Senátor Bernie Sanders. FOTO: Reuters
StoryEditor

Senátor Sanders podporil starnúceho Bidena, označil ho za najsilnejšieho súpera pre Trumpa

13.07.2024, 20:28
Autor:
ČTKČTK

Senátor Bernie Sanders označil Joea Bidena za skvelého prezidenta a za najsilnejšieho súpera pre lídra republikánov Donalda Trumpa. Keď sa demokrati zjednotia a nenechajú sa "rozptýliť", Biden podľa neho vyhrá.

Americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi sa dnes dostalo podpory od vplyvnej tváre Demokratickej strany po viac ako dvoch týždňoch interných sporov o to, či by mal zostať kandidátom pre novembrové prezidentské voľby.

Senátor Bernie Sanders ho označil za skvelého prezidenta a za najsilnejšieho súpera pre lídra republikánov Donalda Trumpa. Keď sa demokrati zjednotia a nenechajú sa "rozptýliť", Biden podľa neho vyhrá.

Nie je ideálny

"Áno, viem to. Pán Biden je starý, náchylný na prešľapy, chodí strnulo a mal katastrofálnu debatu s pánom Trumpom. Ale viem aj niečo iné: Prezidentské voľby nie sú diskusnou súťažou. Nestoja a nepadajú na 90-minútovej debate," napísal o 81-ročnom prezidentovi ešte o rok starší senátor v komentári v denníku The New York Times.

"Dosť! Pán Biden možno nie je ideálny kandidát, ale bude kandidátom a mal by ním byť," pokračoval Sanders, ktorý je lídrom ľavicového krídla demokratov.

image

Musk prispel na Trumpovu kampaň, nie je jasné koľko. Podľa Bloombergu ide o významnú sumu

Jeho vyjadrenie nadväzuje na nevídanú polemiku vo vnútri strany, ktorá sa štyri mesiace pred voľbami potýka so zložitou otázkou, či by mal Biden z boja o znovuzvolenie odstúpiť. Búrku spustili problémy najstaršieho prezidenta v dejinách USA pri predvolebnej debate s Trumpom, ktorá rozvírila obavy ohľadom jeho spôsobilosti na výkon funkcie a schopnosti viesť úspešnú kampaň.

Pre Bidena je Sandersovo vyjadrenie vítané po tom, ako ho skoro dve desiatky demokratov z Kongresu verejne vyzvali, aby kandidatúru prenechal niekomu inému. Prezident zároveň čelí tlaku od sponzorov kampane, zatiaľ čo niektorí lídri strany k veci nezaujali jasné stanovisko. Biden trvá na tom, že ho vek vo výkone funkcie neobmedzuje a výzvy na odstúpenie z kampane odmieta.

Ale mal by kandidovať

Podľa Sandersa sa Bidenov výkon v televíznej debate s Trumpom stal terčom "obsesivného záujmu" médií, ku ktorým sa "bohužiaľ" pripojili mnohí demokrati. Keď sa ale sústredia na programové otázky a nenechajú sa "rozdeliť a rozptýliť", Biden v novembri vyhrá, uvádza dlhoročný senátor za štát Vermont.

V komentári tiež stavia súčasného šéfa Bieleho domu do kontrastu s jeho predchodcom Trumpom, ktorého označuje za demagoga a patologického klamára. Sanders poznamenal, že republikánsky líder bol nedávno uznaný vinným z 34 zločinov a vlani ho iná súdna porota označila za páchateľa sexuálneho napadnutia. Trump "útočí" na americkú demokraciu, je presvedčený senátor.

image

"Boj s časom nevyhrá." Herec Clooney vyzval Bidena na odstúpenie z kampane

Sanders v roku 2020 bojoval s Bidenom o nomináciu demokratov na prezidenta, po jeho víťazstve sa však stal kľúčovým spojencom hlavy štátu v Kongrese, hoci dáva najavo nesúhlas s Bidenom napríklad v otázke zdravotného poistenia alebo v poslednom čase predovšetkým ohľadom podpory Izraela v čase jeho ťaženia v Pásme Gazy.

Tieto nezhody dnes Sanders pripomenul, zároveň ale Bidena označil za "najefektívnejšieho prezidenta v moderných dejinách našej krajiny" a za "najsilnejšieho kandidáta pre súboj s Donaldom Trumpom".

Podľa Sandersa prezidentovi na znovuzvolenie nestačí len obhajovať svoje doterajšie pôsobenie. "Musí predložiť a bojovať za odvážnu agendu, ktorá reaguje na potreby drvivej väčšiny nášho ľudu," apeloval senátor.

01 - Modified: 2024-07-13 15:17:06 - Feat.: 1 - Title: Musk prispel na Trumpovu kampaň, nie je jasné koľko. Podľa Bloombergu ide o významnú sumu 02 - Modified: 2024-07-13 13:32:14 - Feat.: 1 - Title: Biden nazval Zelenského Vladimir Putin. Bol to omyl, na ktorý môžeme zabudnúť, tvrdí ukrajinský prezident 03 - Modified: 2024-07-13 10:48:04 - Feat.: 1 - Title: Demonštranti v Prahe žiadali povolenie pre Ukrajinu útočiť na vojenské ciele v Rusku 04 - Modified: 2024-07-12 11:31:05 - Feat.: 1 - Title: Ako iný človek. Biden podľa amerických médií zvládol tlačovku lepšie ako debatu, tlak na neho však nekončí
01 - Modified: 2024-09-15 20:35:41 - Feat.: - Title: Situácia je veľmi ťažká. Ukrajina stále čaká na súhlas Washingtonu s útokmi v hĺbke Ruska, vraví Zelenskyj 02 - Modified: 2024-09-14 21:24:31 - Feat.: - Title: USA musia pre pomoc Ukrajine urobiť viac, tvrdí Bidenov poradca 03 - Modified: 2024-09-14 10:37:49 - Feat.: - Title: Export škótskej liehoviny sa prvom polroku prudko prepadol 04 - Modified: 2024-09-14 10:27:19 - Feat.: - Title: Ukrajina bola vystavená útokom viac ako 70 dronov vypustených ruskou armádou 05 - Modified: 2024-09-14 05:49:31 - Feat.: - Title: Rumunsko bude mať nové stíhačky F-35. Predaj schválilo americké ministerstvo zahraničných vecí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 15:12