Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjárto. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maďarsko vidí "šancu na mier" na Ukrajine, ak sa Trump vráti, povedal Szijjártó

10.07.2024, 19:51
Autor:
TASRTASR

Summit lídrov NATO sa vo Washingtone koná v čase, keď je americký prezident Joe Biden pod tlakom, aby po katastrofálnej TV debate s Trumpom odstúpil zo súboja o Biely dom.

Maďarsko vníma prípadný návrat bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa ako "šancu na mier" na Ukrajine, povedal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu vo Washingtone, kde sa začal vrcholný summit Severoatlantickej aliancie, ktorý by podľa očakávaní väčšiny spojencov mal vyslať jasný signál o podpore pre Kyjev.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra Reuters, maďarský premiér Viktor Orbán minulý týždeň zavítal do Moskvy na tzv. mierovú misiu. Táto jeho iniciatíva však niektorých spojencov Maďarska v NATO rozhnevala, pričom uviedli, že legitimizuje nároky ruského prezidenta Vladimira Putina na ukrajinské územie zabraté od ruskej invázie v roku 2022.

Biden je pod tlakom

Summit lídrov NATO sa vo Washingtone koná v čase, keď je americký prezident Joe Biden pod tlakom, aby po katastrofálnej TV debate s Trumpom odstúpil zo súboja o Biely dom. Táto debata totiž posilnila Trumpa v prieskumoch a vyvolala medzi spojencami obavy o to, ako bude republikánsky kandidát pristupovať k aliancii NATO a k vojne na Ukrajine.

V rozhovore pre agentúru Reuters vo Washingtone Szijjártó uviedol, že cieľom Maďarska je ukončiť vojnu prostredníctvom mierových rokovaní za účasti Ruska aj Ukrajiny.

image

Stíhacie lietadlá F-16 sú podľa Blinkena na ceste na Ukrajinu. Kremeľ USA kritizuje

"Myslím si, že musí byť veľmi silný vonkajší vplyv, aby sme ich prinútili aspoň rokovať," povedal Szijjártó. "Kto má na to v najbližšom období? Jedine prezident Trump, ak bude zvolený," uviedol šéf maďarskej diplomacie.

Nedávne stretnutia Orbána s Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským ukázali veľkú vzdialenosť medzi oboma stranami a ostatní západní lídri neboli ochotní alebo schopní ich spojiť, dodal.

Trump svojho času povedal, že vojnu na Ukrajine rýchlo ukončí. Neponúkol síce podrobný plán, ako to urobiť, ale agentúra Reuters minulý mesiac uviedla, že poradcovia bývalého prezidenta mu predložili plán na ukončenie vojny čiastočne podmienením akejkoľvek budúcej pomoci Kyjevu účasťou Ukrajiny na mierových rokovaniach.

Šanca na mier

 "Vidíme šancu na mier, ak prezident Trump zvíťazí. Vidíme šancu na dobré vzťahy medzi Maďarskom a Spojenými štátmi, ak zvíťazí prezident Trump," konštatoval Szijjártó.

Postoj Maďarska k Ukrajine je v rozpore s postojom ostatných vedúcich predstaviteľov NATO - vrátane Bidena -, ktorí sa domnievajú, že Kyjev by sa mal rozhodnúť, kedy bude rokovať o ukončení vojny. Ukrajina tvrdí, že sa nevzdá žiadneho územia.

Szijjártó sa predtým stretol s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, ktorý deklaroval, že iniciatívy na ukončenie vojny na Ukrajine by nemali byť založené na ruských naratívoch.

image

Stoltenberg od samitu očakáva zhodu na robustnom balíku pomoci pre Ukrajinu

Maďarský minister tiež uviedol, že Maďarsko nevníma Rusko ako hrozbu pre NATO alebo členov Európskej únie, a uviedol, že ruskí lídri sú "racionálni" a neriskovali by priamy konflikt so Západom.

Očakáva sa, že spojenci NATO podpíšu vo Washingtone dohodu o vyzbrojovaní ukrajinskej armády a výcviku pre jej vojakov. Na margo toho Szijjártó povedal, že Maďarsko nestojí NATO v ceste k schváleniu plánu, ale nebude sa na ňom podieľať.

Objasnil, že Maďarsko v tomto pláne vidí "obrovské riziko eskalácie". Podotkol, že vojna na Ukrajine sa inak javí "z niekoľkohodinovej cesty autom" alebo "počas 10-hodinového letu". Poukázal aj na ťažkú situáciu ukrajinských utečencov v Maďarsku, ako aj etnických Maďarov vo vnútri Ukrajiny.

01 - Modified: 2024-07-10 17:18:52 - Feat.: 1 - Title: Viac techniky pre Ukrajinu znamená, že nám nezostane dosť, povedal Pellegrini o rozhodnutí NATO 02 - Modified: 2024-07-10 17:10:02 - Feat.: 1 - Title: Stíhacie lietadlá F-16 sú podľa Blinkena na ceste na Ukrajinu. Kremeľ USA kritizuje 03 - Modified: 2024-07-10 14:30:47 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg od samitu očakáva zhodu na robustnom balíku pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-07-10 13:10:24 - Feat.: 1 - Title: Kyjev zakladá novú dobrovoľnícku légiu určenú pre Ukrajincov žijúcich v Európe
01 - Modified: 2024-09-06 17:40:00 - Feat.: - Title: Trump požiadal o zrušenie prvého verdiktu vo veci sexuálneho útoku 02 - Modified: 2024-09-06 16:35:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj a Scholz rokovali o ďalších krokoch k mieru, hovorili aj o summite 03 - Modified: 2024-09-06 13:34:17 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalších 12 samohybných húfnic 04 - Modified: 2024-09-06 13:29:42 - Feat.: - Title: Ruskí hackeri z GRU sa snažia narušiť západnú vojenskú pomoc Ukrajine, tvrdia Holanďania 05 - Modified: 2024-09-06 12:19:05 - Feat.: - Title: Kremeľ ospravedlňuje cenzúru. V čase vojnového stavu je potrebná, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. september 2024 20:26