”Sicília zažíva jedno z najhorších období, aké si možno z klimatického hľadiska predstaviť,” uviedli dve združenia miestnych pestovateľov pomarančov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pestovatelia pomarančov na Sicílii majú hlavu v smútku. Zápasia so suchom, ktoré ohrozuje produkciu

13.08.2024, 17:15
Autor:
TASRTASR

Talianska poľnohospodárska produkcia sa minulý rok znížila, keďže produkciu vína, ovocia a olivového oleja zasiahli extrémne poveternostné udalosti spojené so zmenou klímy.

Sicílski pestovatelia pomarančov v utorok varovali, že horúčava a sucho ohrozujú ich tohtoročnú produkciu. A žiadajú regionálne a národné úrady o pomoc v snahe zachrániť svoje pomarančové háje, píše agentúra Reuters.

Po mesiacoch podpriemerných zrážok zápasia centrálne oblasti stredomorského ostrova s nedostatkom vody. To poškodzuje úrodu pomarančov na Sicílii, ktorá sa podieľa 65 percent na talianskej produkcii tohto ovocia.

"Sicília zažíva jedno z najhorších období, aké si možno z klimatického hľadiska predstaviť," uviedli dve združenia miestnych pestovateľov pomarančov v spoločnom dokumente, v ktorom poukázali na riziko "dezertifikácie" (degradácie územia na púštnu, polopúštnu alebo na vodu chudobnú oblasť).

image

Dovolenkový raj zasiahla katastrofa. Tyrkysové jazerá zmizli, Sicília sa mení na púšť

Talianska poľnohospodárska produkcia sa minulý rok znížila, keďže produkciu vína, ovocia a olivového oleja zasiahli extrémne poveternostné udalosti spojené so zmenou klímy.

Pestovatelia pomarančov v spoločnom dokumente žiadajú zaviesť opatrenia na zmiernenie vplyvu sucha, ako je modernizácia sicílskych priehrad a nádrží, zníženie úniku z vodovodných potrubí a jednoduchšie postupy pre poľnohospodárov, aby mohli nezávisle lokalizovať a čerpať vodu.

Medzi ďalšie požiadavky patrí vrátenie niektorých miestnych poplatkov, ktoré pestovatelia pomarančov zaplatili za služby v minulom roku v dôsledku sucha, zľavy na účtoch za elektrinu a naftu a reformu poistného systému, aby ponúkal zvýšené krytie poškodenej úrody.

01 - Modified: 2024-09-18 11:16:30 - Feat.: - Title: Ochladzovací systém stromov zlyháva. Čo znamená predčasná zmena farby a padanie listov? 02 - Modified: 2024-09-18 09:05:55 - Feat.: - Title: V Taliansku sa utopil hasič, ktorý pomáhal vodičom uviaznutým pri povodniach 03 - Modified: 2024-09-18 05:10:12 - Feat.: - Title: Nový taliansky minister kultúry čelí kritike, pretože nemá vysokoškolský titul 04 - Modified: 2024-09-17 15:50:06 - Feat.: - Title: Salvini sľubuje, že zostane vo funkcii, aj keď ho odsúdia. Očakáva však oslobodzujúci verdikt 05 - Modified: 2024-09-16 14:14:08 - Feat.: - Title: Starmer a Meloniová sa zhodli na posilnení boja proti pašerákom ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 09:20