Ľudia držia transparenty a pochodujú počas protestu proti projektu na ťažbu lítia v Srbsku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tisícky ľudí opäť demonštrovali proti projektu na ťažbu lítia v Srbsku. Je to toxické, tvrdia odporcovia

11.08.2024, 09:37
Autor:
TASRTASR

Demonštranti sa po výzvach niekoľkých zoskupení na ochranu životného prostredia zhromaždili pod heslom "Nebude tu žiadna ťažba". Niektorí z protestujúcich zablokovali na dvoch miestach aj vlakovú dopravu.

Tisícky ľudí demonštrovalo v sobotu v srbskom hlavnom meste Belehrad proti plánovanej ťažbe lítia v Srbsku, správa pochádza z agentúry DPA.      

Ochrancovia životného prostredia namietajú, že je to pre prostredie vysoko toxické.

Blokády dopravy

Demonštranti sa po výzvach niekoľkých zoskupení na ochranu životného prostredia zhromaždili pod heslom "Nebude tu žiadna ťažba". Niektorí z protestujúcich zablokovali na dvoch miestach aj vlakovú dopravu.

Polícia spočiatku nezasahovala. Na začiatku protestov niektorí lídri demonštrácie avizovali, že v krajine dôjde k ďalším blokádam dopravy v nasledujúcich dňoch, podrobnosti však neuviedli.

image

Spoločný boj za životné prostredie. EÚ a Srbsko na summite v Belehrade uzavreli dohodu o lítiových batériách

Tamojší predstavitelia tvrdia, že protesty proti ťažbe lítia sú sprisahaním proti populistickému srbskému prezidentovi Aleksandrovi Vučičovi, píše agentúra AP. Vučič už skôr uviedol, že ho ruské spravodajské služby upozornili, že nešpecifikované západné mocnosti, ktoré ho chcú zbaviť moci, pripravujú na sobotu "masové nepokoje a prevrat".

Dohoda o zásobovaní lítiovými batériami medzi Srbskom a Úniou bola uzavretá na "summite o kritických surovinách" v Belehrade, na ktorom sa zúčastnil nemecký kancelár Olaf Scholz. Dohoda by mohla znížiť závislosť Európy od Číny a priblížiť Srbsko, ktoré má úzke vzťahy s Ruskom a Čínou, k Únii.

Rozsiahle ložiská

Srbsko má rozsiahle ložiská lítia v údolí rieky Jadar neďaleko mesta Loznica neďaleko hraníc s Bosnou, kde sa nachádza sporný projekt ťažobnej spoločnosti Rio Tinto.

Srbský súd začiatkom júla povolil tamojšej vláde obnoviť tento projekt, ktorý bol pozastavený od masových protestov v roku 2022. Podľa AP boli tieto protesty doposiaľ najväčšou výzvou, ktorej bol srbský prezident Vučič vystavený.

image

Šurany pokryjú len štvrtinu našich potrieb. Bez zelenej energie na ďalšie baterkárne zabudnime (rozhovor)

Vláda vtedy pre obavy ľudí z dôsledkov pre životné prostredie zrušila povolenia udelené spoločnosti Rio Tinto. Súd vyhlásil, že zrušenie týchto povolení "nebolo v súlade s ústavou a zákonom".

Prezident Vučič oznámil, že akékoľvek výkopové práce sa nezačnú skôr než v roku 2028 a vláda si pred povolením výkopových prác vyžiada pevné environmentálne záruky. Niektorí vládni predstavitelia naznačili, že by sa o tejto otázke mohlo konať aj referendum.

01 - Modified: 2024-08-09 14:33:33 - Feat.: 1 - Title: Francúzska diplomacia vyzvalo Kosovo na zastavenie zvyšovania napätia so Srbmi. Ohrozuje normalizáciu vzťahov 02 - Modified: 2024-08-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sme preľudnení a budúcnosť populácie je ohrozená. Čo je kľúčom k záchrane? 03 - Modified: 2024-08-07 16:40:15 - Feat.: 1 - Title: Stovky Srbov protestovali proti znovuotvoreniu mosta v Mitrovici, boja sa nátlaku z Kosova
01 - Modified: 2024-09-06 12:00:48 - Feat.: - Title: Srbsko a Rusko začnú čoskoro rokovania o predĺžení dodávok plynu 02 - Modified: 2024-09-06 11:53:45 - Feat.: - Title: Lajčák vyzval Srbsko a Kosovo, aby zvýšili úsilie o normalizáciu vzťahov 03 - Modified: 2024-09-05 18:17:14 - Feat.: - Title: Srbský prezident dostal pozvánku od Putina, ale do Ruska nepôjde. Očakáva v tom čase "dôležitých hostí" 04 - Modified: 2024-09-04 15:24:06 - Feat.: - Title: Srbsko je a bude spojencom Ruska, uistil Putina srbský vicepremiér. Krajina sa však snaží vstúpiť do Únie 05 - Modified: 2024-09-04 14:12:53 - Feat.: - Title: Vulin sa stretol s Putinom a sľúbil mu, že Srbsko nikdy nevstúpi do NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 23:26