Vrchný veliteľ ozbrojeného krídla Hamásu Muhammad Díf. FOTO: Koláž Idnes.cz
StoryEditor

Dostali „Bin Ládina Gazy“. Izrael hlási smrť šéfa vojenského krídla Hamasu

01.08.2024, 10:50
01.08.2024, 16:22
Autor:
ČTKČTKjhrjhr

Izraelská armáda dostala spravodajské informácie potvrdzujúce smrť šéfa vojenského krídla Hamasu. Muhammad Díf zomrel pri júlovom izraelskom nálete.

Šéf vojenského krídla Hamasu Muhammad Díf je po smrti, uviedla izraelská armáda. Zahynul pri júlovom nálete na juhu Pásma Gazy. Oznámenie prichádza po stredajšom zabití šéfa politického krídla teroristického hnutia Hamas Ismáila Haníju.

Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil, že likvidácia vodcu vojenského krídla Hamasu je kľúčový krok k zničeniu teroristickej organizácie.

image

Blízky východ stojí na pokraji veľkej vojny. Vražda šéfa Hamasu je tvrdou ranou najmä pre Irán

Mačka s deviatmi životmi

O Dífovej smrti sa dlhodobo špekulovalo po tom, čo izraelská armáda 13. júla podnikla úder na sídlo jeho zástupcu Rafy Salámího v Chán Júnise v južnej časti Pásma Gazy. Izraelská armáda teraz uviedla, že získala spravodajské informácie potvrdzujúce jeho smrť.

Dífovi sa prezývalo Mačka s deviatimi životmi. Veliteľa brigád al-Kassám, ozbrojeného krídla Hamasu, sa Izraelčania v minulosti pokúsili zabiť už najmenej šesťkrát.

„Zabitie hlavného vraha Muhammada Dífa ‚Bin Ládina z Gazy‘, 13. júla 2024 je veľkým krokom na ceste k odstráneniu Hamasu ako vojenskej a vládnej organizácie ak dosiahnutiu stanovených cieľov vojny,“ napísal Galant na sociálnej sieti, kam umiestnil fotografiu, na ktorej čiernym fixkou škrtá meno Dief na nástennej mape štruktúry teroristickej skupiny.

image

Izraelská armáda potvrdila smrť šéfa vojenského krídla Hamasu Muhammada Dífa. FOTO: X/@LTC_Shoshani

„Výsledky operácie jasne ukazujú, že Hamas je rozpadajúcou sa organizáciou a že teroristi si musia vybrať medzi kapituláciou a smrťou. Bezpečnostný systém bude prenasledovať teroristov Hamasu, od plánovačov masakru 7. októbra až po jeho páchateľa, a nedá si pokoj, kým nebude misia dokončená,“ dodal minister.

image

Chameneí vydal príkaz na útoky na Izrael kvôli zabitiu šéfa Hamasu, tvrdí The New York Times

Podľa vyhlásenia izraelských obranných síl sa izraelské stíhačky zamerali na objekt, v ktorom sa Díf nachádzal, na základe presných spravodajských informácií od izraelskej vojenskej rozviedky a izraelskej tajnej služby Šin Bet. Saláma bol zabitý spolu s ním, rovnako ako mnoho ďalších členov Hamasu.

„Gratulujem izraelským obranným silám, Šin Betu a bezpečnostným zložkám k úspešnej eliminácii Muhammada Dífa. Je to bezprecendentne úspešný vojenský úspech,“ ocenil zásah líder izraelskej opozície a bývalý premiér Jair Lapid. Podľa neho Izrael musí vojenské úspechy premeniť aj na politické úspechy a priniesť späť rukojemníkov unesených Hamasom do Pásma Gazy.

Jeden zo zakladateľov Hamasu

Izraelské médiá označujú Difa ako jedného z „architektov“ 7. októbra, počas ktorého ozbrojenci Hamasu zaútočili na Izrael a zabili takmer 1200 ľudí a takmer 250 ďalších uniesli. Izrael následne začal vojenskú operáciu v Pásme Gazy s cieľom Hamas úplne vyhladiť.

image

Ukazuje iba svoj tieň. Kto je terorista, ktorý zosnoval útok na Izrael

Díf bol v 90. rokoch jedným zo zakladateľov vojenského krídla Hamásu. Vyše 30 rokov stúpal v hierarchii Hamasu, vytvoril sieť tunelov skupiny a podieľal sa na vývoji bômb. Podľa Izraela je zodpovedný za smrť desiatok Izraelčanov zabitých pri samovražedných atentátoch.

Oznámenie o Dífovej smrti prišlo vo chvíli, keď sa v iránskej metropole Teheránu koná pohreb politického lídra Hamasu Ismáila Haníju, ktorého stredajšie zabitie Hamas pričíta Izraelu.

Súčasný politický líder hnutia priamo v Gaze Jahjá Sinvár stále uniká izraelskému hnevu. Izrael ho podozrieva, že práve on plánoval a schválil zverstvá zo 7. októbra.

01 - Modified: 2024-09-19 16:08:12 - Feat.: - Title: Izrael výbuchmi prekročil všetky červené čiary. Nastali v nemocniciach či na uliciach, tvrdí vodca Hizballáhu 02 - Modified: 2024-09-19 15:07:22 - Feat.: - Title: Výbuchy pagerov a vysielačiek boli pre Hizballáh bezprecedentnou ranou. Šéf hnutia hrozí vojnou 03 - Modified: 2024-09-19 14:42:59 - Feat.: - Title: Izrael chce rozšíriť vojnu z Pásma Gazy do Libanonu, tvrdí Ankara 04 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon 05 - Modified: 2024-09-19 08:57:30 - Feat.: - Title: Maďarský dodávateľ pagerov pre Hizballáh bol podľa amerických médií súčasťou izraelskej operácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 18:37