Dym nad závodom Azovstaľ počas v prístavnom meste Mariupol na Ukrajine, 2. mája 2022. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spolupáchateľ vraždy Borisa Nemcova stráži na Ukrajine oceliarne Azovstaľ

14.08.2024, 09:52
Autor:
TASRTASR

Ostatní muži odsúdení za Nemcovovu vraždu zmluvy s armádou podpísať odmietli a ostávajú vo výkone trestu.

Čečenec odsúdený v prípade vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova, ktorý bol nedávno prepustený z väzenia, po podpise zmluvy s ruskou armádou slúži ako príslušník ochranky v oceliarni Azovstaľ a Iľjičovom závode v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Ruská armáda toto mesto okupuje od jari 2022.

V stredu o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na zistenia ruských nezávislých médií pôsobiacich v exile.

Podľa správ ruských médií z uplynulého víkendu Tamerlan Eskerchanov po podpise kontraktu s ruskou armádou odišiel bojovať na Ukrajinu. Spravodajský web Novaja gazeta Europa však zistil, že Eskerchanov slúži "v oveľa komfortnejších a bezpečnejších podmienkach", pričom údajne aj pravidelne cestuje domov do Čečenska.

image

Rusko plánovalo, ako udrieť na Európu jadrovými strelami, píše Financial Times

O bezpečnosť výrobných závodov v meste Mariupol sa stará Vacha Geremejev, príbuzný údajného organizátora Nemcovovej vraždy Ruslana Geremejeva, doplnila RFE/RL.

Eskerchanov dostal za účasť na Nemcovovej vražde trest v podobe 14 rokov odňatia slobody. Podľa súdu Eskerchanov sledoval politika a priviedol vykonávateľov trestného činu na miesto, kde sa nachádzala obeť.

V marci tohto roku Eskerchanov podpísal s ministerstvom obrany zmluvu o svojej účasti vo vojne na Ukrajine. Následne bol prezidentom Vladimirom Putinom omilostený a prepustený z trestaneckého tábora. Ruské médiá s odvolaním sa na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní napísal, že Eskerchanov je príslušníkom jednej z útočných jednotiek na Ukrajine.

Ostatní muži odsúdení za Nemcovovu vraždu zmluvy s armádou podpísať odmietli a ostávajú vo výkone trestu.

K ruskej armáde bojujúcej na Ukrajine sa pridali už desaťtisíce väzňov, ktorí využili ponuku milosti výmenou za účasť v bojoch na Ukrajine, doplnila agentúra Reuters vo svojej správe z víkendu.

image

Facka do tváre. Vpád Putina nahneval, takto ho nikto nevidel od jesene 2022

Boris Nemcov bol zastrelený 27. februára 2015 v centre Moskvy - na moste v bezprostrednej blízkosti hradieb Kremľa. Páchatelia vraždy, piati rodáci z Čečenska, ktorých súd uznal vinnými, dostali 11 až 20 rokov odňatia slobody vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Podľa rozsudku sa trestného činu dopustili za odmenu 15 miliónov rubľov.

Za najpravdepodobnejší motív vraždy vyšetrovatelia označili Nemcovove vyjadrenia na adresu moslimov. Prívrženci zavraždeného politika sú však presvedčení, že vražda súvisí s Nemcovovou politickou činnosťou a kritikou prezidenta Putina.

Podľa oficiálnej verzie sa objednávateľov vraždy nepodarilo vypátrať. Nemcovovi príbuzní a kolegovia sa domnievajú, že na organizovaní vraždy a jej krytí sa podieľali ľudia blízki Putinovi a jeho spojencovi, čečenskému lídrovi Ramzanovi Kadyrovovi.

01 - Modified: 2024-09-19 20:29:58 - Feat.: - Title: V Rusku zrušili 4000 rozhodnutí o rehabilitovaní obetí represií, boli medzi nimi príslušníci Wehrmachtu 02 - Modified: 2024-09-19 20:00:23 - Feat.: - Title: Rusko presunulo do Kurskej oblasti približne 40-tisíc vojakov, uviedol Zelenskyj. Tí dobyli dve nové dediny 03 - Modified: 2024-09-19 19:01:05 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom. Viceprezidentka Ukrajinu podporuje 04 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 05 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 01:40