Vadim Krasikov a ďalší ruskí štátni príslušníci, ktorí boli prepustení pri výmene väzňov medzi Ruskom a západnými krajinami. FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Kremeľ potvrdil, že Krasikov bol súčasťou ruskej FSB. Patril do elitnej jednotky

02.08.2024, 12:43
02.08.2024, 13:17
Autor:
ČTKČTK

O Krasikovej príslušnosti k FSB sa v médiách špekulovalo, bol o nej presvedčený aj nemecký súd, ktorý ho poslal na doživotie do väzenia.

Rus Vadim Krasikov odsúdený v Nemecku za vraždu, ktorý bol súčasťou štvrtkovej rozsiahlej výmeny väzňov medzi Západom a Ruskom, bol príslušníkom ruskej tajnej služby FSB.

Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého Krasikov slúžil pri elitnej jednotke Alfa. Hovorca na svojej pravidelnej tlačovej konferencii, na ktorej sa dnes novinári pýtali najmä na okolnosti výmeny, tiež povedal, že rokovania ohľadom výmeny väzňov nijako nesúvisia s hovormi o urovnaní konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra TASS.

Krasikov "slúžil v Alfe, slúžil spoločne s niektorými členmi ochranky" ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol Peskov. Dodal, že s Krasikovom sa preto bezpečnostní pracovníci vo štvrtok vrelo privítali.

image

Príliš vysoká cena? Prepustenie vraha Krasikova vyvoláva v Nemecku kontroverzie, výhrady má nielen opozícia

O Krasikovovej príslušnosti k FSB sa v médiách špekulovalo. Bol o nej presvedčený aj nemecký súd, ktorý ho v roku 2021 poslal na doživotie do väzenia, Rusko to ale až doteraz oficiálne nepotvrdilo.

Krasikov si v nemeckom väzení odpykával doživotný trest za vraždu Čečenca s gruzínskym občianstvom Zelimchana Changošviliho, odporcu ruského režimu, v berlínskom parku Kleiner Tiergarten v roku 2019. Nemecký súd zločin označil za "štátom objednanú vraždu".

Štvrtková najväčšia výmena väzňov od konca studenej vojny sa uskutočnila v Turecku, odkiaľ sa do Ruska vydalo desať ľudí - osem dospelých a dve deti. Do Spojených štátov a Nemecka zamierilo 16 prepustených. Na rozsiahlej dohode sa podľa západných médií podieľala celá rada štátnych orgánov a vyjednávačov.

image

Von der Lyenová: Kremeľ vymenil nevinných občanov EÚ a USA a čestných ruských demokratov za zločincov a vrahov

Kremeľ dnes ale odmietol, že by sa spolupráca mohla preniesť na pole mierových hovorov ohľadom vojny na Ukrajine. Tú Rusko rozpútalo inváziou do susednej krajiny v roku 2022.

"Ide o rôzne oblasti práce a úplne odlišné situácie," povedal Peskov. "Ak hovoríme o Ukrajine a zložitejších medzinárodných problémoch, potom je to úplne iná záležitosť. Tam platia úplne iné princípy. Práca tam prebieha v trochu inom režime a podľa iných zásad, "dodal hovorca.

01 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami 02 - Modified: 2024-09-19 16:00:48 - Feat.: - Title: Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy, spôsobili ju nezhody vo vedení spoločnosti 03 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 04 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 05 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 20:20