Fanúšik Donalda Trumpa drží exprezidentovu podobizeň. Svojmu politickému favoritovi prišiel vyjadriť priazeň pod Trump Tower. FOTO: Reuters
StoryEditor

Médiá o atentáte na Trumpa: Explózia násilia, obviňovanie, šok. Príde moment vykúpenia alebo apokalypsa?

14.07.2024, 19:23
Autor:
ČTKČTK

Útok na Trumpa odsúdili štátnici z celého sveta a urobili tak aj kolektívy komentátorov najväčších amerických denníkov.

Najnovší strašný dôkaz vzostupu násilia v americkej politike, najväčší šok pre americkú verejnosť za posledné roky či prvý atentát na prezidenta alebo exprezidenta USA za posledné štyri desaťročia.

Tak opisujú svetové médiá sobotňajšiu streľbu na bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, ktorý tento rok usiluje o znovuzvolenie. Usudzujú, že útok ďalej stupňuje napätie v už tak búrlivom predvolebnom období.

"Streľba namierená proti bývalému a potenciálne budúcemu prezidentovi posilnila pocit, ktorý zažívajú mnohí Američania, a síce, že tohtoročné prezidentské voľby sa rútia k škaredému koncu," napísal denník The Wall Street Journal (WSJ).

"Prvýkrát po viac ako štyroch desaťročiach bol pri atentáte zranený muž, ktorý bol zvolený za prezidenta Spojených štátov," uviedol denník The New York Times (NYT) v referencii na útok na vtedajšieho prezidenta Ronalda Reagana v roku 1981.

"Explózia politického násilia prišla v obzvlášť nevyspytateľnom momente v amerických dejinách a naliala ďalší olej do už tak búrlivej kampane," pokračuje denník.

Vzájomné obviňovanie

Server Politico hovorí o novom dôkaze, že v americkej politike pribudlo vyhrážok a násilia. "Už tak rozbúrená a polarizovaná krajina sa, zdá sa, pripravuje na vzájomné obviňovanie," uvádza sa v článku. O riziku ďalšieho prehlbovania politických priekop píše tiež agentúra Reuters.

image

Stačilo málo, a už by nežil. Trumpovi zachránila pri sobotňajšom atentáte život stotina sekundy

Americká tlač v analýzach pripomína ďalšie prípady politického násilia z posledných rokov na čele s útokom Trumpových stúpencov na sídlo Kongresu 6. januára 2021.

Spomína tiež predvlaňajšie napadnutie manžela vtedajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej alebo streľbu na bejzbalovom stretnutí republikánskych kongresmanov v roku 2017.

"Teraz sa Amerika musí vysporiadať so zistením, že politické násilie zasiahlo v momente, keď sa krajina blíži k rozhodnutiu o budúcom prezidentovi," píše WSJ.

Americká nákaza

Publicistický web Semafor podotýka, že ľudia okolo exprezidenta Trumpa sa už dlhší čas obávali, že sa republikánsky líder stane terčom atentátu. Jeden z "blízkych dôverníkov" exprezidenta túto obavu reportérke prvýkrát spomenul v lete roku 2022. Tento zdroj mal za to, že otázkou nie je "či" sa tak stane, ale "kedy".

Útok na Trumpa odsúdili štátnici z celého sveta a urobili tak aj kolektívy komentátorov denníkov NYT, WSJ a The Washington Post (WP).

image

Exšéf ochrankárov Zábojník pre HN: Trump nie je pán situácie. Jeho gesto považujem za absolútnu chybu

"Politickí lídri na oboch stranách a Američania ako jednotlivci aj spoločne teraz majú povinnosť odolať príklonu k ďalšiemu násiliu a k druhu extrémistického vyjadrovania, ktoré ho poháňa. Násilie sa ako nákaza šíri americkým politickým životom a mení jeho kurz," uvádza NYT.

O náraste nevraživosti v politike píšu aj komentátori denníka WSJ, ktorí tiež vyzývajú demokratov i republikánov na "zmenu správania a rétoriky". Podľa nich môže sobotňajší atentát ešte viac rozdúchať nenávisť a špirálu násilia.

"Ak to tak bude, Boh nám pomáhaj. Alebo to môže byť moment vykúpenia, ktorý povedie k reflexii a politickej debate, ktorá je tvrdá, ale nie apokalyptická," pokračuje komentár.

01 - Modified: 2024-07-14 12:40:18 - Feat.: 1 - Title: Trump sa prihovoril k Američanom: Nebudeme sa báť, zostaneme odolní. Nedovoľme zlu zvíťaziť 02 - Modified: 2024-07-14 11:21:13 - Feat.: 1 - Title: Útok na Trumpa odráža atmosféru, ktorú vytvorila Bidenova administratíva, reaguje Moskva 03 - Modified: 2024-07-14 08:50:44 - Feat.: 1 - Title: Len milimetre od katastrofy. Strelca delili od Trumpa iba desiatky metrov, hovorí sa o veľkom zlyhaní 04 - Modified: 2024-07-14 08:30:00 - Feat.: 1 - Title: Šimečka odsúdil atentát na Trumpa. Tieto incidenty však nesmú byť zámienkou na zneužitie moci, vyhlásil 05 - Modified: 2024-07-14 08:11:20 - Feat.: 1 - Title: Fico hovorí o scenári ako cez kopirák: Trumpovi politickí oponenti sa ho pokúšajú zatvoriť, štvú verejnosť
01 - Modified: 2024-09-16 13:05:00 - Feat.: - Title: Trump sa podľa FBI stal terčom zjavného pokusu o atentát. Podozrivý vyjadroval podporu Ukrajine 02 - Modified: 2024-09-15 20:35:41 - Feat.: - Title: Situácia je veľmi ťažká. Ukrajina stále čaká na súhlas Washingtonu s útokmi v hĺbke Ruska, vraví Zelenskyj 03 - Modified: 2024-09-15 20:13:01 - Feat.: - Title: V Trumpovej blízkosti sa strieľalo. Exprezident je v poriadku, Biely dom odsúdil politické násilie 04 - Modified: 2024-09-14 21:24:31 - Feat.: - Title: USA musia pre pomoc Ukrajine urobiť viac, tvrdí Bidenov poradca 05 - Modified: 2024-09-14 10:37:49 - Feat.: - Title: Export škótskej liehoviny sa prvom polroku prudko prepadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 15:11