Izrael, Spojené štáty aj celý arabský svet ohrozuje iránska ”os terorizmu”, povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Netanjahu v americkom Kongrese varoval pred iránskou "osou terorizmu". Demonštrantov nazval "idiotmi"

24.07.2024, 21:22
24.07.2024, 22:41
Autor:
TASRTASR

Po príchode do Kongresu si izraelský premiér vyslúžil potlesk a ovácie zo strany republikánov a oveľa tlmenejšie prijatie zo strany demokratov.

Izrael, Spojené štáty aj celý arabský svet ohrozuje iránska "os terorizmu", povedal v stredu izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojom prejave v americkom Kongrese. Po príchode do Kongresu si izraelský premiér vyslúžil potlesk a ovácie zo strany republikánov a oveľa tlmenejšie prijatie zo strany demokratov. Správa pochádza z agentúry AFP.

"Náš svet sa otriasa. Na Blízkom východe sa iránska os terorizmu stavia proti Amerike, Izraelu aj našim arabským priateľom. Toto nie je stret civilizácií. Je to stret medzi barbarstvom a civilizáciou," povedal Netanjahu.

V prejave v Kongrese, ktorý aktuálne rozdeľuje otázka vojenskej kampane Izraela v Pásme Gazy, zároveň Netanjahu vyzval USA, aby stáli pri jeho krajine. "Na to, aby sily civilizácie zvíťazili, Amerika a Izrael musia stáť pri sebe," povedal.

"Demonštrantov financuje Irán"

Ľudí, ktorí protestujú proti vojne v Gaze, nazval izraelský premiér "užitočnými idiotmi Iránu" a dodal, že Teherán takéto  demonštrácie financuje. "Pre týchto demonštrantov mám odkaz: Keď vás tyrani z Teheránu, ktorí vešajú homosexuálov na žeriavoch a vraždia ženy za to, že si nezahaľujú vlasy, chvália, podporujú a financujú, stali ste sa oficiálne užitočnými idiotmi Iránu," uviedol.

Zdôraznil tiež, že nepriatelia Izraela sú aj nepriateľmi USA a víťazstvo Izraela v Gaze tak bude aj tým americkým. "Keď bojujeme proti Iránu, bojujeme proti najradikálnejšiemu a najvražednejšiemu nepriateľovi Spojených štátov amerických... Nechránime len seba. Chránime aj vás," povedal.

image

Izraelské úrady oznámili úmrtie dvoch rukojemníkov v Gaze, muži mali 76 a 35 rokov

Netanjahu zároveň v Kongrese vyjadril nádej, že dôjde k prepusteniu zvyšných rukojemníkov, ktorých palestínske militantné hnutie Hamas stále zadržiava od bezprecedentného októbrového útoku na juhu Izraela.

"Som presvedčený, že snahy (o ich prepustenie) môžu byť úspešné, niektoré z nich prebiehajú práve teraz," povedal a vyjadril vďaku americkému prezidentovu Joeovi Bidenovi za "neúnavné úsilie", ktoré v tomto zmysle vyvíja.

Prepustenie rukojemníkov

Spojené štáty zároveň vyzval, aby urýchlili dodávky vojenskej pomoci Izraelu a pomohli tak ukončiť vojnu v Pásme Gazy. "Urýchlené poskytnutie americkej vojenskej pomoci by mohlo výrazne priblížiť koniec vojny v Gaze a zabrániť rozsiahlejšej vojne na Blízkom východe," dodal.

Izrael zároveň podľa jeho slov urobí "všetko potrebné" na zaistenie svojej severnej hranice, kde sa jeho sily takmer denne zrážajú s libanonským hnutím Hizballáh podporovaným Iránom.

Netanjahu priblížil aj svoju víziu povojnovej Gazy. "Po našom víťazstve, s pomocou regionálnych partnerov, môže demilitarizácia a deradikalizácia Gazy viesť aj k budúcnosti, ktorá sa bude vyznačovať bezpečnosťou, prosperitou a mierom. To je moja vízia pre Gazu," povedal.

image

Izraelská armáda bombardovala utečenecké tábory, zahynulo najmenej 21 ľudí

V prejave zmienil aj amerického exprezidenta a súčasného prezidentského kandidáta republikánov Donalda Trumpa. "Chcem sa poďakovať aj prezidentovi Trumpovi za všetko, čo urobil pre Izrael - od uznania zvrchovanosti Izraela nad Golanskými výšinami cez konfrontáciu s iránskou agresiou až po uznanie Jeruzalema za naše hlavné mesto a presunutie amerického veľvyslanectva doň," povedal. Dodal, že Izraelčanom sa rovnako ako Američanom uľavilo, keď Trump prežil nedávny atentát.

Bezprostredne pred Netanjahuovým prejavom protestovali pred budovou Kapitolu proti vojne v Gaze tisíce ľudí. Polícia demonštrantov rozháňala aj paprikovým sprejom po tom, ako sa časť davu podľa jej vyhlásenia uchýlila k násiliu a neuposlúchla výzvy stiahnuť sa za vytýčenú hranicu.

Demonštranti žiadajú, aby Washington prestal s vojenskou pomocou Izraelu. Bidenovu administratívu zároveň obviňujú zo spoluúčasti na "genocíde" Palestínčanov v Gaze.

01 - Modified: 2024-07-24 18:44:26 - Feat.: 1 - Title: Polícia pred americkým Kapitolom použila korenistý sprej na protestujúcich proti Netanjahuovi 02 - Modified: 2024-07-24 16:09:04 - Feat.: 1 - Title: Izrael odložil vyslanie delegácie, ktorá bude rokovať o rukojemníkoch. Netanjahu je v USA 03 - Modified: 2024-07-24 06:55:00 - Feat.: 1 - Title: Americká polícia zadržala 200 židovských aktivistov v budove Kongresu
01 - Modified: 2024-09-07 21:19:29 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku zabili libanonských záchranárov, ktorí hasili požiar 02 - Modified: 2024-09-07 16:00:36 - Feat.: - Title: Erdogan vyzýva na vytvorenie islamskej aliancie proti Izraelu 03 - Modified: 2024-09-07 11:18:06 - Feat.: - Title: Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v škole v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 05 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:17