Katalánsky expremiér Carles Puigdemont. FOTO: Reuters
StoryEditor

Katalánsky expremiér sa ukázal v Barcelone. Kým ho stihli zatknúť, zase zmizol

08.08.2024, 09:40
08.08.2024, 15:05
Autor:
ČTKČTK

Katalánska polícia hliadkovala pri budove parlamentu v Barcelone od skorého rána. Mala Puigdemonta zatknúť, pretože je na neho vydaný zatykač kvôli neústavnému referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Katalánsky expremiér Carles Puigdemont dnes po takmer siedmich rokoch v exile prišiel do Barcelony, kde krátko prehovoril k niekoľkým tisíckam svojich priaznivcov a potom odišiel. Očakávalo sa, že sa zúčastní na schôdzi miestneho parlamentu, ktorá rokuje o novom katalánskom premiérovi.

Schôdza sa však začala o 10:00 bez Puigdemonta. Katalánski policajti ho nezadržali, hoci je naneho vydaný zatykač, a vykonávajú kontroly na cestách, čo spôsobilo dopravné zápchy. Miestne médiá napísali, že katalánski policajti zadržali jedného zo svojich kolegov, v ktorého aute Puigdemont po prejave na demonštrácii asi odišiel.

Katalánska polícia (Mossos d‘Esquadra) hliadkovala pri budove parlamentu v Barcelone od skorého rána. Mala Puigdemonta zatknúť, pretože je na neho vydaný zatykač kvôli neústavnému referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Televízia RTVE ráno citovala jedného z katalánskych policajtov, ktorý povedal, že ak bude expremiér obklopený davom, nebude ľahké ho zadržať.

image

Katalánsky expremiér Puigdemont pred siedmimi rokmi utiekol pred trestom. Teraz sa vracia do Španielska

Puigdemont prehovoril na demonštrácii

Puigdemont ráno prehovoril na demonštrácii blízko katalánskeho parlamentu, kde bolo podľa denníka El País asi 4000 ľudí. Zopakoval, že národy majú právo na sebaurčenie. "Pred siedmimi rokmi nás začali prenasledovať," uviedol za pokriku davu, ktorý na neho volal "prezidentov". Prejav zakončil Puigdemont slovami "nech žije slobodné Katalánsko".

K parlamentu dorazili aj desiatky kritikov separatistov i Puigdemonta, ktorí prišli so španielskymi vlajkami. Túto akciu zvolala krajne pravicová strana Vox, ktorá Puigdemonta označila za pučistu a defraudanta, ktorý má byť vo väzení.

image

Bývalý katalánsky premiér Puigdemont sa odvolal voči zamietnutiu amnestie v prípade sprenevery

Puigdemontova strana Junts skončila v májových regionálnych voľbách druhá, ale ani s ostatnými separatistickými stranami nemá dosť mandátov na zostavenie vlády. Tú zrejme vytvorí Salvador Illa, víťaz volieb a líder katalánskych socialistov (PSC), sesterskej strany španielskeho premiéra Pedra Sáncheza.

Illa si vyrokoval podporu separatistickej strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorá skončila vo voľbách tretia.

Líder katalánskych socialistov varoval pred krajnou pravicou

Schôdza katalánskeho parlamentu sa začala dnes Illovým prejavom, v ktorom líder PSC okrem iného uviedol, že on aj jeho strana sú za "aplikovanie zákona o amnestiách na všetkých".

Zákon o amnestii pre nenásilné činy súvisiace so snahami o nezávislosť Katalánska tento rok presadila španielska socialistická vláda, ktorú opozíciu kritizuje, že to urobila kvôli získaniu podpory separatistov pre ďalší mandát premiéra Sáncheza. ERC aj Junts majú poslancov aj v španielskom parlamente.

Zákon o amnestii začal platiť v júni, je ale na sudcoch, aby ho aplikovali. A v prípade Puigdemonta zatiaľ sudca zatykač nezrušil s tým, že expremiér sa usporiadaním referenda aj osobne obohatil.

Illa v prejave tiež varoval pred rizikami, ktoré podľa neho predstavuje krajná pravica, a spomenul ako príklad Britániu. Hovoril tiež o tom, že chce "mnohonárodné Španielsko a federálnu Európu".

Odbory španielskych policajtov Jupol dnes kritizovali katalánskych kolegov za to, že podľa nich útek separatistického expremiéra umožnili. "Puigdemont išiel v dave, kde mossos robili ochranku šéfom Junts. Nielen, že ho nezadržali, ale otvorili mu cestu a chránili ho, "uviedli odbory Jupol. "Rovnaké chyby ako v roku 2017," dodali s odvolaním sa na referendum o nezávislosti, keď španielski policajti zabavovali volebné urny a bránili Kataláncom v hlasovaní, zatiaľ čo veľká časť katalánskych policajtov pri referende proti ľuďom nezasahovala.

01 - Modified: 2024-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh Slovenska nás vždy inšpiroval. Katalánci tu vždy našli záujem o spoluprácu aj otvorené dvere (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-08-13 14:41:11 - Feat.: - Title: Katalánci sa vždy cítili ako Európania spojení so Stredomorím. A svoje tradície sme prezentovali aj v Prešove 03 - Modified: 2024-08-12 13:19:15 - Feat.: - Title: Nová vláda Katalánska zložila prísahu, vedie ju socialista Salvador Illa 04 - Modified: 2024-08-12 11:54:50 - Feat.: - Title: Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami 05 - Modified: 2024-08-10 16:29:06 - Feat.: - Title: Puigdemont uviedol, že sa počas návštevy Španielska neplánoval vydať úradom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 05:13