Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Nachádzame sa v bode zlomu." Biden označil Trumpa za skutočné nebezpečenstvo pre americkú bezpečnosť

11.08.2024, 17:17
Autor:
ČTKČTK

Joe Biden v júli ukončil predvolebnú kampaň a podporil svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú. Tá už získala v hlasovaní o nominácii do prezidentských volieb hlasy 99 percent delegátov zjazdu Demokratickej strany.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že jeho predchodca v Bielom dome a tohtoročný republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump predstavuje v prípade svojho znovuzvolenia "skutočné nebezpečenstvo pre americkú bezpečnosť". Biden to povedal v rozhovore pre stanicu CBS.

"Pozorne ma počúvajte. Ak vyhrá (...) tieto voľby, pozrite sa, čo sa stane. Je to nebezpečné. Je skutočným nebezpečenstvom pre americkú bezpečnosť," povedal 81-ročný demokratický prezident, ktorý neusiluje o znovuzvolenie.

Bod zlomu

Biden v júli ukončil predvolebnú kampaň a podporil svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú. Tá už získala v hlasovaní o nominácii do prezidentských volieb hlasy 99 percent delegátov zjazdu Demokratickej strany.

"Nachádzame sa v bode zlomu. Naozaj (...) a kľúčovým prvkom je demokracia," dodal Biden v tomto rozhovore natočenom pred niekoľkými dňami v Bielom dome, v ktorom sa podľa agentúry AFP zdal byť v lepšej kondícii ako pri debate s Trumpom odvysielané na konci júna. Práve po nej čelil prezident neustávajúcej kritike svojich spolustraníkov, kvôli ktorej nakoniec odstúpil zo súboja o Biely dom.

"Počas tej rozpravy som mal naozaj, ale naozaj zlý deň, pretože som bol chorý, ale nemám žiadne vážne zdravotné problémy," ubezpečil novinárov CBS, ktorý s ním na túto tému viedol rozhovor.

Príprava turné

Biden v interview tiež uviedol, že v Pensylvánii, ktorá je jedným z rozhodujúcich štátov novembrových prezidentských volieb, povedie kampaň na podporu Harrisovej. Tá vedie v Pensylvánii a v ďalších dvoch kľúčových štátoch, Wisconsine a Michigane, nad Trumpom o štyri percentuálne body, vyplýva z prieskumov, ktoré v sobotu zverejnil denník The New York Times a vysoká škola Siena College.

Biden povedal, že spolu s pensylvánskym guvernérom Joshom Shapirom pripravujú predvolebné turné po Pensylvánii. "Budem viesť kampaň aj v ďalších štátoch a urobím všetko, čo Kamala uzná za vhodné, aby som jej čo najviac pomohol," vyhlásil Biden.

Harrisová minulý týždeň oznámila, že jej viceprezidentským kandidátom bude guvernér Minnesoty Tim Walz. "Je to môj človek, je ozajstný, šikovný, poznám ho už niekoľko desaťročí. Myslím, že je to zatratene dobrý tím," povedal Biden.

Prezident tiež uviedol, že interné prieskumy ukázali, že súboj medzi ním a Trumpom by bol veľmi tesný. "Stalo sa to, že mnoho mojich demokratických kolegov v Snemovni reprezentantov a v Senáte si myslela, že im vo voľbách ublížim, a obával som sa, že keby som v klání zostal, bola by to téma, o ktorej by ste so mnou robili rozhovory," dodal Biden.

01 - Modified: 2024-08-10 17:29:11 - Feat.: 1 - Title: Harrisová má podľa prieskumov podporu troch kľúčových štátov na stredozápade USA 02 - Modified: 2024-08-09 17:45:27 - Feat.: 1 - Title: Trump bojuje o pozornosť, zatiaľ čo demokrati dominujú spravodajstvu, píšu zahraničné médiá 03 - Modified: 2024-08-08 21:30:32 - Feat.: 1 - Title: Harrisová vedie nad Trumpom už o päť percentuálnych bodov, navýšila svoj náskok
01 - Modified: 2024-08-22 10:33:00 - Feat.: - Title: Koniec kapitalizmu, ako ho poznáme 02 - Modified: 2024-08-22 10:25:01 - Feat.: - Title: Cez Taiwanský prieliv preplával americký torpédoborec 03 - Modified: 2024-08-22 10:01:50 - Feat.: - Title: Americké veľvyslanectvo varuje pred zvýšeným rizikom raketových útokov na Ukrajinu 04 - Modified: 2024-08-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Premiéru iPhonov ohrozuje nečakaná konkurencia. Apple možno ustúpi 05 - Modified: 2024-08-22 08:43:57 - Feat.: - Title: Americká rozviedka vypracovala správu o vojne na Ukrajine. Ukázala, kam konflikt smeruje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. august 2024 13:43