Generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Elon Musk písal o občianskej vojne v Británii. Veľmi nezodpovedné, kritizuje jeho vyjadrenia Londýn

06.08.2024, 14:52
Autor:
TASRTASR

Britský minister pre technológie stretol so zástupcami spoločností TikTok, Meta, Google a X, aby im objasnil ich zodpovednosť pri zastavení šírenia nenávistných dezinformácií​.

Britská ministerka spravodlivosti Heidi Alexanderová v utorok kritizovala miliardára Elona Muska za jeho vyjadrenia o násilných demonštráciách krajnej pravice v Británii. Informuje o tom agentúra AFP.

Musk (53) v príspevku na sociálnej sieti X, ktorú vlastní, v nedeľu napísal, že "občianska vojna" v Británii je "neodvrátiteľná".

Alexanderová označila jeho komentár za "veľmi nezodpovedný". "Používanie výrazov ako ‘občianska vojna‘ nie je v žiadnom prípade prijateľné," povedala pre rozhlasovú stanice Times Radio.

"Sme svedkami vážnych zranení policajtov, podpaľovania budov, a preto si naozaj myslím, že každý, kto má platformu, by mal svoju moc využívať zodpovedne," dodala.

image

Horiace autá a skrvavení demonštranti. Problém prišiel príliš skoro a britský premiér nevie, čo robiť

Útoky na mešity a moslimské komunity

Násilnosti vypukli v Británii po tom, ako minulý týždeň útočník zavraždil tri dievčatá na tanečnom podujatí pre deti v meste Southport na severozápade Anglicka. Nepokoje vzbudilo zverejnenie dezinformácií, že útočníkom bol radikálny islamský migrant uchádzajúci sa o azyl v Británii.

V skutočnosti je z útoku obvinený 17-ročný Axel Muganwa Rudakubana, ktorý sa narodil v Cardiffe vo Walese a jeho rodičia pochádzajú z Rwandy.

image

Násilnosti vo Veľkej Británii ukazujú, ako veľmi je západný svet zraniteľný

Demonštranti útočili na mešity, policajné stanice a hotely, v ktorých sú ubytovaní žiadatelia o azyl. Pokrikovali aj protiimigračné heslá.

Britský premiér Keir Starmer v pondelok na sociálnej sieti vyhlásil, že jeho vláda "nebude tolerovať útoky na mešity alebo moslimské komunity". Na tento príspevok reagoval Musk a napísal, či by Starmerov kabinet nemal byť znepokojený "útokmi na všetky komunity".

Šírenie dezinformácií

Muskov pôvodný komentár o občianskej vojne bol odpoveďou na príspevok iného používateľa sociálnej siete X, ktorý označil nepokoje v Británii za "následky masovej migrácie a otvorených hraníc".

image

Lietali kamene aj zápalné fľaše. Od začiatku nepokojov v Británii zatkli vyše 370 ľudí

Medzi osobami, ktoré šírili dezinformácie o útočníkovi zo Southportu, sú aj kontroverzný influencer Andrew Tate či britský protiislamský aktivista Tommy Robinson, všíma si AFP.

Britský minister pre technológie Peter Kyle sa v pondelok stretol so zástupcami spoločností TikTok, Meta, Google a X, aby im objasnil ich zodpovednosť pri zastavení šírenia nenávistných dezinformácií, informovala agentúra DPA. Minister zároveň upozornil, že používatelia sociálnych sietí šíriaci dezinformácie sa "nebudú mať kam ukryť".

01 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 02 - Modified: 2024-09-17 09:24:25 - Feat.: - Title: 150-tisíc lajkov. Zabiť Bidena a Harrisovú sa nikto nepokúsi, čudoval sa Musk 03 - Modified: 2024-09-16 11:19:59 - Feat.: - Title: Británia pokukuje po reštarte brexitu. Tak začnite niečo robiť, znie z Bruselu 04 - Modified: 2024-09-13 21:24:52 - Feat.: - Title: Brazílsky súd zrušil zablokovanie bankových účtov Muskových spoločností 05 - Modified: 2024-09-13 06:11:07 - Feat.: - Title: Rusko zrušilo akreditáciu šiestich pracovníkov britskej ambasády v Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 00:11