok na lietadlovú loď a atentát na troch činiteľov, tvrdí ruská FSB

10.07.2024, 11:42
Autor:
ČTKČTK

Pre útok na lietadlový krížnik Admirál Kuznecov sa podľa FSB snažila ukrajinská vojenská rozviedka zverbovať muža, ktorý na lietadlovej lodi slúžil.

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zabránila útoku na ruskú lietadlovú loď Admirál Kuznecov, ktorá prechádza generálnou opravou v prístave Murmansk, a tiež atentátu na troch vysokopostavených pracovníkov ministerstva obrany v Moskve.

Zo zodpovednosti viní ukrajinskú vojenskú rozviedku HUR, ktorá podľa FSB verbovala pre útoky dvoch ruských občanov. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry a portál Kommersant. Tvrdenie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov, Kyjev sa k obvineniam Moskvy nevyjadril.

Pre útok na lietadlový krížnik Admirál Kuznecov sa podľa FSB snažila HUR zverbovať muža narodeného v roku 2000, ktorý na lietadlovej lodi slúžil. Na pokyn HUR mal údajne Admirála Kuznecova zapáliť. Vojak sa ale podľa nej obrátil na ruské bezpečnostné orgány.

image

ANALÝZA: Luxusná limuzína pre Kima aj sľúbené prepustenie Indov z armády. Ako si Putin hľadá nových spojencov?

Na personál ministerstva obrany podľa tvrdenia FSB chystal atentát Rus narodený v roku 1994, ktorý na pokyn HUR pomocou kuriérskych služieb údajne zorganizoval doručenie troch výbušných zariadení zamaskovaných v darčekovom balení na moskovské adresy vedúcich činiteľov rezortu obrany.

Ruské úrady ho zadržali a začali proti nemu trestné konanie pre podozrenie z pokusu o teroristický čin a nedovolené obchodovanie s výbušninami, píše agentúra Interfax.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán vojny, ktorú rozpútalo v roku 2022 Rusko svojím vpádom na Ukrajinu, nemožno nezávisle overiť.

HUR sa minulý týždeň prihlásila k požiaru, ktorý v apríli poškodil modernú ruskú raketovú korvetu Serpuchov, kotviacu na základni Baltijsk v Kaliningradskej oblasti. Hovorca tajnej služby Andrij Jusov vtedy uviedol, že agenti na operácii spolupracovali s légiou Sloboda Ruska, ktorá bojuje po boku ukrajinských síl proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

image

Rusko tvrdí, že zmarilo snahu Ukrajiny o únos strategického bombardéra

FSB v pondelok informovala o prekazenom pokuse Ukrajiny uniesť strategický bombardér Tu-22M3 ruských vzdušných síl a preletieť s ním na Ukrajinu. Cez víkend hlásila, že zmarila útok na to, čo nazvala objektom obranného priemyselného komplexu v Samarskej oblasti.

Ukrajina tiež pravidelne obviňuje Moskvu, že sa snaží verbovať agentov na ukrajinskej strane. Ukrajinská tajná služba SBU v máji oznámila, že "rozbila sieť agentov" FSB, ktorá pripravovala atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a že zatkla dvoch ukrajinských dôstojníkov, ktorí boli súčasťou tejto siete.

Cez víkend uviedla, že v Odese zadržala tri ženy, ktoré podozrieva zo spolupráce s FSB a navigovania ruských vzdušných úderov na vojenskú infraštruktúru.

01 - Modified: 2024-09-16 15:35:10 - Feat.: - Title: Rusko obvinilo ďalších dvoch vojenských predstaviteľov z úplatkárstva 02 - Modified: 2024-09-16 15:16:33 - Feat.: - Title: Ruský študent zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyry osoby sú zranené 03 - Modified: 2024-09-16 14:29:03 - Feat.: - Title: Údajný zahraničný agent z Francúzska sa priznal, čaká ho miernejší trest 04 - Modified: 2024-09-15 16:33:39 - Feat.: - Title: Moskva by mohla obmedziť vývoz strategických komodít, vyhlásil Putin. Dotknuté firmy návrh zaskočil 05 - Modified: 2024-09-15 12:15:16 - Feat.: - Title: Pri ruskom ostreľovaní Pokrovska zahynula jedna osoba. Z mesta ušlo už 20-tisíc obyvateľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 17:43