Šéf palestínskeho teroristického hnutia Hamas Ismáíl Haníja bol zabitý pri leteckom útoku na jeho rezidenciu v Teheráne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lídra Hamasu zabili v Iráne pri leteckom útoku. Izrael bude ľutovať, reaguje Teherán

31.07.2024, 06:44
31.07.2024, 13:31
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
  • Spolu s Ismáílom Haníjom zomrel pri leteckom útoku na jeho rezidenciu v Teheráne jeden z jeho osobných strážcov.
  • Vysoký predstaviteľ hnutia Músa abú Marzúk povedal, že ide "o zbabelý čin, ktorý nezostane nepotrestaný".
  • Považuje to za zásadnú eskaláciu.
  • Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí sľúbil pomstiť smrť lídra Hamasu.

Šéf palestínskeho teroristického hnutia Hamas Ismáíl Haníja bol zabitý pri leteckom útoku na jeho rezidenciu v Teheráne, uviedla v stredu táto skupina podľa agentúry AP. Hamas, ktorý ovláda Pásmo Gazy, pripísal zodpovednosť za tento útok Izraelu.

Vysoký predstaviteľ hnutia Músa abú Marzúk povedal, že ide "o zbabelý čin, ktorý nezostane nepotrestaný". Ide podľa neho o zásadnú eskaláciu. Iránske Revolučné gardy informovali, že spolu s Haníjom zomrel jeden z jeho osobných strážcov a že sa prípad vyšetruje.

image

Smrť Haníju posilní puto s Palestínou, znie z Iránu. Útok odsúdilo Turecko, Rusko aj Čína

Izrael sa oficiálne k Haníjovej smrti nevyjadril, tlačový úrad vlády ale zverejnil jeho fotku s nápisom "eliminovaný". Z facebookovej stránky ale príspevok neskôr zmizol.

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas uviedlo, že zabitím Haníju sa vojna proti Izraelu dostáva na "novú úroveň". Brigády Izadína Kasáma zároveň varovali pred dôsledkami pre celý región.

Izrael "oľutuje" zabitie vodcu Hamasu 

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí sľúbil pomstiť smrť lídra Hamasu. Chameneí uviedol, že Izrael tak poskytol dôvod na tvrdý trest, informovala agentúra Reuters.

Tiež nový iránsky prezident Massúd Pezeškiján uviedol, že Irán bude brániť svoju územnú celistvosť a česť a prinúti teroristických okupantov, ktorými myslel zrejme Izrael, ľutovať atentát na Haníju.

Chameneí, ktorý je v Iráne najvyššie postavenou osobou a má posledné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach, vrátane zahraničnej politiky, jadrového programu či armády, uviedol, že je povinnosťou Teheránu pomstiť Haníjovu smrť.

image

Jeden z izraelských ministrov sa vyjadril k zabitiu Haníju, označil to za správne

Irán bude "brániť svoju územnú celistvosť, dôstojnosť, česť a hrdosť, a postará sa o to, aby teroristickí votrelci oľutovali svoj zbabelý čin," uviedol Pezeškiján na platforme X. Haníju zároveň označil za "odvážneho lídra".

Haníja sa v utorok v iránskej metropole zúčastnil slávnosti, pri ktorej zložil prísahu nový iránsky prezident.

Fotografia Haníju s nápisom "eliminovaný"

Tlačový úrad izraelskej vlády dal na sociálnu sieť Facebook fotografiu politického lídra Hamasu s pečiatkou "eliminovaný".

K fotke Haníju s červenou pečiatkou na čele s nápisom "eliminovaný" na facebookovom účte tlačového úradu izraelskej vlády je pripojený popisok: "Eliminovaný: Ismáíl Haníja, najvyšší líder Hamasu, bol zabitý pri presnom údere v iránskom Teheráne".

Odkaz na príspevok však po niekoľkých hodinách prestal fungovať, čo naznačuje, že snímka bola odstránená. 

Iránske revolučné gardy uviedli, že Irán a front odporu budú na "tento zločin" reagovať. Zabitie Haníji označili za zločin a porušenie "medzinárodných pravidiel a predpisov". Odpoveď na útok bude podľa gárd "tvrdá a bolestivá".

image

Správy o osude veliteľa Hizballáhu sa rôznia, podľa médií izraelský útok neprežil

Agentúra AP píše, že k zodpovednosti za atentát sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale že podozrenie okamžite padlo na Izrael, ktorého predstavitelia sľubovali Haníju a ďalších šéfov Hamasu zabiť v odvete za teroristický útok na Izrael z minuloročného 7. októbra. Pri ňom ozbrojenci Hamasu v izraelskom pohraničí zabili 1200 ľudí a ďalších 250 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Týmto útokom začala vojna v Pásme Gazy, kde si izraelská odveta vyžiadala podľa tamojších úradov kontrolovaných Hamasom životy takmer 40-tisíc Palestínčanov.

Líder Hamasu opustil Gazu pred niekoľkými rokmi

Izrael považuje Irán za najväčšiu hrozbu, predovšetkým kvôli jeho jadrovému programu. Iránsky režim Izrael neuznáva a viní ho z vrážd iránskych vedcov a predstaviteľov. Izrael podobné obvinenia obvykle nepopiera, ani nepotvrdzuje.

Haníja Pásmo Gazy pred niekoľkými rokmi opustil a zamieril do exilu v Katare. Hlavným šéfom hnutia v Pásme Gazy je Jahjá Sinvár, ktorý zosnoval útoky zo 7. októbra. Koľko toho o týchto plánoch vedel Haníja, nie je podľa agentúry Reuters jasné.

V apríli pri izraelskom nálete v Gaze zomreli traja Haníjovi synovia a štyri vnúčatá. Povedal vtedy, že Hamas sa touto udalosťou nenechá dotlačiť k tomu, aby zmäkčil svoje pozície pri vyjednávaní o prímerí s Izraelom.

Informácie o Haníjovej smrti prišla len niekoľko hodín po tom, čo izraelská armáda oznámila, že v Bejrúte zabila významného veliteľa libanonského hnutia Hizballáh Fuáda Šukra. Iránom podporovaný Hizballáh je spojencom Hamasu.

01 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas 02 - Modified: 2024-09-18 20:52:37 - Feat.: - Title: Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí 03 - Modified: 2024-09-18 18:34:00 - Feat.: - Title: Rijád nenadviaže vzťahy s Izraelom pred vznikom palestínskeho štátu, povedal princ 04 - Modified: 2024-09-18 15:11:46 - Feat.: - Title: Fínsky prezident obhajuje kúpu zbraní od Izraela i neuznanie palestínskeho štátu. Je to otázka času, tvrdí 05 - Modified: 2024-09-18 13:56:59 - Feat.: - Title: Teraz alebo nikdy. Izrael útok na pagery urýchlil, pôvodne ho mal v zálohe pre totálnu vojnu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 23:58