Agent ruskej tajnej služby FSB Vadim Krasikov, ktorého víťa ruský prezident Vladimir Putin na letisku Vnukovo v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Príliš vysoká cena? Prepustenie vraha Krasikova vyvoláva v Nemecku kontroverzie, výhrady má nielen opozícia

02.08.2024, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Príbuzní Čečenca s gruzínskym občianstvom Zelimchana Changošviliho, ktorého ruský agent v roku 2019 zavraždil, sú z prepustenia vraha sklamaní.

Rozhodnutie Berlína prepustiť v rámci výmeny väzňov s Ruskom usvedčeného vraha Vadima Krasikova, ktorý si odpykával doživotný trest väzenia, vyvolalo v Nemecku kontroverzie. Sklamanie vyjadrila nielen rodina zavraždeného, ale výhrady majú aj médiá a politickí predstavitelia. Kritické hlasy zaznievajú z radov opozície i vládnych strán.

"Z ľudského hľadiska oslobodenie 16 politických väzňov vítam," napísal na sieti X poslanec a zahraničnopolitický expert konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Roderich Kiesewetter.

"Rusko je teroristický štát, ktorý sa cielene pokúša nastoliť diplomaciu s rukojemníkmi a urobiť z nej obchodný model," vysvetlil. Prepustenie Krasikova môže podľa Kiesewettera vytvoriť precedens, ktorý by odporoval nemeckým právnym zásadám. "Keďže by posilnil teroristický štát Rusko," dodal.

image

Gershkovich, Whelan a Kurmaševová po výmene väzňov s Ruskom pristáli v USA, vítal ich aj Biden

Zložité rozhodnutie 

Kiesewetter tiež uviedol, že rozhodnutie vlády kancelára Olafa Scholza bolo zložité a že ho chápe, teraz je však potrebné prístup k Rusku sprísniť. Scholzovi odporučil štyri kroky, a to prestať vydávať víza Rusom, vyhostiť ďalších kontroverzných pracovníkov ruského veľvyslanectva, sprísniť sankcie a navýšiť zbrojnú podporu Ukrajiny.

image

Von der Lyenová: Kremeľ vymenil nevinných občanov EÚ a USA a čestných ruských demokratov za zločincov a vrahov

"Dnes by bola dobrá doba dodať Ukrajine prvé strely s plochou dráhou Taurus," uviedol Kiesewetter. O taurusy, ktoré majú dolet až 500 kilometrov, Ukrajina brániaca sa ruskej invázii dlhodobo usiluje. Scholz ale tieto strely poskytnúť ukrajinskej armáde nechce, lebo by to podľa neho zvýšilo zatiahnutie Nemecka do vojny.

Kancelár predtým uviedol, že dodanie taurusov by znamenalo zapojenie nemeckých vojakov do kontroly cieľov.

Kiesewetter tiež napísal, že je omyl myslieť si, že s teroristickými štátmi, akým Rusko je, môže človek rokovať. "Rusko bude ďalej šíriť teror, svojvoľne zadržiavať ľudí a pokúšať sa nás vydierať," varoval.

Takáto výmena môže byť len raz 

Podobné obavy vyslovil tiež poslanec vládnych liberálnych slobodných demokratov (FDP) Marcus Faber, ktorý je tiež predsedom obranného výboru Spolkového snemu. Na X napísal, že teraz musí byť každému jasné, že režim ruského prezidenta Vladimira Putina svojvoľne väzní ľudí, ktorí potom slúžia diktátorovi ako zástava.

"Takúto výmenu je možné urobiť raz, ak sa zdôrazní, že sa nebude opakovať," uviedol Faber. Objasnenie jedinečnosti terajšej výmeny je podľa neho nevyhnutné, inak sa demokrati stanú terčom Putinovho teroru. Každý tiež musí vedieť, že do Ruska oddnes cestuje na vlastnú zodpovednosť.

image

Výmena väzňov medzi Ruskom a Západom je pozitívny signál, veľký prielom to však nebude, tvrdí Pavel

"Môžeme byť ľudskejší ako bojovníci v Kremli, áno. Nesmieme ale pripustiť, aby z našej ľudskosti urobil (Putin) slabosť, "dodal.

Poslanec Scholzovej sociálnej demokracie (SPD) a predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Michael Roth ku kritike výmeny uviedol, že je úplne oprávnená. Rozhodnutie Berlína ale obhajuje, zároveň však volá po väčšej podpore Ukrajiny. "Občas treba sa z dôvodov ľudskosti dohodnúť s diablom," poznamenal na X.

Je cena príliš vysoká?

Príbuzní Čečenca s gruzínskym občianstvom Zelimchana Changošviliho, ktorého Krasikov v berlínskom parku Kleiner Tiergarten v roku 2019 zavraždil, sú z prepustenia vraha sklamaní. Vo vyhlásení spochybnili to, či v právnych krajinách platia zákony.

Výmene, ktorá vyvoláva kontroverzie, sa dnes venujú aj nemecké médiá. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) dnes písal o dezilúzii, osudovej chybe a o tom, že Putin má dôvod sa smiať. "Pre Putinových rukojemníkov je prepustenie šťastím. Cena, ktorú za to Západ zaplatil, je ale vysoká. Teraz je jasné, že sa podvolil vydieračovi," myslí si FAZ.

To, či cena nie je príliš vysoká, sa dnes pýtal aj najpredávanejší nemecký denník Bild. Ten uviedol, že nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková z koaličných Zelených mala pochybnosti.

image

Zradcovia Ruska majú hniť vo väzení, ale vďaka výmene väzňov sa naši vrátia domov, tvrdí Medvedev

Denník tiež pripomenul, že s výmenou politických väzňov má Nemecko svoje skúsenosti, pretože niekdajšia komunistická Nemecká demokratická republika (NDR) takýchto väzňov spolkovej republike predávala za západonemecké marky.

Nemecká mutácia európskeho portálu Politico označila výmenu za ťažké rozhodnutie. "Môže Nemecko nechať bežať právoplatne odsúdeného vraha, aby tak dosiahlo prepustenie politických väzňov (aj keď päť z nich má nemecké pasy)?" položil si portál otázku.

Dodal, že je to úplne odlišná situácia od výmeny špiónov na známom Glienickom moste za studenej vojny. Portál tiež poznamenal, že Scholz prepustenie Krasikova prisľúbil Bidenovi na začiatku februára počas návštevy Washingtonu. "Pre teba to urobím," povedal podľa Politico kancelár americkému prezidentovi.

01 - Modified: 2024-08-01 20:11:33 - Feat.: 1 - Title: Ruskí väzni prepustení Západom pristáli v Moskve, privítal ich Putin 02 - Modified: 2024-08-01 18:42:38 - Feat.: 1 - Title: Putin udelil milosť 13 ľuďom prepusteným v rámci výmeny väzňov, oznámil Kremeľ 03 - Modified: 2024-08-01 18:24:35 - Feat.: 1 - Title: Rusko potvrdilo výmenu väzňov so Západom, prevzalo desať ľudí, uviedla FSB 04 - Modified: 2024-08-01 15:04:56 - Feat.: 1 - Title: Prebieha rozsiahla výmena väzňov medzi USA a Ruskom. Známi Američania už sú na slobode​ 05 - Modified: 2024-07-12 16:59:11 - Feat.: 1 - Title: Chce Kremeľ zabiť šéfa zbrojárskeho gigantu? Nenecháme sa zastrašiť, odkazuje nemecká vláda 06 - Modified: 2024-03-17 22:21:35 - Feat.: 1 - Title: Bola to "smutná udalosť". Putin tvrdí, že podporoval myšlienku prepustiť Navaľného
01 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku 02 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony 03 - Modified: 2024-09-18 14:22:25 - Feat.: - Title: Rusov sme v Kurskej oblasti zastavili, hrozí im obkľúčenie, tvrdia Ukrajinci 04 - Modified: 2024-09-18 14:05:55 - Feat.: - Title: Nemecký automobilový gigant a jeho partner z Číny chcú zatvoriť aspoň jeden čínsky závod 05 - Modified: 2024-09-18 13:43:46 - Feat.: - Title: Politici AfD na tajnej schôdzke debatovali o prevrate, píšu nemecké médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 19:07