Palestínčania sa evakuujú na výzvu izraelskej armády v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy z južnej časti Chán Júnis, druhého najväčšieho mesta v Pásme Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Palestínčania utekajú pred pokračujúcim bojom v Chán Júnise, Scholz volá po prímerí

11.08.2024, 13:28
11.08.2024, 15:16
Autor:
ČTKČTK

Boje v Chán Júnise pokračovali dva dni po tom, čo izraelská armáda potvrdila začatie novej operácie v tomto meste zdevastovanom vojnou.

Desaťtisíce Palestínčanov dnes museli znovu utekať z mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, kde Izrael pokračoval v pozemnej ofenzíve proti teroristickému hnutiu Hamas.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Izrael v tejto súvislosti nariadil jednu z najväčších evakuácií za desať mesiacov vojny.

Nová operácie

Nemecký kancelár Olaf Scholz podľa hovorcu vyzval v telefonáte izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby dokončil rokovania o prímerí.

Boje v Chán Júnise pokračovali dva dni po tom, čo izraelská armáda potvrdila začatie novej operácie v tomto meste zdevastovanom vojnou.

image

Biely dom vyjadril znepokojenie nad izraelským útokom na školu v Gaze

Na miesto sa vrátili tanky a strely z nich sa tu podľa Reuters dnes rozlievali, zatiaľ čo obyvatelia hľadali iné útočisko. Podľa izraelského listu Haarec ľudia hlásili útoky Izraelčanov na severe a východe mesta.

Armáda zároveň rozšírila evakuačné nariadenia pre civilistov, ktoré sa nanovo vzťahujú aj na časť "humanitárnej zóny" vyhlásenej predtým Izraelčanmi, napísala agentúra AP.

Teraz Izrael uviedol, že v oblasti pôsobia ozbrojenci hnutia Hamas, ktoré pred vojnou v Gaze vládlo. Spojenci Hamasu z organizácie Palestínsky islamský džihád dnes oznámili, že ostreľovali izraelské jednotky na východe Chán Júnisu.

Nariadená evakuácia

Podľa Reuters je novo nariadená evakuácia jednou z najväčších od začiatku konfliktu vlani v októbri. Boje pripravili o domov väčšinu z viac ako dvoch miliónov obyvateľov Gazy a podľa nového vyjadrenia šéfa úradu OSN pre palestínskych utečencov Philippea Lazzariniho sa ľudia nemajú kde schovať. Kvôli ťaženiu proti ozbrojencom, ktorí sa ukrývajú v civilnej populácii, sa museli mnohí ľudia presúvať už niekoľkokrát.

"Sme vyčerpaní. Toto je desiate, čo sme ja a moja rodina museli opustiť náš úkryt," povedal Reuters istý 28-ročný muž. "Utekáme od smrti k smrti," dodal.

V sobotu Izrael zaútočil na školu na severe Gazy, ktorá slúžila ako utečenecký tábor. Podľa Izraela v nej bolo tiež stanovište Hamasu a sobotňajší úder zabil 19 radikálov. Podľa palestínskych činiteľov zomrelo najmenej 80 ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia, čo Izraelčania spochybnili.

image

Izrael vyzval obyvateľov severnej časti mesta Chán Júnis na evakuáciu

Izraelské bombardovanie pokračovalo aj dnes, letecký útok v centre Chán Júnisu podľa zdravotníkov zabil štyroch ľudí a niekoľko ďalších zranil. Izraelská armáda dnes uviedla, že za posledných 24 hodín zasiahla asi 30 vojenských cieľov vrátane infraštruktúry Hamasu a skladov zbraní.

Rozsiahle bombardovanie husto zaľudnenej Gazy a neskôr aj pozemnú operáciu spustil Izrael v reakcii na útok Hamasu, ktorý na izraelskom území pred desiatimi mesiacmi zabil na 1200 ľudí.

image

Pri úderoch na školy, kde podľa Izraela pôsobil Hamas, zomrelo 12 ľudí

V následnej vojne podľa úradov patriacich pod vládu Hamasu prišlo o život na 40-tisíc Palestínčanov, pričom bilancia zahŕňa civilistov aj radikálov. Hamas a Izrael za pomoci sprostredkovateľov už mesiace rokujú o podmienkach zastavenia bojov, zatiaľ ale k dohode nedospeli.

Nemecký kancelár Scholz dnes na túto tému telefonicky hovoril s Netanjahuom a podľa nemeckého vládneho hovorcu izraelskému premiérovi oznámil, že by mal uzavrieť dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov, ktorých Hamas 7. októbra uniesol. "Ukončenie vojny v Gaze by bolo rozhodným krokom k regionálnej deeskalácii," cituje hovorcu Reuters.

01 - Modified: 2024-08-08 15:47:40 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelských útokoch v Pásme Gazy zahynulo najmenej 40 ľudí, cieľmi boli školy 02 - Modified: 2024-08-05 17:07:33 - Feat.: 1 - Title: Izrael si pripomína piate narodeniny Ariela Bibasa, ktorý je rukojemníkom v Gaze 03 - Modified: 2024-08-05 09:59:05 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Je nám jedno, že zaviníme vojnu. Budeme útočiť na civilistov, hrozí Irán 04 - Modified: 2024-08-01 14:22:31 - Feat.: 1 - Title: Dostali „Bin Ládina Gazy“. Izrael hlási smrť šéfa vojenského krídla Hamasu
01 - Modified: 2024-09-16 07:45:55 - Feat.: - Title: Nemecko zaviedlo kontroly na západnej hranici, chce obmedziť nelegálnu migráciu 02 - Modified: 2024-09-15 11:30:11 - Feat.: - Title: Scholz očakáva predaj ruského podielu v brandenburskej rafinérii do konca roka 03 - Modified: 2024-09-12 11:35:34 - Feat.: - Title: Sociálni demokrati vyzývajú nemeckú vládu na cielenejšiu podporu elektrických vozidiel 04 - Modified: 2024-09-11 08:36:24 - Feat.: - Title: Scholz chce potlačiť silu krajnej pravice, v parlamente obhajoval migračnú politiku 05 - Modified: 2024-09-10 04:37:27 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku na utečenecký tábor v Pásme Gazy zomreli desiatky ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 23:52