Ruský prezident Vladimir Putin sa rozprával s úradujúcim guvernérom Kurskej oblasti Alexejom Smirnovom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin je v rozpakoch, obrana je krehká. Vpád Ukrajincov do Ruska spôsobil Kremľu starosti, znie zo Západu

08.08.2024, 17:39
Autor:
ČTKČTK

Vojenský analytik Mychajlo Žyrochov pre BBC povedal, že Rusko bolo nútené do Kurskej oblasti presunúť niektoré sily z frontu na východe Ukrajiny.

Prekvapivý vpád ukrajinských síl do Ruska spôsobil evidentné rozpaky vodcu Kremľa Vladimira Putina, odhalil krehkosť ruskej pohraničnej obrany, posilnil na Ukrajine morálku a narušil Kremľom starostlivo budovanú predstavu o Putinovi ako ochrancovi obyčajných Rusov. O bojoch, ktoré tretím dňom pokračujú v Kurskej oblasti na západe Ruska, to dnes napísala agentúra Bloomberg.

"Je to prvýkrát od druhej svetovej vojny, keď armáda inej krajiny napadla Rusko," píše Bloomberg. A vojna, ktorú začal Putin na Ukrajine, sa teraz čoraz viac prelieva do Ruska, kde ľudia v pohraničí žijú pod ustavičnou hrozbou ostreľovania a kde drony útočia na kľúčové priemyselné zariadenia.

Diverzná taktika

Ukrajina nepovedala nič o tejto operácii, ani o jej cieľoch. Podľa Bloombergu existuje mnoho teórií, ktoré akciu vysvetľujú: od pokusu zmocniť sa územia ako potenciálneho trumfu v budúcich rokovaniach s Moskvou až po diverznú taktiku, ktorá má zmierniť tlak na roztiahnutú ukrajinskú obranu tým, že prinúti Rusov k presunu časti síl z frontovej línie do Kurskej oblasti.

Akcia "pravdepodobne posilní argument Kyjeva, že americkí a európski spojenci by sa nemali báť kremeľských hrozieb eskalácie a že by Ukrajine malo byť dovolené viesť boj proti Putinovi akýmkoľvek spôsobom, ktorý uzná za vhodný, aby urýchlil koniec vojny", píše Bloomberg.

image

Ruská agresia je príčinou akejkoľvek eskalácie, vrátane diania v Kurskej oblasti, odkazuje Kyjev

Nad dôvody, prečo Ukrajina podnikla výpad cez hranice do Ruska, sa zamýšľa aj komentátor britskej stanice BBC, ktorý odpoveď na otázku "prečo? "tiež hľadá v snahe eliminovať dopady ruskej prevahy v živej sile na bojisku, ako sa doteraz prejavoval aj pozvoľným postupom ruských síl k východoukrajinskému mestu Pokrovsk.

Podľa stanice je veľmi nepravdepodobné, že by Ukrajina usilovala o okupáciu ruského územia, ale rýchlo sa plnia dohady, že cieľom bolo zrejme stiahnuť ruské sily z ukrajinského bojiska.

Presunutie ruských vojsk

Vojenský analytik Mychajlo Žyrochov pre BBC povedal, že Rusko bolo nútené do Kurskej oblasti presunúť niektoré sily z frontu na východe Ukrajiny. "Keď sa pozriete na oficiálne správy, bolo v Doneckej oblasti zvrhnutých podstatne menej ruských kĺzavých bômb. Znamená to, že lietadlá, ktoré bomby zvrhujú, sú teraz nasadené inde v Rusku, "povedal.

BBC pripomenula aj rastúce obavy Ukrajincov z poslednej doby, že by Rusko mohlo začať v Sumskej oblasti podobnú cezhraničnú ofenzívu, akú predtým podniklo do Charkovskej oblasti, kde sa však postup ruských síl spomalil, keď Spojené štáty dali Ukrajine povolenie použiť americké rakety proti cieľom v Rusku.

image

Ukrajinský vpád do Ruska spôsobil neistotu. Gazprom citeľne znižuje dodávky plynu, cena prepísala rekord

Ale vzhľadom na ustavičné obavy Západu z eskalácie, je nepravdepodobné, že by Ukrajina dostala nejaké povolenie na takú rozsiahlu operáciu na ruskom území, domnieva sa BBC.

Až doteraz Rusko využívalo početné prevahy svojich jednotiek nad ukrajinskými silami na sústavné zaberanie ukrajinského územia. Odteraz musí ale myslieť aj na niečo iné, podotkla stanica. Upozornila, že Kremeľ už útok na Kurzkú oblasť vykladá ako dôkaz, prečo by mal pokračovať vo svojej vojne, ktorú stále označuje za obrannú, hoci to boli ruské vojská, ktoré vpadli do susednej krajiny.

"Ohľadom udalostí v Kurskej oblasti existuje viac otázok ako odpovedí," hovorí analytik Žyrochov. Ale Ukrajine je jasné, že ak zastaví či dokonca zabráni Rusku začať veľkú ofenzívu na severovýchode krajiny, bude môcť súdiť, že táto operácia stála za to, píše BBC a cituje výrok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského: "Čím väčší bude tlak na Rusko, na agresora, ktorý priniesol vojnu na Ukrajinu, tým bližšie bude mier - spravodlivý mier dosiahnutý spravodlivou silou. "

01 - Modified: 2024-08-08 13:48:42 - Feat.: 1 - Title: Ruská agresia je príčinou akejkoľvek eskalácie, vrátane diania v Kurskej oblasti, odkazuje Kyjev 02 - Modified: 2024-08-08 13:24:24 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský vpád do Ruska spôsobil neistotu. Gazprom citeľne znižuje dodávky plynu, cena prepísala rekord 03 - Modified: 2024-08-08 11:26:02 - Feat.: 1 - Title: Ruský plyn pokračuje v normálnom tranzite, k vyšším cenám plynu prispievajú obavy z bojov v Kurskej oblasti 04 - Modified: 2024-08-08 07:43:38 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci mali možnosť zničiť desiatky ruských stíhačiek. Američania to zakázali 05 - Modified: 2024-08-07 16:18:16 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nariadila evakuáciu z obcí pri hraniciach s Kurskou oblasťou. Ozbrojenci vpadli do Ruska 06 - Modified: 2024-08-07 16:15:00 - Feat.: 1 - Title: Získa Ukrajina stovky zahraničných pilotov? Rysuje sa niečo, čo môže situáciu zásadne zmeniť, tvrdí expert
01 - Modified: 2024-09-18 18:37:09 - Feat.: - Title: Putin schválil návrh dohody s Iránom, predĺžil zákaz dovozu zo Západu 02 - Modified: 2024-09-18 16:45:52 - Feat.: - Title: Členstvo Ukrajiny v NATO by vytváralo ďalšie konflikty, tvrdí Blanár. Kyjev naopak hovorí o záruke mieru 03 - Modified: 2024-09-18 16:09:00 - Feat.: - Title: Orientujeme sa na Západ, vzťahy však budeme mať aj s Východom. Už nežijeme v čiernobielom svete, tvrdí Erdogan 04 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony 05 - Modified: 2024-09-18 14:22:25 - Feat.: - Title: Rusov sme v Kurskej oblasti zastavili, hrozí im obkľúčenie, tvrdia Ukrajinci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 22:01