Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin sľúbil odškodné Rusom, ktorí utiekli pred ukrajinským útokom. Presiahol možnosti ruskej armády, tvrdí

08.08.2024, 19:29
Autor:
ČTKČTK

Vladimir Putin prisľúbil jednorazové odškodnenie v rozhovore s úradujúcim gubernátorom Kurskej oblasti Alexejom Smirnovom, ktorý mu hlásil, ako vyzerá situácia.

Ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil 10-tisíc rubľov Rusom, ktorí museli opustiť svoje domovy kvôli terajšiemu ukrajinskému útoku na Kurzkú oblasť na západe Ruska.

Z regiónu bolo za posledné dva dni evakuovaných okolo troch tisícok ľudí, napísal denník Kommersant. Boje s ukrajinskými jednotkami v Kurskej oblasti dnes pokračujú tretím dňom. Ukrajinské sily podľa neoficiálnych zdrojov dobyli okresné mesto Sudža a utočia na administratívne stredisko susedného okresu, Korenevo.

Jednorázové odškodnenie

Putin prisľúbil jednorazové odškodnenie v rozhovore s úradujúcim gubernátorom Kurskej oblasti Alexejom Smirnovom, ktorý mu hlásil, ako vyzerá situácia.

"Mnohí (ľudia) sú v strediskách dočasného ubytovania, dokonca si ani nestihli zobrať sebou doklady. Samozrejme im poskytujeme všetku pomoc," povedal Smirnov.

image

Putin je v rozpakoch, obrana je krehká. Vpád Ukrajincov do Ruska spôsobil Kremľu starosti, znie zo Západu

Putin uviedol, že rokoval o pomoci z federálnych prostriedkov s predsedom vlády Michailom Mišustinom. "Budeme pokladať za prijaté rozhodnutie o jednorazovej výplate po 10-tisíc rubľov (približne sto eur) občanom, ktorí to potrebujú, a nevyhnutné prostriedky budú pridelené," povedal.

Gubernátor Smirnov tvrdil, že evakuácia nepretržite pokračuje, ale jedna z obyvateliek ruskej pohraničnej oblasti stanici BBC povedala, že je "prakticky nereálne" v súčasnosti opustiť mesto Sudža, ktoré leží asi desať kilometrov od hraníc.

Kríza sa rozširuje

Spravodajský kanál Rybar, pokladaný za blízky ruskej armáde, v podvečernej zvodke pripustil, že ukrajinské sily ovládli mesto Sudža a postúpili južne, severne a na východ od neho na vzdialenosť od niekoľkých až po niekoľko desiatok kilometrov. Ukrajinci tiež útočia na ďalšie okresné mesto, Korenevo.

"Rozsah krízy sa rozširuje: Žiaľ, taktika ukrajinských jednotiek s dôrazom na prelomy maximálnou rýchlosťou, obchádzanie opevnených stanovíšť a maximálne rozšírenie prelomovej zóny bez konsolidácie v prvej fáze vo svojej vynaliezavosti ďaleko presahuje možnosti ruskej armády pre protiútoky," napísal.

image

Malá invázia: Ukrajina dala Rusku ochutnať vlastnú medicínu (komentár)

Ruská redakcia BBC na svojom webe podotkla, že tieto tvrdenia sa čiastočne zhodujú s údajmi z iných neoficiálnych zdrojov z oboch strán. Ukrajinská armáda nič konkrétne o situácii na novom fronte v Kurskej oblasti neoznamuje.

Ruský prezident prvýkrát okomentoval ukrajinský útok cez hranice do Ruska v stredu, keď ho nazval "rozsiahlou provokáciou". Ukrajina sa už od februára 2022 bráni rozsiahlej ruskej ozbrojenej agresii, Rusi okupujú časti ukrajinského územia.

Obeťami bojov v Kurskej oblasti sa podľa úradov už stalo minimálne päť miestnych obyvateľov, desiatky ich boli zranené.

Ukrajinský útok sa začal v utorok ráno. Náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov v stredu uvádzal, že sa ukrajinské sily snažia ovládnuť okres, ktorého správnym strediskom je práve mesto Sudža.

01 - Modified: 2024-08-08 15:40:15 - Feat.: 1 - Title: Putin je v rozpakoch, obrana je krehká. Vpád Ukrajincov do Ruska spôsobil Kremľu starosti, znie zo Západu 02 - Modified: 2024-08-08 13:48:42 - Feat.: 1 - Title: Ruská agresia je príčinou akejkoľvek eskalácie, vrátane diania v Kurskej oblasti, odkazuje Kyjev 03 - Modified: 2024-08-08 11:49:39 - Feat.: 1 - Title: Nikto sa o nás nestaral. Nedokážete nás ochrániť ani evakuovať, zúria Rusi po ukrajinskom vpáde 04 - Modified: 2024-08-09 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Malá invázia: Ukrajina dala Rusku ochutnať vlastnú medicínu (komentár)
01 - Modified: 2024-09-15 12:15:16 - Feat.: - Title: Pri ruskom ostreľovaní Pokrovska zahynula jedna osoba. Z mesta ušlo už 20-tisíc obyvateľov 02 - Modified: 2024-09-15 11:30:11 - Feat.: - Title: Scholz očakáva predaj ruského podielu v brandenburskej rafinérii do konca roka 03 - Modified: 2024-09-15 08:12:39 - Feat.: - Title: Putin na mediálnom summite zdôraznil význam slobody slova. Kritici ho vysmiali, označili to za absurdné 04 - Modified: 2024-09-15 07:13:02 - Feat.: - Title: Rusko aj Ukrajina hlásia zostrelenie dronov, útočilo sa na Charkov aj Brianskú oblasť 05 - Modified: 2024-09-14 21:24:31 - Feat.: - Title: USA musia pre pomoc Ukrajine urobiť viac, tvrdí Bidenov poradca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. september 2024 15:49